ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλη Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Πανηγυρισμοί από τους Τόρις στη Βουλή

Εδώ και λίγα λεπτά ο Ρίσι Σούνακ είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αφού η Penny Mordaunt αποχωρεί από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και υποστηρίζει τον Sunak.

Στην σύντομη κεκλεισμένων των θυρών ομιλία του στους βουλευτές των Τόρις, ο Σούνακ προέτρεψε το Συντηρητικό Κόμμα να είναι ενωμένο στο επόμενο διάστημα που ακολουθεί. Ο Σούνακ δεν μίλησε στους δημοσιογράφους καθώς έμπαινε στην αίθουσα, ούτε κατά την αποχώρησή του.

Ακούστηκαν δυνατές επευφημίες και χτυπήματα στα τραπέζια από τους Συντηρητικούς βουλευτές στην αίθουσα, καθώς ο Sir Graham Brady ανακοίνωσε ότι έλαβαν μόνο μία υποψηφιότητα για τον νέο αρχηγό του κόμματος. Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος και είπε ότι θα απευθυνθεί στους βουλευτές των Τόρις σύντομα.

Ο πρόεδρος της "Επιτροπής 1922" των Τόρις έκανε τις ανακοινώσεις

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του. Ο κ. Σουνάκ τις επόμενες ώρες θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ' προκειμένου να αναλάβει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Δείτε Live από το Sky News:

 

Η αποχώρηση της Μόρντοντ

Σε μια δραματική τροπή των γεγονότων, η Πένι Μόρντοντ υποχώρησε την τελευταία στιγμή - ανοίγοντας τον δρόμο στον Ρίσι Σούνακ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Τι λέει στο μήνυμά της:

 

«Το Κόμμα μας είναι το μέλος μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ακτιβιστές ή υποστηρικτές. Όλοι έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο αρχηγός μας. Είναι πρωτόγνωρες εποχές. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την κούρσα της ηγεσίας, είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Πήρα αυτή την απόφαση καλόπιστα για το καλό της χώρας.

Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση έχει δοκιμαστεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνηθείσα διαδικασία του 1922. Ως αποτέλεσμα, επιλέξαμε τώρα τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Αυτή η απόφαση είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, τη διαφορετικότητα και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου. Είμαι περήφανη για την εκστρατεία που διοργανώσαμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι το οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει».

Οι αγορές «ψηφίζουν» Σούνακ – Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας

Εν τω μεταξύ ράλι καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ακολουθούν την παραίτηση της Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά ακόμα και στο ενδεχόμενο της πρωθυπουργοποίησης του Ρίσι Σούνακ με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει το newmoney.gr, να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ανάληψης της ηγεσίας των Τόρις από τον Σούνακ, η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης και «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (ανέρχεται στο 3,958%), ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 17 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,5%. «Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές στρατηγικές του Σούνακ» τονίζει ο Πούτζα Κούμρα, αναλυτής της Toronto-Dominion Bank. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, το μέγεθος της σύσφιγξης που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα επίσης μειώνεται» προσθέτει, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ας σημειωθεί ότι εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει σφιχτή, τότε καθίσταται πιο εύκολη η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (10,1% τον Σεπτέμβριο), επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o Μπόρις Τζόνσον πήρε την μεγάλη απόφαση να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Συντηρητικών όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έχει διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Ωστόσο, νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο «BoJo» έκανε πίσω όταν η Πένι Μόρνταντ, η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και η μόνη αντίπαλος του μεγάλου φαβορί για να ηγηθεί της χώρας, Ρίσι Σούνακ, απέρριψε την πρότασή του.

Ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», πρότεινε στην Πένι Μόρνταντ ένα νευραλγικό υπουργείο στην κυβέρνησή του κι εκείνη έσπευσε ευγενικά να του αρνηθεί. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα με τον Τζόνσον να παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

Πλέον ο Σούνακ θα πέσει στα βαθιά, δίχως καμία περίοδο χάριτος. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία. Παρόλα αυτά, υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορωνοϊό, η κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο μπλακ άουτ στον τομέα της ενέργειας και ένας χειμώνας γεμάτος απεργίες, ένα φαινομενικά πολύ δύσκολο εξάμηνο, δηλαδή, για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του, την Κυριακή, ο Σούνακ δήλωσε ότι «η επιδιόρθωση της οικονομίας» είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν και έκτοτε δεν έχει παραχωρήσει κάποια συνέντευξη που να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Οι συνάδελφοί του στους Συντηρητικούς τον αντιμετωπίζουν σαν τον «Μεσσία» καθώς, όπως σημειώνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι αυτός που εφάρμοσε το σύστημα των αναστολών την περίοδο του κορωνοϊού και προέβλεψε την καταστροφική αντίδραση των αγορών στις περικοπές φόρων που ανακοίνωσε η Τρας.

Όπως σημειώνει ο Guardian αρκετά από τα διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Λιζ Τρας παραμένουν: Θα επιμείνει για την ανάπτυξη υποστηρίζοντας την μετανάστευση ή θα στηρίξει τις υποσχέσεις για αυστηρότερα μέτρα μετά το Brexit; Μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευση Τζόνσον το 2019 ότι η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στη λιτότητα ή θα υποστηρίξει ότι δεδομένης της κατάστασης των αγορών οι περικοπές είναι απαραίτητες; Θα καλέσει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ ενόψει του χειμώνα; Θα είναι συμφιλιωτικός απέναντι στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλών ή θα μετατρέψει το θέμα αυτό σε πολεμική με τους Εργατικούς;

 ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση