ΚΥΠΕ
Το 2024, οι αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών ξεπέρασαν τις 10.000 (είτε μέσω εθελούσιων επιστροφών, είτε μέσω απελάσεων, είτε μέσω μετεγκαταστάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), κατατάσσοντας την Κύπρο στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ σε αναλογία αποχωρήσεων προς αφίξεις, δήλωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης, σε ομιλία του στην Ημερίδα του ΔΗΚΟ «Μεταναστευτικό – Πραγματικότητες».
Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι για το ίδιο διάστημα, οι νέες αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου του Υφυπουργείου ήταν λιγότερες από 7.000, συγκεκριμένα 6.769, σημειώνοντας μείωση κατά 41% σε σύγκριση με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, ενώ είναι περίπου το 1/3 σε σχέση με τις αιτήσεις που είχαν ληφθεί το 2022.
Ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από το 2017, ενώ το 2024, όπως είπε, «είχαμε λιγότερες αιτήσεις ασύλου ακόμα και από την περίοδο της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι «αυτό δίδει την ευχέρεια να εξετάζονται γρηγορότερα οι εκκρεμούσες αιτήσεις για διεθνή προστασία και να μειώνεται το βάρος που δημιουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται καταχρηστικά».
Είπε ακόμη ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, το Τμήμα Μετανάστευσης του Υφυπουργείου, παρά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, εξέδωσε πέραν των 48.000 αδειών μετανάστευσης διαφόρων κατηγοριών.
«Επιπλέον, βρήκαμε λύσεις αναφορικά με την παροχή διευκολύνσεων σε υπηκόους Λιβάνου, λόγω του πολέμου στη γειτονική χώρα, και προχωρήσαμε σε ενέργειες για διευκόλυνση δραστηριοτήτων που απέφεραν και θα αποφέρουν οικονομικό όφελος στη Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Σημαντικό επίτευγμα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης, υπήρξε ο εκμηδενισμός των ροών διά θαλάσσης τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξημένης επιτήρησης, αλλά και της συνεργασίας με γειτονικά κράτη, καθώς και ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι παράτυπες διελεύσεις από την Τουρκία και τα κατεχόμενα μέσω της Πράσινης Γραμμής έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ «οι πολιτικές μας αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουμε ότι η Πράσινη Γραμμή δεν θα καταστεί δίοδος για τα κυκλώματα διακινητών».
Ανέφερε ότι η πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών αποτελεί «βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας».
Είπε ακόμη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, «αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει ακόμα ρευστή, έχουν δημιουργήσει μια σημαντική ροή Σύρων υπηκόων που απέσυραν τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν από το προσφυγικό ή/και το καθεστώς επικουρικής προστασίας που τους είχε παραχωρηθεί, καθότι προτίθενται να επαναπατριστούν».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι από τις 09/12/2024, πέραν των 900 Σύρων έχουν αποσύρει αιτήσεις/ανακαλέσει καθεστώς, ενώ περίπου 300 έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι προγραμματίζονται επίσης πρόσθετες πτήσεις για διευκόλυνση του επαναπατρισμού Σύρων υπηκόων.
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει επενδύσει στη δημιουργία νέων υποδομών, καθώς και στην αναβάθμιση υφιστάμενων μέσω συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, οι οποίες εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο.
Ανέφερε ότι το Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025, θα αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο για την προσωρινή φιλοξενία με χωρητικότητα 1.000 ή και περισσοτέρων ατόμων, ενώ σημαντική κρίνεται και η ουσιώδης αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα.
Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι και ένα ζήτημα που «άπτεται των αρχών και αξιών μας, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά συνάμα και η προστασία της κοινωνικής συνοχής, καθώς και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Αναφέροντας ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας το 2024 από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποτέλεσε σημείο καμπής, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του Υφυπουργείου, και κτίζοντας πάνω στην «εξαιρετική δουλειά» που είχε ήδη γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης από την παρούσα Κυβέρνηση, «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο».
«Στους έξι μήνες που βρίσκομαι στο πηδάλιο του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την οργάνωση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και την προώθηση μιας δίκαιης και ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι πέραν της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης του Υφυπουργείου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στον εξορθολογισμό του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί έναν εξίσου κρίσιμο πυλώνα των προσπαθειών μας.
Πρόσθεσε ότι σήμερα, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαχειρίζεται το μεταναστευτικό μέσω δύο βασικών πυλώνων πολιτικής: την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και τη βελτίωση του πλαισίου της νόμιμης μετανάστευσης.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης είπε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί συλλογική προσπάθεια και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της πρόκλησης».
«Είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά αυτό το πολύπλοκο ζήτημα», πρόσθεσε.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία, αλλά και τη δυναμική που δύναται να προσδώσει στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας μας η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «εργαζόμαστε για την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα το κοινό».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «στοχεύουμε στην περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος Μετανάστευσης για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών».
Είπε ακόμη ότι «έχουμε λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας, διασφαλίζοντας ότι η παρουσία τους ενισχύει την οικονομία μας, ενώ παράλληλα προστατεύονται από καταχρηστικές πρακτικές».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία/υπηρεσίες, λαμβάνονται μέτρα για προστασία των εργοδοτών από τυχόν προβληματικές συμπεριφορές των αλλοδαπών εργαζομένων.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης είπε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε επίσης και στην ένταξη των νόμιμων μεταναστών» και πρόσθεσε πως στόχος είναι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία».
Ανέφερε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και όντας στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών και «γι’ αυτό, η διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και ισομερούς κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».
«Εργαζόμαστε εντατικά, για να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου», κατέληξε.