ΚΥΠΕ
“Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, προσθέτοντας ότι “εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας”.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και προέβη σε δηλώσεις στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού.
Στις δηλώσεις του ο Γενς Στόλντενμπεργκ είπε ότι “η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος. Η Τουρκία συμβάλλει στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους”.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Τουρκία είχε πολύ σημαντική συνεισφορά σε αποστολές του ΝΑΤΟ όπως αυτές στο Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ και συμμετείχε σε αποστολές του ΝΑΤΟ στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία σε πολλές άλλες περιοχές. Χαρακτηρίζοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως έναν άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί βαρβαρότητα στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. ”Καλούμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να συμμετάσχει σε διπλωματικές προσπάθειες”, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα χθες στο πλαίσιο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: “Εκτιμώ επίσης την Τουρκία για τις προσπάθειές της να διευκολύνει τις διπλωματικές και πολιτικές διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ειρηνική λύση”.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα αποτελέσουν μέρος αυτής της σύγκρουσης. “Εστιάζουμε στο να μην χειροτερέψει αυτός ο πόλεμος, να μην υπερβεί τα σύνορα της Ουκρανίας. Γιατί αυτό θα σημαίνει περισσότερο πόνο, περισσότερες απώλειες αμάχων, περισσότερους θανάτους και καταστροφές. Για το λόγο αυτό, δεν στέλνουμε στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο πεδίο και αεροπλάνα στον εναέριο χώρο. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας στην Ουκρανία. Αλλά πιστεύω επίσης ότι μια κλιμάκωση πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά, περισσότερους θανάτους. Επομένως, δεν θα εμπλακούμε άμεσα στον πόλεμο”, ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι προηγουμένως είχε κηρυχθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Λιβύη, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία είναι διαφορετική. “Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν σημαίνει απλώς την κήρυξή της. Χρησιμοποιείται στρατιωτική δύναμη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σε αυτή την περίπτωση (στην Ουκρανία) θα σήμαινε μαζικές αεροπορικές επιδρομές από το ΝΑΤΟ εναντίον ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ουκρανία. Αυτό ισχύει επίσης για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Σημαίνει επίσης μια άμεση σύγκρουση με ρωσικά αεροπλάνα. Αυτό πιθανότατα θα σημαίνει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Το αποτέλεσμα είναι οι απώλειες αμάχων περισσότερες από αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή”, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ