ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ σε Τατάρ: «Να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας»

«Να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά»

ΚΥΠΕ

Μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη να συναντηθούν, να μιλήσουν και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους προκειμένου ν’ αρχίσει ένας διάλογος, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας ότι αναμφίβολα το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και εκφράζοντας ο ίδιος ετοιμότητα για μια διαδικασία συνομιλιών επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και με χρονικό ορίζοντα.

Πρώτη φορά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται «στους τ/κ συμπατριώτες μας», μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μουσταφά Αλκάν και το τ/κ κανάλι Genç tv, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη και προβλήθηκε χθες το βράδυ.

Στην διάρκεια της μιας ώρας συνέντευξης στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, το Κραν Μοντανά, το θέμα της υπηκοότητας παιδιών μεικτών γάμων, τα μέτρα για τους Τ/κ, τις διελεύσεις στα οδοφράγματα κ.ά.

Επανέλαβε την επιθυμία του για μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη στην Νέα Υόρκη και υπερασπίστηκε του αιτήματός του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην διαδικασία των συνομιλιών.

Να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρώτη φορά φτάσαμε τόσο κοντά σε μια λύση και απέρριψε ότι είναι ο ίδιος που ανέτρεψε το τραπέζι των συνομιλιών. Στην συγκεκριμένη ερώτηση του Τ/κ δημοσιογράφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στο περιβόητο δείπνο της 6ης προς 7η Ιουλίου και η διαδικασία ανατράπηκε λόγω της επιμονής του κ. Τσαβούσογλου.

«Για πρώτη φορά υπήρξαν τόσες πολλές συγκλίσεις, τις οποίες και θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να εκμεταλλευτούμε»

Για πρώτη φορά, συνέχισε, υπήρξαν τόσες πολλές συγκλίσεις, τις οποίες και θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να εκμεταλλευτούμε. Είπε πως αυτό έγινε και γιατί στο τραπέζι βρισκόταν η ΕΕ, η οποία έδινε λύσεις εκεί που χρειαζόταν. Για τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης έφερε ως παράδειγμα ότι όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να μπει στο πλαίσιο Γκουτέρες 7ο σημείο πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο για την ΕΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες – ως Ευρωπαίος που είναι - του είπε ότι η Ένωση αποκλείεται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε, επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλίων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και τόνισε ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, Ε/κ και Τ/κ θα πληρώσουν το τίμημα. «Από δικής μου πλευράς θα κάνω ότι είναι δυνατόν, ότι είναι αναγκαίο για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξήγησε την θέση του για ενεργότερή εμπλοκή της ΕΕ στην διαδικασία λέγοντας πως η Ένωση έχει τα εργαλεία για να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα είναι "win-win" για όλους, «τους Ε/κ, τους Τ/κ, την πατρίδα μας την Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα, ολόκληρη την περιοχή».

Ερωτηθείς για το πλαίσιο Γκουτέρες κι εάν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, απάντησε ότι υπάρχουν σημεία από το πλαίσιο που συμφωνεί και σημεία που θα ήθελε να συζητήσει. Αποδέχεται την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε. Το σημαντικό, πρόσθεσε, δεν είναι ο αριθμός των Υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών, ενώ για τους Προέδρους είπε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα είναι τελετουργικοί (ceremonial) ή θα έχουν ουσιαστικό ρόλο. Εάν θα έχουμε Πρωθυπουργό ή όχι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σέβεται απόλυτα τον κ. Τατάρ ως τον εκλελεγμένο ηγέτη της τ/κ κοινότητας και θα ήθελε να συζητήσει τις ανησυχίες του και τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, όπως και τις δικές του για να βρουν λύσεις.

Ο πιο κρίσιμος παίκτης για τη λύση η Τουρκία

Για την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεωρεί την χώρα ως τον πιο κρίσιμο παίκτη για τη λύση του Κυπριακού και προσωπικά πιστεύει πως θα δεχθεί να λύσει το Κυπριακό εάν τα οφέλη από την λύση θα είναι περισσότερα από τα οφέλη που έχει με την σημερινή κατάσταση. Εξήγησε ότι είναι υπέρ των στενότερων σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και στην ερώτηση του τ/κ δημοσιογράφου εάν στηρίζει και την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση απάντησε: «βεβαίως».

Ερωτηθείς τί θα γίνει εάν εμπλακούμε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων κι αποτύχει και αυτή, εάν έχει εναλλακτική για τους Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν οδηγείς ένα αυτοκίνητο και γίνει ένα ατύχημα, δεν θα φτάσει στον προορισμό», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εδώ γι’ αυτό. Τον ρώτησε επίσης εάν όταν παντρεύτηκε την γυναίκα του υπέγραψε ταυτόχρονα και το διαζύγιο, με τον δημοσιογράφο ν’ απαντά όχι.

«Έχω τέσσερα παιδιά, είμαι εδώ για να βρω λύση και ένα όραμα για ολόκληρο το νησί, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Πιστεύω ότι η γενιά μου μπορεί να το κάνει, δεν έχει η γενιά μου σχέση με το τι έγινε πριν το ‘74, μας νοιάζει το μέλλον. Θέλω να επενδύσω χρόνο στην λύση του Κυπριακού», τόνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι θα ήθελε να εξετάσει και την συνεργασία με την Τουρκία, «αλλά όπως είναι τώρα πως να το κάνω;». Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν αναγνωρίζει την ΚΔ, είναι παράνομα στην Κύπρο και κατέχει μέρος του νησιού.

Στην ερώτηση του τ/κ δημοσιογράφου εάν έχει επαφές με Τούρκους διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαμογέλασε κι απάντησε: «Ως Νίκος, ναι».

Εντός των επόμενων εβδομάδων η ανακοίνωση μέτρων για Τ/κ

Ερωτηθείς για τα μέτρα για τους Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα είναι μονόπλευρα, προϊόν των επαφών του με Τ/κ, ενώ έχει χρησιμοποιήσει και κάποια στοιχεία από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ. Θα τ’ ανακοινώσει όταν κρίνει ο ίδιος ότι θα είναι χρήσιμο. Εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως σημείωσε.

Για το θέμα της υπηκοότητας παιδιών μεικτών γάμων Τ/κ με πολίτες τρίτων χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τους Τ/κ και το έχει συζητήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Έκλεισε την συνέντευξη θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη και είπε ότι δεν αναμένει πως θα συμφωνήσει (ο κ. Τατάρ) σε όλα, ούτε και να περιμένει ο κ. Τατάρ «ότι θα συμφωνήσω σε όλα. Αλλά ας καθίσουμε να μιλήσουμε, να απαντήσουμε στις ανησυχίες μας. Να κάνουμε διάλογο και όχι μέσω δημοσίων δηλώσεων. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να το κάνουμε, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση "win-win". Γι αυτό του ζητώ να συζητήσουμε, να συνομιλήσουμε. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρούμε τον τρόπο».

Η ιστοσελίδα Genç tv έχει αναρτήσει ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Μουσταφά Αλκάν στα τούρκικα, καθώς έγινε στην αγγλική γλώσσα. Κι άλλα τ/κ ΜΜΕ προβάλλουν το περιεχόμενο της συνέντευξης καθώς και κάποιες εφημερίδες, αλλά όχι ως κύριο θέμα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X