24news team
Έκπληκτη δήλωσε η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με την κίνηση του Τουρκοκυπριακού ηγέτη Ερσίν Τατάρ να απορρίψει την πρότασή της για τριμερή. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και την διευθύντρια, Μαρίνα Οικονομίδου, διευκρίνισε πως «εξεπλάγην από τη δημόσια απόρριψη της πρότασής μου για τριμερή από τον κ. Τατάρ, γιατί στόχος μας θα έπρεπε να ήταν να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία».
Η διευθύντρια της «Καθημερινής», στην αρχή της συνέντευξης έθεσε το εξής ερώτημα στην κα. Ολγκίν: «Παρόλο που χαρακτηρίσατε εποικοδομητική τη συνάντησή σας με τους δύο ηγέτες, δεν έχουμε δει οποιαδήποτε πρόοδο. Μάλιστα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέρριψε ακόμη και την πρόταση για τριμερή συνάντηση. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία; Η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση δύο κρατών. Πώς μπορούμε να την πείσουμε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει στο συμφωνημένο πλαίσιο;»
«Η ελπίδα μου είναι ότι οι δύο ηγέτες θα αφουγκραστούν τις φωνές και τις επιθυμίες των πολιτών»
Απαντώντας η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι: «Η ελπίδα μου είναι ότι οι δύο ηγέτες θα αφουγκραστούν τις φωνές και τις επιθυμίες των πολιτών. Αντιμετωπίζουν ωστόσο το εξής δίλημμα αυτή τη στιγμή: είτε να διατηρήσουν το status quo που είναι η πιο εύκολη εναλλακτική ή να πάρουν την απόφαση να προωθήσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το νησί που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους ισχυρότερες ευκαιρίες για μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Μετά από 60 χρόνια διαίρεσης η πρόοδος δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. Πρέπει πάντως να παραδεχτώ πως εξεπλάγην από τη δημόσια απόρριψη της πρότασής μου για τριμερή από τον κ. Τατάρ, γιατί στόχος μας θα έπρεπε να ήταν να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία. Έχω ζητήσει απευθείας συνάντηση για να παρουσιάσω την παρούσα κατάσταση επί του εδάφους και για να αξιολογήσω τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Πιστεύω πως από τη στιγμή που οι δύο πλευρές ανταλλάξουν τις θέσεις και προτάσεις τους τότε θα είναι σε θέση να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μπροστά για το καλό όλων των πολιτών αυτού του νησιού. Για να γίνει ωστόσο αυτό θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να παρακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου».
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν στην «Καθημερινή».