ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παγωμένο καλώδιο - Ανέτοιμη για αποφάσεις η πλευρά μας

Ποιοι παράγοντες μπορεί να ξεπαγώσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

24news team

Μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector) επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά ότι η κυπριακή πλευρά είναι απροετοίμαστη για μια συμφωνία. Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο 24news ότι κατά τη σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ξεκάθαρη απόφαση σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίση η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ύστερα από πολλούς μήνες συζήτσεων και διαπραγματεύσεων οι τεχνοκράτες ρωτούν ακόμη τα βασικά με τους εκπροσώπους της ελλαδικής πλευράς να μην κρύβουν την ενόχλησή τους από την τροπή της συζήτησης.

Πάγωμα εκτός απροόπτου

Όπως αναφέρεται από την ίδια πηγή, είναι ξεκάθαρο πια ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνείται να πάρει πολιτική απόφαση φοβούμενος το κόστος, είτε από την μία είτε από την άλλη πλευρά. Γι' αυτό και το θέμα έχει καταντήσει άλλο ένα σήριαλ όπως και τόσα άλλα που κλήθηκε πρόσφατα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 

Η ηλετρική διασύνδεση οδεύει πια προς πάγωμα εκτός κάποιου απορόοπτου, μας αναφέρθηκε. Σε ερώτησή μας, ποιο μπορεί να είναι αυτό το απρόοπτο, η απάντηση ήταν «μια παρέμβαση από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τους Αμερικανούς».

Τι δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η απόφαση για διεξαγωγή της σημερινής σύσκεψης για την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν πολύ καλή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από την παρουσίαση βιβλίου στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική», ανέφερε.

Υπ. Ενέργειας: Η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί

Η συζήτηση για τον GSI ήταν εποικοδομητική και θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει κατάληξη, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρείας συνάντησης που κράτησε 4,5 ώρες, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, του Γενικού Εισαγγελέα, του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, εκπροσώπων της Κομισιόν και της γαλλικής Nexans.

Ερωτηθείς αν τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».

«Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο αφού η εργασία συνεχίζεται. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης. «Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση