ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κ.Ε: Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος από όλες τις πλευρές

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν θετικά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος από όλες τις πλευρές.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της Αμμοχώστου, Piero Fassino, και ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μετά τη χθεσινή συνάντησή του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι διαμείφθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά στην πρόοδο στο Κυπριακό.

«Αυτό που εμείς, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρούμε ως πολύ σημαντικό είναι την ανάγκη για μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία της κ. Ολγκίν, να συζητηθούν οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, για να βρεθούν τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εκπρόσωπος. «Θα αναμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ήταν στην Αθήνα την Τρίτη για συνάντηση με τον Έλληνα Yπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτό το θετικό κλίμα που θέλουμε να δημιουργηθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς βλέπει τα επόμενα βήματα και αν υπάρχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει εξελίξεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως, αυτό που εκ των πραγμάτων υπάρχει το επόμενο διάστημα, όπως και η ίδια η κ. Ολγκίν έχει αναφέρει, είναι η συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «όπου θα παρουσιάσει τα δεδομένα, όπως και η ίδια τα έχει αξιολογήσει, αλλά και τις δικές της σκέψεις για τα επόμενα βήματα».

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Από πλευράς μας, είναι ξεκάθαρη αυτή η θέληση, είναι ξεκάθαρη αυτή η βούληση και είναι αυταπόδεικτη μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, μέσα από έμπρακτες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, τόσο και μέσα από την ανακοίνωση των 14 μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και από το θετικό μήνυμα που συνειδητά στείλαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των τελευταίων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς πώς η κ. Ολγκίν υποδέχθηκε τα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους και σε σχόλιο πως η ίδια ανέφερε πως την έχει εκπλήξει η αντίδραση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μη συμμετοχή σε τριμερή συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εκ μέρους της κ. Ολγκίν.

«Αυτό το οποίο η ίδια είχε αναφέρει είναι η έκπληξή της ως προς την απόρριψη από πλευράς του κ. Τατάρ μιας κοινής συνάντησης των δύο ηγετών στην παρουσία της», είπε. «Είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή και είχε τοποθετηθεί και υπογραμμίσει το γεγονός ότι αν υπάρξει αυτή η κοινή συνάντηση, θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό», πρόσθεσε. Θεωρούμε ότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορεί να υπάρξει πρόοδος, ανέφερε, προσθέτοντας πως, «αυτό είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει».

Όσον αφορά τα 14 μέτρα, τα οποία είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «είναι ακόμη μια ένδειξη της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης, της ειλικρινούς βούλησης, για να υπάρξει εκείνο το θετικό κλίμα που θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει θετικά». «Είναι μέτρο, το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και είμαι βέβαιος και η κ. Ολγκίν θεωρεί», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X