ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αυτά είπε ο Πρόεδρος για το Μεξικό και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Δείτε ολόκληρη την αναφορά του Προέδρου στο Μεξικό, τη διαφθορά και τη συσχέτιση με την Κύπρο

24news team

Ορυμαγδό αντιδράσεων προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Μεξικό ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τη διαφθορά. Η σύγκριση που έκανε μεταξύ Μεξικού και Κύπρου έφερε πλήθος αρνητικών σχολίων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο ΠτΔ, ενώ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για χρόνια, δεν τήρησε καν τα διπλωματικά θέσμια και κατονόμασε άλλη χώρα με αρνητικές περιγραφές. Και αυτό δεν έγινε σε μια εκ του προχείρου κουβέντα αλλά σε επίσημη ομιλία από γραπτό κείμενο και μάλιστα εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Η ομιλία του προέδρου, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, έγινε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ημερίδα Συμμετοχικής-Διαβουλευτικής Δημοκρατίας «Διαφθορά, το βασικό ανάχωμα στη νεανική πολιτική δραστηριοποίηση». Πρόκειται για την ομιλία στην οποία ο ΠτΔ κατονόμασε ως τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβερνησή του τη διαφθορά και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι όμως ανέφερε για το Μεξικό και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων; 

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη την αναφορά του Προέδρου στο Μεξικό, τη διαφθορά και τη συσχέτιση με την Κύπρο:

«Η διαφθορά δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, που το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει η αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι μια λανθασμένη εντύπωση και δεν πρέπει να βάζουμε εμείς χαμηλά τον πήχη.

Το Μεξικό για πολλά χρόνια ήταν γνωστό για τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα. Σε διεθνές επίπεδο, όταν κάποιος άκουγε Μεξικό, όταν προσπαθούσαν να φέρουν επενδύσεις στη χώρα, όταν μιλούσαν στα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ), σε διεθνή φόρα, η πρώτη αντίδραση όλων όσοι άκουγαν ότι θα μιλήσει ο Πρόεδρος ή ένας Υπουργός του Μεξικού ήταν ότι αυτή η χώρα είναι γνωστή για το οργανωμένο έγκλημα, είναι γνωστή για τα ναρκωτικά.

Παρόμοια πρόκληση –δεν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια– υπάρχει και για τη χώρα μας στο θέμα της διαφθοράς. Τι έκανε όμως το Μεξικό, για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση; Είναι, θεωρώ, ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, και είναι αυτό που θεωρώ ότι και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε.

Στο Μεξικό οι λέξεις ναρκωτικά και οργανωμένο έγκλημα δεν μπορούν να ξεφύγουν από την αναφορά στη χώρα. Πήραν όμως αυτές τις μεγαλύτερες προκλήσεις και με τις πολιτικές τους παρουσιάζονται σιγά σιγά ως η χώρα πρότυπο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς στην Κύπρο. Υπάρχει αυτή η εντύπωση για τη χώρα μας, ας μην κρυβόμαστε. Αλλά πρέπει αυτή τη μεγάλη πρόκληση να την αξιοποιήσουμε και η χώρα μας να γίνει πρότυπο καταπολέμησης της διαφθοράς. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε πρότυπο ως χώρα καταπολέμησης της διαφθοράς. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, οι νέοι και τα παιδιά πρέπει να είναι πρωταγωνιστές. Η άποψη ότι η αποχή μπορεί να δώσει λύση σίγουρα είναι λανθασμένη».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση