ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται, αλλά επιμένει για τερματισμό των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής κατοχής και έχει αποδείξει ότι ακόμα και υπό τις πιο δυσοίωνες συνθήκες κατάφερε να ξανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτζιώτης, κηρύσσοντας τις εργασίες του επιστημονικού συμποσίου με θέμα: «1974-2024: η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα Κατεχόμενα εν διωγμώ. Ένας απολογισμός 50 χρόνων κατοχής».
Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαχειριστούμε, ακόμα και σήμερα τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης εδώ και μισό αιώνα παράνομης κατοχής, σε όλους τους τομείς, όπως το θέμα της λεηλασίας, καταστροφής και προσβολής των πολιτιστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρου».
Σημείωσε περαιτέρω ότι είναι πρωτοφανές το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο.
Έκανε ακόμα αναφορά στη δημιουργία και λειτουργία της τεχνικής επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία, σημείωσε, από το 2008 μέχρι τώρα, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς έχουν συντηρηθεί πέραν των 140 μνημείων σε ολόκληρη την Κύπρο, 70 βρίσκονται στη διαδικασία συντήρησης, ενώ 40 μνημεία έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Συμπλήρωσε ότι η πολιτεία εξ αρχής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της τεχνικής επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναφέρθηκε επίσης στην οικουμενική δράση της Ιεράς Μονής Κύκκου που πραγματώνεται από το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών, επισημαίνοντας ότι συντελεί καταλυτικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς σαν γέφυρα επικοινωνίας, συνάντησης και συνεργασίας των λαών, παρά ως σημείου διαφοράς και αντιπαλότητας.
Σημείωσε το έργο που επιτέλεσε στον εντοπισμό και διάσωση θρησκευτικών μνημείων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τόνισε ακολούθως ότι έχει επιτελέσει ουσιαστικά βήματα στην εμπέδωση της αξίας της ειρήνης, της καλλιέργειας της αλληλοκατανόησης των θρησκειών και των πολιτισμών των λαών.
Είπε, ακόμα, ότι οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Κύπρου, της ευρύτερης περιοχής και παγκοσμίως.