ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένταση στη Βουλή: «Γίναμε ρεζίλι ανά το παγκόσμιο ότι είμαστε ρατσιστές»

Νομοσχέδια για έγκλημα ρητορικής μίσους μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΚΥΠΕ

Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίζει την Αστυνομία για την καλύτερη λειτουργία της, αλλά δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε ρόλο στη λειτουργία της, είπε την Πέμπτη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το θέμα των πρόσφατων επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη συζήτηση υπήρξαν στιγμές έντασης, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, αντέδρασε έντονα σε σχόλιο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, Θωμά Χατζηκυριάκου, ότι υπήρχαν κάποιες αστοχίες, όσον αφορά στη διαχείριση των επεισοδίων. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε έντονα ότι γίναμε ρεζίλι ανά το παγκόσμιο ότι είμαστε ρατσιστές στην Κύπρο, σημειώνοντας, «αποτύχατε παταγωδώς».

Η Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με τα επεισόδια και εάν έδωσε καθοδήγηση στην Αστυνομία μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, ανέφερε ότι το Υπουργείο της δεν εμπλέκεται στα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας διότι δεν του παρέχεται από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αλλά ότι έγιναν συστάσεις, οι οποίες δεν αφορούσαν τα συγκεκριμένα επιχειρησιακά πλάνα αλλά για να διασφαλιστεί ο στόχος της διασφάλισης της δημόσιας τάξης.

Σημείωσε ότι υπάρχει ενημέρωση ως προς τους στόχους της Αστυνομίας και συνεργασία για να εφαρμόζεται η πολιτική της. Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίζει την Αστυνομία για την καλύτερη λειτουργία της, αλλά δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε ρόλο στη λειτουργία της, είπε.

Βουλευτές έθεσαν διάφορα ερωτήματα στην Υπουργό αλλά και στον κ. Χατζηκυριάκου, και συγκεκριμένα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ρώτησε αν γίνεται κάτι για την καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων, και πόσα άτομα είχαν συλληφθεί στα επεισόδια στη Χλώρακα που ήρθαν από άλλες περιοχές.

Ο κ. Δαμιανού ρώτησε πόσες ποινικές διώξεις έγιναν σχετικά με ρητορική μίσους και πόσες καταδίκες, και μετά από όσα έγιναν στη Χλώρακα, τι καθοδήγηση έδωσε η Υπουργός στην Αστυνομία, προ της Λεμεσού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, σημείωσε ότι φαίνεται ότι δεν ήταν οργανωμένη η Αστυνομία αφού έγιναν πολύ λίγες συλλήψεις την Κυριακή, την ημέρα των επεισοδίων στη Χλώρακα, σε σχέση με τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ρώτησε εάν η Αστυνομία έχει εντοπίσει τα άτομα που φέρονται να συντόνιζαν ομάδες που έκαναν τραμπουκισμούς στη Χλώρακα και εάν ισχύει ότι αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι κουκουλοφόρους με ρόπαλα στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες, και ότι δεν γίνεται να υπάρχουν αστυνομικοί στη σκηνή και να μην κάνουν τίποτα.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ρώτησε την Υπουργό αν μπορούσε να διαβεβαιώσει αν η Αστυνομία μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες που δεν ασκούν βία, σημειώνοντας ότι φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ούτε περιουσίες, ούτε πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη. Ρώτησε επίσης γιατί η Υπουργός ή η Αστυνομία δεν βγήκαν να πουν ότι κάποια θέματα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ήταν ψέματα.

Ρώτησε επίσης από πού είναι οι Ε/κ που συνελήφθησαν στη Χλώρακα αλλά και γιατί δεν πήγε η Αστυνομία να συλλέξει τεκμήρια μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, σημειώνοντας ότι η ίδια μάζεψε τεκμήρια από τον χώρο λίγες μέρες μετά και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

Η Υπουργός είπε ότι είναι καθήκον της Αστυνομίας να σχεδιάζει επιχειρησιακά όλα τα μέτρα που λαμβάνει. Πρόσθεσε ότι έχοντας πάντοτε κατά νου πως για το Υπουργείο της, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και προστασίας των πολιτών, όλων των Ελληνοκυπρίων και οποιουδήποτε βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, οι οδηγίες προς την Αστυνομία όσον αφορά την αποστολή της, είναι πάντοτε σαφείς και συνεχείς.

Είπε ακόμη ότι υπήρχαν διάφορα περιστατικά ρητορικής μίσους και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο και στην περίπτωση των επεισοδίων στη Χλώρακα και Λεμεσό.

Ο κ. Χατζηκυριάκου, είπε στην Επιτροπή ότι για τα επεισόδια στη Χλώρακα, έχουν συλληφθεί 31 άτομα, 11 Ε/κ, 17 Σύριοι και 3 Γεωργιανοί, και 17 Ε/κ στη Λεμεσό. Σημείωσε ότι είχε καταρτιστεί ένα σχέδιο επιχείρησης για διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, όσον αφορά στη Λεμεσό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών είπε ότι η Αστυνομία έχει συλλέξει τεκμήρια, ενώ για το αν αστυνομικοί δεν έπραξαν τίποτα στην παρουσία κουκουλοφόρων, είπε ότι είναι ένα θέμα που διερευνάται.

Νομοσχέδια για έγκλημα ρητορικής μίσους μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Η Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σχετικά νομοσχέδια και ζήτησε από τους Βουλευτές όταν κατατεθούν στην Ολομέλεια να τα ψηφίσουν.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά του Εγκλήματος μέσω Διαδικτύου, αναφορικά με την Ποινικοποίηση Πράξεων Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Φύσης που Διαπράττονται μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και σε δεύτερο νομοσχέδιο, σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο είτε μέσα από ιστοσελίδες, είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, είτε μηνυμάτων.

«Τα λόγια οδηγούν σε πράξεις», είπε η Υπουργός, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό όπου υπάρχει παραβίαση του πλαισίου αυτού να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο κ. Δαμιανού είπε μετά σε δηλώσεις του ότι τους έχει προκαλέσει «θυμό η σημερινή στάση της Αστυνομίας, μετά από αυτά τα απαράδεκτα, ντροπιαστικά, νεοφασιστικά, μισαλλόδοξα που είδαμε και στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, η στάση των εκπροσώπων της Αστυνομίας να είναι ότι είχαμε και κάποιες αστοχίες». «Δεν είναι αστοχίες γι’ αυτό και η δική μας τοποθέτηση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης είναι πως όφειλε, ως η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου, να διασφάλιζε μετά τα γεγονότα της Χλώρακας, ότι όλα αυτά που έγιναν στη Λεμεσό, τα καταδικαστέα, δεν θα λάμβαναν χώρα. Αντ’ αυτού, είδαμε αυτά που έγιναν στη Λεμεσό, και πρέπει να πω με λύπη μου, μια παθητική στάση από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε ότι το μεταναστατευτικό θα λυθεί με «λελογισμένες και νούσιμες πράξεις», μακριά από οποιεσδήποτε ρατσιστικές και άλλες δράσεις. Από κει και πέρα, είπε, ευθύνη έχουν όλοι, θεσμικά όμως η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που είναι και οι κατά νόμο υπεύθυνοι. Για το θέμα της Αστυνομίας, είπε ότι θα μείνει απλά στην παραδοχή του αρχηγού της Αστυνομίας στην πρόσφατη δήλωση του στην Συνεδρία Επιτροπής Νομικών ότι υπήρξαν αστοχίες. Εφόσον υπάρχει παραδοχή θα αναμένουμε ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ως αστοχίες, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Υπουργού για τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή. «Θα χαρούμε πάρα πολύ να τα έχουμε σύντομα να τα συζητήσουμε», είπε σημειώνοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στον τρόπο που λειτουργούν οι χρήστες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς βεβαίως να καταργούνται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν τους ικανοποίησε η άποψη και η έκθεση γεγονότων από πλευράς Αστυνομίας και ότι ήταν αδιανόητο να μην έχουν λάβει μέτρα και να μην υπάρχει καταγραφή των ατόμων που διοργάνωναν αυτές τις ενέργειες στη Χλώρακα και να μην υπήρξε άμεση παρέμβαση.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι δυστυχώς, οι περισσότερες ερωτήσεις που είχαν υποβάλει, «έμειναν αναπάντητες». Είπε ότι δεν πήραν απαντήσεις από την Αστυνομία αλλά ούτε και από την πολιτική προϊστάμενη, «οι οποίες να μας διαβεβαιώνουν και να μας καθησυχάζουν ότι κάτι ανάλογο δεν θα γίνει στο μέλλον». Θα αρχίσουμε να διερωτόμαστε αν οι άνθρωποι που εξασκούν δημοκρατικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να εκφράζουν άποψη χωρίς να κρατούν σιδερολοστούς και ρόπαλα, θα πρέπει να μπουν στο σπίτι τους για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στους δρόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας οι κουκουλοφόροι, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X