Το γεγονός πως η ερωτική σχέση δύο ανθρώπων δεν προχωρά ή τελείωσε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συναισθήματα, συνήθεια, ρουτίνα και είναι πολύ πιθανόν να κοστίζει και στους δύο συντρόφους. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι, πολλές φορές, δύσκολο να πει κανείς «χωρίζουμε», με αποτέλεσμα αντί για χωρισμό να ζητά διάλειμμα, να κρύβεται και να προτείνει ημίμετρα που παρατείνουν μια κατάσταση, παρόλο που ξέρει ότι δεν υπάρχει νόημα… Μπορεί ο χωρισμός όμως να γίνει πιο εύκολος, πιο ανώδυνος, τόσο για εκείνον που παίρνει την απόφαση όσο και για τον σύντροφό του;
Τι θα μπορούσε κανείς να αποφύγει;
Όλες οι κλισέ φράσεις: Όλοι έχουμε ακούσει, και ενίοτε κοροϊδέψει εκφράσεις που οι πλείστοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν. «Δενφταις εσύ, εγώ φταίω», «σου αξίζει κάτι καλύτερο», «θα είσαι καλύτερα χωρίς εμένα», «θέλω να μείνω για λίγο μόνος μου», «αυτό δεν σημαίνει πως δεν σε αγαπώ», «δεν θέλω να σε πληγώσω» και πολλά ακόμα. Πιθανόν να ισχύουν ή κανείς να βιώνει αυτές τις τοποθετήσεις τη στιγμή που τις εκφράζει. Το αποτέλεσμα όμως είναι ο άλλος περισσότερο να εκνευρίζεται, να θυμώνει, και να νιώθει κορόιδο, παρά να ανακουφίζεται ή να νιώθει καλύτερα.
Λέω πολλά: Ναι, είναι συνήθως πιο λειτουργικό και ξεκάθαρο αν είναι κανείς ειλικρινής για τους λόγους που επιλέγει να φύγει. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ειλικρίνεια και τις περιττές πληροφορίες που απλά πληγώνουν περισσότερο από όσο χρειάζεται, προσβάλλουν και μειώνουν. Συχνά αυτό συνδέεται με την ανάγκη να ξεφορτωθεί κανείς την ευθύνη, να μην είναι ο «κακός». Ρίχνει το φταίξιμο εξολοκλήρου στον άλλον σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του. Δύσκολα όμως μια σχέση διαλύεται μόνο εξαιτίας του άλλου…
Διαβάστε την συνέχεια στο must.com.cy