ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε η υποψηφιότητά του Κώστα Καδή

Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Καδής

ΚΥΠΕ

Την έγκριση της για τον διορισμό του Κώστα Καδή ως Επιτρόπου για την Αλιεία και τους Ωκεανούς έδωσε η επιτροπή Αλιείας (PECH) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη θετική γνώμη και της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας (ENVI), μετά από ακρόαση τριών περίπου ωρών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρία της PECH οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των φιλελεύθερων (Renew) και των Πρασίνων ψήφισαν υπέρ της έγκρισης Καδή, ενώ κατά ψήφισαν η Αριστερα και οι ακροδεξιές ομάδες Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών (ESN) και Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE). 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ψήφοι των μελών ανήλθαν σε 20 υπέρ και 6 κατά, υπερβαίνοντας έτσι τα απαραίτητα δύο τρίτα. Υπέρ του διορισμού φέρονται να τάχθηκαν και τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) αν και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, η πρόεδρος της PECH, Κάρμεν Κρέσπο Ντίαζ (ΕΛΚ, Ισπανία) εκτίμησε προσωπικά πως ο κ. Καδής «έδωσε πολύ καλές και πλήρεις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις» των ευρωβουλευτών, και πρόσθεσε πως προσβλέψει να συνεργαστεί μαζί του για το μέλλον τις αλιείας εφόσον εγκριθεί.

Όπως εξήγησε, αποφεύγοντας να σχολιάσει τι ανέμενε από το αποτέλεσμα, η έγκριση του υποψηφίου προϋποθέτει τη συμφωνία των μελών της επιτροπής πως είναι ικανός, πρώτον να είναι μέλος της Επιτροπής, και δεύτερον να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανατίθενται.

Νωρίτερα σήμερα οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενέκριναν τελικά τον διορισμό της Σουηδής Τζέσικα Ρόσβαλ για τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, μετά τη δύσκολη ακρόαση της το βράδυ της Τρίτης, η οποία οδήγησε την επιτροπή Περιβάλλοντος σε σκέψεις να της ζητηθεί να απαντήσει σε επιπρόσθετες γραπτές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κοινοτικά ΜΜΕ, το ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η κ. Ρόσβαλ συνέδεσε άτυπα την έγκριση της Σουηδής πολιτική με αυτή της Βελγίδας Χάτζα Λαμπίμπ, υποψήφιας Επιτρόπου για Διαχείριση Κρίσεων η οποία είχε παρουσιαστεί σε ακρόαση το πρωί της Τετάρτης. Τελικά η συμφωνία για έγκριση και των δύο Επιτρόπων κλείδωσε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ακρόαση Καδή.

Οι ακροάσεις των νέων Επιτρόπων συνεχίζονται την Πέμπτη με ακόμα τέσσερις υποψήφιους Επιτρόπους, και την επόμενη Τρίτη με τις ακροάσεις των έξι αντιπροέδρων της νέας Κομισιόν.

Την ιδιότητα του νησιώτη υπογράμμισε ο Καδής

Την ιδιότητα του ως ενός νησιώτη Ευρωπαίου, παράλληλα με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού και του πρώην Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Κύπριος υποψήφιος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, στην εισαγωγική του παρέμβαση κατά την ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας (PECH) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία και της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) που συμμετείχε θέτοντας ερωτήσεις αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Εφόσον λάβει την έγκριση της Επιτροπής, σημείωσε ο κ. Καδής, θα προχωρήσει ως πρώτη ενέργεια στο να επισκεφθεί παράκτιες κοινότητες επί του εδάφους. «Θέλω να τους ακούσω και να τους διαβεβαιώσω πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες θα αντανακλούν τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους», όπως είπε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ακρόασης, στις πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένσια στην Ισπανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του με τους κατοίκους της περιοχής. «Η μεγάλη αυτή καταστροφή μας θυμίζει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε την ανταπόκριση μας στην κλιματική αλλαγή», τόνισε, σημειώνοντας πως χρειάζονται μέτρα που να αυξάνουν την ανθεκτικότητα σε τέτοια γεγονότα. 

Στην εισαγωγή της, η Πρόεδρος της PECH, Κάρμεν Κρέσπο Ντίαζ (ΕΛΚ, Ισπανία) κάλεσε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θέματα της καταστροφής στην Ανδαλουσία. Απευθυνόμενη στον κ. Καδή, έκανε λόγο για σημαντική ακρόαση που αφορά έναν τομέα όπου χρειάζεται να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της υγείας των ωκεανών με τη δημιουργία ευκαιριών για τις παράκτιες κοινότητες, εστιάζοντας παράλληλα την διατροφική ασφάλεια. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη συνεργασίας και ενημέρωσης από τον μελλοντικό Επίτροπο προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καδής σημείωσε πως το επιστημονικό του υπόβαθρο και υπουργική εμπειρία «και το γεγονός πως είμαι ένας Ευρωπαίος νησιώτης» τον έχουν προετοιμάσει για τον ρόλο αυτό.

Ο υποψήφιος υπογράμμισε πως ως βιολόγος με εξειδίκευση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, πιστεύει στη «δύναμη της έρευνας ως εργαλείου για καινοτομία» και τον ρόλο της επιστήμης ως βάσης για την παραγωγή πολιτικής, αλλά και στην ανάγκη για διασφάλιση της υγείας των οικοσυστημάτων. Ο κ. Καδής σημείωσε ακόμα πως εκτιμά τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πως τα μέτρα διατήρησης της βιοποικιλότητας «είναι πιο αποτελεσματικά όταν αναπτύσσονται με τη συνεργασία και τη στήριξη τους».

Υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή του σε πολλές συζητήσεις για θέματα αλιείας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και τον ρόλο του στην εφαρμογή πολιτικών για τον τομέα αυτό ως Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Καδής δεσμεύτηκε πως θα διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με το Κοινοβούλιο, και πως θα διασφαλίσει πως όλες οι πολιτικές θα έχουν ως βάση τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιωσιμότητας και του κράτους δικαίου.

Κατά τον κ. Καδή, η δημιουργία του χαρτοφυλακίου ειδικά για την Αλιεία και τους Ωκεανούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Κομισιόν στον τομέα και τη γαλάζια οικονομία και τις παράκτιες κοινότητες, αλλά και την υγεία των ωκεανών, κάνοντας αναφορά και στον ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί για την απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ο υποψήφιος αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση τους στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, και στο πως συμβάλλουν στη διατροφική ασφάλεια της ΕΕ. Όπως είπε, το εν λόγω επάγγελμα αντιμετωπίζει σειρά προκήσεων, όπως την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τον ανταγωνισμό, την υπεραλιεία και την παράνομη αλιεία, και την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Όπως επεσήμανε, οι προκλήσεις διαφέρουν σε κάθε περιοχή, από τη Βαλτική και τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τον βόρειο Ατλαντικό και τις απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως θα προχωρήσει στη «συνολική αξιολόγηση» της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και πως θα ενημερώσει την επιτροπή μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Τόνισε πως «αν η αξιολόγηση δείξει την ύπαρξη αδυναμιών, δεν θα διστάσω να εισηγηθώ τις κατάλληλες νομοθετικές δράσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής», αφού υπάρξει αξιολόγηση των επιπτώσεων των όποιων μέτρων.

Η αξιολόγηση αυτή θα συμβάλει γενικά στην διαμόρφωση του οράματος της ΕΕ για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας με ορίζοντα το 2040, «δίνοντας ίση προσοχή στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση, περιλαμβανομένου του αναγκαίου εκσυγχρονισμού και αποανθρακοποίηση των στόλων μας».

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τόνισε πως αυτή χρειάζεται ενέργειες στο πλαίσιο του εμπορίου με τρίτες χώρες και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής εντός της ΕΕ, αλλά και την προώθηση των υψηλών προτύπων της ΕΕ στα διεθνή φόρα. Υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με τους άλλους Επιτρόπους για αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς για προώθηση των προϊόντων της ευρωπαϊκής βιώσιμης αλιείας.

Ο κ. Καδής έκανε ακόμα εκτεταμένες αναφορές στις συζητήσεις όσον αφορά στις αλιευτικές ποσοστώσεις στον Ατλαντικό, το μέλλον των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα αυτό μετά το 2026, καθώς και τις διμερείς σχέσεις με τη Νορβηγία. Πρόσθεσε πως εκ μέρους της ΕΕ θα ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για μηδενική ανοχή στην παράνομη και χωρίς ρύθμιση αλιεία.

Σε σχέση με την υδατοκαλλιέργεια, ανέφερε πως θα εργαστεί για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του τομέα παράλληλα με την προστασία της ευημερίας των ζώων.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στους διαλόγους για τα θέματα αλιείας και ωκεανών των οποίων θα ηγηθεί για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς για μια «ολιστική και συνεκτική προσέγγιση σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με τους ωκεανούς».

Οι τρεις στρατηγικοί στόχοι του Συμφώνου θα είναι η επιδίωξη της υγείας και της παραγωγικότητας των ωκεανών και της προστασίας της βιοποικιλότητας, η ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας στην ΕΕ, καθώς και η επέκταση του ερευνητικού και γνωστικού υπόβαθρου της ΕΕ όσον αφορά τα θαλάσσια θέματα. Το σύμφωνο, ανέφερε, θα παρουσιαστεί πριν την σύνοδο των ΗΕ για τους ωκεανούς στη Νίκαια το 2025.

Ο υποψήφιος Επίτροπος ανέφερε ακόμα πως θα ετοιμάσει μια στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά την έρευνα για τους ωκεανούς και την καινοτομία, ενώ θα προωθήσει τη στήριξη των κρατών μελών στον καλύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό «ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι για τη φύση και την ενέργεια, την παραγωγή τροφίμων, τη ναυτιλία, τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια» γενικότερα.

Σημείωσε πως θα συμμετάσχει στους σχεδιασμούς της ΕΕ για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, εξερευνώντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο χρήσης των αποθεμάτων γαλάζιου άνθρακα της ΕΕ.

Όσον αφορά την διπλωματία της ΕΕ για θέματα ωκεανών, ο κ. Καδής σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ για το 2030, ειδικά τον στόχο που αφορά την θαλάσσια ζωή, και πρόσθεσε πως θα διασφαλίσει πως η ΕΕ θα είναι πιο ενεργή όσον αφορά «την προστασία και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρώπη και παγκόσμια».

Με ερωτήσεις για Κοινή Αλιευτική Πολιτική, Βαλτική και ΟΕΔΑ Πεντακώμου η ακρόαση Καδή

Για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα και τις επιπτώσεις στις αλιευτικές κοινότητες της περιοχής, ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη ο υποψήφιος επίτροπος Κώστας Καδής το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Αλιείας (PECH) με τη συμμετοχή ως καλεσμένης και της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) στις Βρυξέλλες. Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου και τους χειρισμούς επί θητείας του όσον αφορά τις περιοχές Natura, αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί υπουργίας του για την ΟΕΔΑ και παρέπεμψε στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας.

Ο κ. Καδής, ο οποίος είναι υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών κατά τη δεύτερη θητεία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, χρειάζεται την έγκριση της επιτροπής PECH προτού μπορέσει να διοριστεί στη θέση. Ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μαζί με αυτόν της υπόλοιπης Επιτροπής στο συνολό της, το πιθανότερο στα τέλη Νοεμβρίου.

Στις απαντήσεις του, ο κ. Καδής επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν είναι δογματικός, ειδικά σε ερώτηση για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της στρατηγικής για τη Βαλτική Θάλασσα, σημειώνοντας πως δεν έχει «μαγικό ραβδί» και πως θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση έτσι ώστε να προχωρήσει εφόσον διαπιστώσει πως υπάρχει αυτή η ανάγκη και πως τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα.

Ευρωβουλευτές από διάφορες περιοχές που βασίζονται στην αλιεία, όπως η Γαλικία και η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, η Βρετάνη στη Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής, εστίασαν στις ανάγκες των περιοχών τους.

Απαντώντας σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, ο κ. Καδής έκανε λόγο για «ηθική υποχρέωση να ακούσουμε τους αλιείς», και αναφέρθηκε στο ότι μια από τις πρώτες επιστολές που έλαβε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ήταν από αλιείς μικρής κλίμακας, δηλώνοντας συγκινημένος που τους είδε να παρευρίσκονται στη σημερινή ακρόαση.

Όσον αφορά τη στήριξη στους μικρούς αλιείς και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο κ. Καδής ανέφερε πως μια από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις (DG MARE) να ετοιμάσει έκθεση για το τι μπορεί να γίνει, και πως στόχος του είναι βάσει των στόχων που έθεσε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κατά 30% με 35%.

ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Το ζήτημα της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, το οποίο είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του η ιστοσελίδα Politico ηγέρθη από την ευρωβουλευτή Άνγια Χάζεκαμπ (Αριστερά, Κάτω Χώρες), η οποία ζήτησε από τον κ. Καδή να σχολιάσει κατά πόσο η αλιεία και οι πρακτικές όπως η αλιεία με τράτες βυθού, ευθύνονται για την απώλεια της βιοποικιλότητας. Μιλώντας για την περίπτωση της ΟΕΔΑ Πεντακώμου και τις διαδικασίες επί παραβάσει για τις περιοχές Natura στην Κύπρο, η ευρωβουλευτής διερωτήθηκε πώς ο υποψήφιος θα διασφαλίσει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ όταν δεν το έκανε στη χώρα του ως Υπουργός.

Ο κ. Καδής απάντησε πως δεν συμφωνεί πως η κύρια αιτία για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η αλιεία, προσθέτοντας πως οι κύριοι λόγοι για αυτά τα φαινόμενα είναι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση.

Όσον αφορά την ΟΕΔΑ Πεντακώμου ο κ. Καδής σημείωσε πως η μονάδα δημιουργήθηκε επτά με οκτώ χρόνια πριν αναλάβει Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και προσθεσε πως επί της θητείας του διαπιστώθηκε πως ήταν προβληματική και έγιναν πολλές προσπάθειες να βελτιωθεί.

Σημείωσε πως μετά από δικές του ενέργειες πραγματοποιήθηκε έρευνα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, και πρόσθεσε πως μετά από τις προσπάθειες του η ανάδοχος εταιρεία τερμάτισε τη σύμβασή της με την Κυπριακή Δημοκρατία και βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια με το κράτος. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, προτιμά να περιοριστεί στα όσα αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για το θέμα.

ΚΑλΠ και Σύμφωνο για Ωκεανούς

Σε σχέση με την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καδής υπογράμμισε πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, και πως «θέλουμε να λάβουμε υπόψη όλα τα θετικά αποτελέσματα της ΚΑλΠ και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες».

Κληθείς να σχολιάσει πώς συνδέεται η ΚΑλΠ με τη διαδικασία για το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, ανέφερε πως η αλιεία θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το σύμφωνο, και πως η εφαρμογή της ΚΑλΠ θα διευκολυνθεί μέσω του Συμφώνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα περιέχει συγκεκριμένα το σύμφωνο, ο κ. Καδής τόνισε πως θα είναι ένα «στρατηγικό πλαίσιο» για όλες τις πολιτικές που αφορούν τον ωκεανό και πως «δεν θα περιλαμβάνει νέες νομοθετικές δράσεις». Στόχος του συμφώνου είναι η διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ διαφορετικών πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέματα ρύπανσης, βιοποικιλότητας, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, και όλων των δραστηριοτήτων σε θαλάσσια ή παράκτια περιβάλλοντα.

Σχόλια επιτροπής Περιβάλλοντος

Απαντώντας σε ερωτήσεις και σχόλια του αντιπρόεδρου της ENVI Πιέτρο Φιόκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ιταλία) για το πώς θα διαχειριστεί τις περιοχές Natura 2000 στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ο κ. Καδής σημείωσε πως έχει εργαστεί σε πάνω από 30 ερευνητικά έργα σε τέτοιες περιοχές στη ξηρά, όπου ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης δεν διαφέρει.

Όπως εξήγησε, για κάθε τέτοιο έργο πρέπει να γίνει ειδικό σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη «ποια είναι τα είδη και οικότοποι που πρέπει να προστατευτούν», και σε αυτή τη βάση να διαπιστωθεί ποιες δραστηριότητες μπορούν να επιτραπούν. Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η δραστηριότητα που επηρεάζει αρνητικά τα είδη που προστατεύονται, αλλά επιτρέπονται αειφόρες πρακτικές.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή για τα εισβλητικά είδη, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ειδικά η Μεσόγειος λόγω τη θέρμανσης των νερών, που προκαλούν την είσοδο στη Μεσόγειο ειδών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και υπογράμμισε πως χρειάζεται η συνεργασία των κρατών μελών της περιοχής.

Όσον αφορά τέλος τη ρύπανση από τα πλαστικά, σημείωσε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της ρύπανσης από το πλαστικό.

Άλλες ερωτήσεις

Ο ακροδεξιός Ευρωβουλευτής Ζίγκμπερτ Ντρόσε (Ευρώπη Κυρίαρχων Εθνών, Γερμανία) κάλεσε τον κ. Καδή να τοποθετηθεί για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream 2 τον Σεπτέμβριο του 2022, κάνοντας λόγο για σαμποτάζ και υποστηρίζοντας πως η έκρηξη δημιούργησε περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ζήτησε από την Κομισιόν να διερευνήσει τις ευθύνες για το περιστατικό.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Καδής ανέφερε πως εξ όσων γνωρίζει και τις πληροφορίες που έχει υπόψη του, η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού διακόπηκε και η ζημιά που προκλήθηκε στο οικοσύστημα αφορούσε μόνο περιοχές κοντά στη διαρροή, σημειώνοντας πάντως πως ακόμα και ένας τόνος τέτοιων αερίων να απελευθερώνεται, αυτό είναι αρνητικό.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, στην οποία ο ευρωβουλευτής επέμεινε πως υπήρξε τεράστια καταστροφή, ο κ. Καδής ανέφερε πως τα δεδομένα που έχει ενώπιον του «είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που παρουσιάσατε», προσθέτοντας πως οι 150 χιλιάδες τόνοι αερίου που διέρρευσαν είναι μικρό ποσοστό, μόλις 0,02% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καδής ρωτήθηκε και για τις επιπτώσεις των παράκτιων εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε περιοχές Natura, για να απαντήσει πως το κάθε κράτος μέλος έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε χωροταξικό σχεδιασμό, με διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι περιοχές αυτές μπορούν, είπε, να περιέχουν πάνω από μια χρήση, στη βάση όμως μελετών επιπτώσεων που να αφορούν και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε ερώτηση για τη δραστηριότητα του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας και των πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων μεταφοράς καυσίμων με μη ελεγχόμενα πλοία, ο κ. Καδής ανέφερε πως απασχολεί ιδιαίτερα την Κομισιόν η πιθανότητα ενός ατυχήματος και μιας οικολογικής καταστροφής, και παρέπεμψε σε απάντηση που έδωσε ο υποψήφιος Επίτροπος Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας στη δική του ακρόαση, που αφορούσε την ευθύνη των κρατών μελών να ασκούν εποπτεία των περιοχών που ελέγχουν. Επεσήμανε πάντως πως τέτοια ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και μέσω του Συμφώνου για τους Ωκεανούς το οποίο αφορά και τα θέματα της ασφάλειας της διακίνησης σκαφών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση