ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η λιγότερη δημοκρατία είναι καλύτερη για τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ»

Η Σαουδική Αραβία παίζει, πλέον, μόνη της μπάλα

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κατώφλι της επιβεβαίωσης πως θα είναι η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034. Και ουδείς πέφτει από τα σύννεφα. Μετά τη διοργάνωση του Κατάρ, ήταν δεδομένο πως οι Σαουδάραβες θα… λύσσαγαν! Όπως ήταν δεδομένο πως οι Αμερικανοί -δηλαδή η FIFA- δεν θα τους χαλούσε το χατίρι. Τώρα το πράγμα γίνεται ακόμη πιο εύκολο.

Η Αυστραλία ήταν η μόνη άλλη χώρα, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Το πρωί της Τρίτης, ωστόσο, έκανε γνωστό πως δεν θα καταθέσει, τελικά, υποψηφιότητα. Η απόσυρση αυτή της τελευταίας στιγμής, σημαίνει ότι η χώρα του Κόλπου θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε 11 χρόνια. Μεταξύ μας και με την Αυστραλία στην κούρσα, η Σαουδική Αραβία ήταν το μεγάλο φαβορί.

Σε άρθρο του, που υπογράφουν οι Adam Crafton, Matt Slater και άλλοι, το Athletic καταγράφει τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη FIFA, τη Σαουδική Αραβία και τον ευρύτερο κόσμο του ποδοσφαίρου, ρίχνοντας στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα.

Τονίζεται στο κείμενο: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την απάντηση, που θα ακούτε για τα επόμενα 11 χρόνια: Να μεγαλώσουμε το παιχνίδι.

Η FIFA και ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, μας λένε τακτικά πώς ο ρόλος του κυβερνητικού οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αφορά στην ανάπτυξη του αθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιστότοπος της FIFA μας λέει επίσης ότι η FIFA ''εκσυγχρονίζει το ποδόσφαιρο, ώστε να είναι παγκόσμιο, προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς από όλες τις απόψεις. Όχι μόνο σε μία ή δύο ηπείρους, αλλά παντού''.

Τώρα, ως απλοί αναγνώστες, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μεταφράζεται το ''χωρίς αποκλεισμούς από όλες τις απόψεις'' στη Σαουδική Αραβία, όπου η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε περισσότερες από 100 εκτελέσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 και όπου τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας υφίστανται νομικές διακρίσεις.

Άλλες ενδείξεις για τις οποίες η FIFA μπορεί να απολαύσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αναζητηθούν σε μια συνέντευξη με τον Jerome Valcke, τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA (αργότερα καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο για δωροδοκία), ο οποίος είπε το 2013 ότι μερικές φορές ''λιγότερη δημοκρατία είναι καλύτερη για τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ''.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τέτοιου είδους κράτη, λιγότερο… δημοκρατικά, συχνά ασχολούνται περισσότερο με το κύρος της διεξαγωγής ενός τουρνουά και λιγότερο με το βαρύ κόστος της διεξαγωγής του, ενώ μπορεί, επίσης, να είναι πιο χαρούμενα με το να αφήσουν στη FIFA την εκμετάλλευση των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων. Στο τουρνουά του 2026 στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η FIFA ανακαλύπτει κάθε είδους προκλήσεις με το κόστος ενοικίασης προπονητικών εγκαταστάσεων για ομάδες, καθώς και μεγάλες διαφορές με μεμονωμένες πόλεις και ιδιοκτήτες σταδίων σχετικά με τις συμφωνίες κατανομής εσόδων. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρα στη Σαουδική Αραβία.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα πιο κερδοφόρο Παγκόσμιο Κύπελλο για τη FIFA και τα έσοδα μπορούν στη συνέχεια να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα στις ομοσπονδίες-μέλη, πράγμα, φυσικά, που σημαίνει ότι αυτές οι ομοσπονδίες-μέλη είναι πιο χαρούμενες με τη FIFA και τον πρόεδρό τους Ινφαντίνο, ο οποίος μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της FIFA για περισσότερο καιρό.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2034 είναι η πρόσκλησή μας στον κόσμο να παρακολουθήσει την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, να βιώσει τον πολιτισμό της και να γίνει μέρος της ιστορίας της», λέει από την άλλη ο Yasser Al Misehal, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας (SAFF).

Ο εθνικός στόχος της Σαουδικής Αραβίας έχει συνδεθεί γύρω από το ''Vision 2030''. Αυτό περιγράφεται από την κυβερνητική βιβλιογραφία ως ''ένα μοναδικό μετασχηματιστικό σχέδιο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που ανοίγει τη Σαουδική Αραβία στον κόσμο'', με την ιδέα να διαφοροποιηθεί η οικονομία μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμη οικονομία.

Ως εκ τούτου, μια πρόταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ήταν το αρχικό σχέδιο και η Σαουδική Αραβία διερεύνησε μια συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα πριν συνειδητοποιήσει ότι η FIFA ήταν απίθανο να αναθέσει ένα δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο σε ένα κράτος που συνορεύει με το Κατάρ εντός οκτώ ετών από το προηγούμενο τουρνουά το 2022. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της για το 2034.

Υπό τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι Σαουδάραβες έχουν βουτήξει με το κεφάλι στα αθλητικά έργα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο PIF της πολιτείας, που αποφάσισε να αποκτήσει τη Νιούκαστλ, καθώς και την υποστήριξη της αποσχισθείσας περιοδείας LIV Golf, καθώς και μια 10ετή συμφωνία 650 εκατομμυρίων δολαρίων (£535 εκατ.) για τη φιλοξενία αγώνων της Formula 1 και φυσικά η έναρξη της Saudi Pro League στο ποδόσφαιρο νωρίτερα αυτό το έτος, με τον ερχομό σούπερ σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Dennis Horak, ο Καναδός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία μεταξύ 2015 και 2018, δήλωσε στο The Athletic νωρίτερα φέτος: ''Όλο το άνοιγμα της σφαίρας της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού είναι ένα μεγάλο μέρος του Vision 2030. Με το LIV Golf (χρηματοδοτούμενο από τη Σαουδική Αραβία) και τώρα χορηγίες υψηλού επιπέδου, όπως ο Λιονέλ Μέσι ως πρεσβευτής του τουρισμού, προσπαθούν να το μεταφέρουν σε άλλο επίπεδο και να το κάνουν πιο παγκόσμιο. Η φήμη της Σαουδικής Αραβίας σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται ανάκαμψη και έχει να κάνει με την προσπάθεια αλλαγής της φήμης της χώρας''».

Και συμπληρώνει το Athletic σχετικά με τη… λιγότερη δημοκρατία στη Σαουδική Αραβία: «Η ομάδα υπεράσπισης και έρευνας Human Rights Watch (HRW), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε μια δήλωση αυτή την εβδομάδα, επέκρινε έντονα τη FIFA για την αποτυχία της να ακολουθήσει τις δικές της πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το HRW επεσήμανε στη δήλωσή της ότι η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της FIFA λέει ότι είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα από ό,τι κάνει και θα πρέπει να αποτρέψει και να μετριάσει τις καταχρήσεις.

Σημείωσε ότι τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα δικαιώματα των ανδρών χάρη στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας της χώρας και ότι το σεξ εκτός γάμου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων του ίδιου φύλου, είναι έγκλημα, που μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα LGBTQ+ στη Σαουδική Αραβία πρέπει να ασκούν ''ακραία αυτολογοκρισία για να επιβιώσουν στην καθημερινή τους ζωή''.

Οι μαζικές εκτελέσεις, για διάφορα εγκλήματα, εξακολουθούν να είναι συχνές και οι επικριτές της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατ' οίκον περιορισμό, φυλάκιση, ακόμη και βασανιστήρια. Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, συνδικάτα ή ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Το 2018, Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν και τεμάχισαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι επειδή επέκρινε την κυβέρνηση. Πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο MBS διέταξε τη δολοφονία -έναν ισχυρισμό, που ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται επίσης από τους μετανάστες εργάτες με τον ίδιο τρόπο όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους αντιμετωπίζει το ίδιο άσχημα.
'

'Με τα 13,4 εκατομμύρια μετανάστες εργαζομένους της Σαουδικής Αραβίας, ανεπαρκή προστασία εργασίας και θερμότητας και χωρίς συνδικάτα, χωρίς ανεξάρτητους επόπτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χωρίς ελευθερία του Τύπου, υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε για τις ζωές όσων θα έχτιζαν και θα εξυπηρετούσαν στάδια, διέλευση, ξενοδοχεία. και άλλες υποδομές φιλοξενίας στη Σαουδική Αραβία'', δήλωσε ο διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών του HRW, Minky Worden.

Και, στη συνέχεια, υπάρχει η συνεχιζόμενη κρίση στη γειτονική Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε έναν οδυνηρό εμφύλιο πόλεμο που έχει γίνει άλλη μια σύγκρουση αντιπροσώπων με τον περιφερειακό της αντίπαλο Ιράν. Χιλιάδες Υεμενίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον ξεχασμένο πόλεμο, με πρόσφατες αναφορές για πρόσφυγες που πυροβολήθηκαν από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες.

Αν νομίζατε, λοιπόν, ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ ήταν αμφιλεγόμενη, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να ανέβει στην κορυφή».

Διοργανώσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X