ΚΥΠΕ
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση μαζί με τρίτες χώρες για αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων, ιδιαίτερα των θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο, επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στο πλαίσιο άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες, με αφορμή τον θάνατο παιδιού που επέβαινε σε σκάφος που διασώθηκε από τις αρχές ανοιχτά της Κύπρου.
Παράλληλα, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ανάγκης επαναξιολόγησης του κατά πόσο Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέφονται στη χώρα τους, ενώ στις επαφές του έδωσε έμφαση στο θέμα των επιστροφών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Ιωάννου συμμετείχε στην πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε με αφορμή το περιστατικό της Τετάρτης, πως υπάρχει ανάγκη «η ΕΕ να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις Αρχές τρίτων χωρών, για αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων, ιδιαίτερα του Λιβάνου».
Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, «είναι και η εντατικοποίηση των ενεργειών για καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε ακόμα στην θέση της Κύπρου υπέρ της επαναξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ του καθεστώτος της Συρίας όσον αφορά το κατά πόσον είναι ασφαλής χώρα για επιστροφή προσφύγων και αιτητών ασύλου, «στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα», όπως σημειώνεται.
Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην σύνοδο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε χωριστές συναντήσεις με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EU Asylum Agency – EUAA), Νίνα Γκρέγκορι, και την Υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεγραντ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης με την κ. Γκρέγκορι, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν το νέο σχέδιο αξιολόγησης του EUAA για τη Συρία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Γκρέγκορι υπογράμμισε ενόψει της σύστασης του νεου Υφυπουργείου Μετανάστευσης την ανάγκη να υπάρξει ομαλή συνέχεια στη συνεργασία και τη θετική εικόνα που καταγράφει η Κύπρος λόγω της πρόσφατης προόδου στη διαχείριση της μετανάστευσης. Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον οργανισμό για τη στήριξή του.
Στη συζήτηση με την Υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των Σύρων μεταναστών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων σε επίπεδο ΕΕ για επαναπατρισμό Σύρων σε περιοχές της χώρας που θα αξιολογηθούν ως ασφαλείς και με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλειά τους, και η κ. Μάλμερ Στένεγραντ ενημέρωσε πως η Σουηδία εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων, ενδεχομένως και μέσω άλλων τρίτων χωρών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην άτυπη σύνοδο, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ακόμα πως οι πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι αυξανόμενες και συνεχιζόμενες και επισήμανε τον κίνδυνο για ενδεχόμενα μεγαλύτερη αύξηση μεταναστευτικών ροών, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων στα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών στην αγορά εργασίας, σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης, στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι φιλοξενούσες χώρες οφείλουν να αναπτύξουν νέα, ή επιπρόσθετα να ενισχύσουν υφιστάμενα, προγράμματα εκμάθησης γλώσσας και εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο την ομαλότερη ενσωμάτωση στην οικονομία και την κοινωνία.