Χρήστος Ζαβός
Είναι ωσάν και μια μυστήρια, σκοτεινή δύναμη να κινητοποιείται δρώντας κατά του αθλήματος.
Λες και υπάρχει ένα προσυννενοημένο σχέδιο που εφαρμόζεται για να μην δούμε, το κυπριακό πρωτάθλημα να είναι, ως ήταν παλαιότερα, η βασική ψυχαγωγία του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας.
Η εξαγγελία για το «κυπριακό πακέτο διαιτητών» σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο τηλεοπτικό σχίσμα, δεν βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση ως προς την θεμελίωση της σχέσης του κοινού με το προϊόν .
Γράφαμε προ μηνών ότι η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και η αύξηση του ενδιαφέροντος εκ μέρους του κόσμου, σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό ανταγωνισμό.
Ο οποίος ανταγωνισμός αντλείται μέσα από την κάθοδο των ξένων διαιτητών, που απαλλαγμένοι από την πίεση των ομάδων και την προκατάληψη και διαθέτοντας υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι οι δικοί μας, προστατεύουν το απρόβλεπτο, άρα και την ομορφιά, του αθλήματος.
Επί τούτου, οι τελευταίες τέσσερις σεζόν ήταν έως και πρωτόγνωρες για τους κύπριους φιλάθλους που εκτίμησαν το προϊόν, αγκαλιάζοντας το με το ανάλογο ενδιαφέρον.
Δεν προλάβαμε να διαβάσουμε τι γράψαμε, βγήκε ο Κούμας και μίλησε για την εμπιστοσύνη (!!) που υπάρχει προς τους κύπριους διαιτητές και κάτι αερολογίες που καλά, καλά δεν είμαι σίγουρος ότι τις πιστεύει κιόλας.
Δεν αρκούσε η εξαγγελία του «κυπριακού πακέτου διαιτητών», βγήκε προς τα έξω, ότι ενδεχομένως να προκύψει «σχίσμα» και στο τηλεοπτικό πακέτο.
Η διαφωνία Cytavision-Cablenet, έτσι όπως καταγράφεται στην παρούσα φάση, ενδέχεται να δυσκολέψει την πρόσβαση του καταναλωτή προς το προϊόν, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποδυνάμωσης του.
Σε μια εποχή, που το κυπριακό πρωτάθλημα ανασυγκροτούσε την σχέση του με τους θεατές-τηλεθεατές, το ενδεχόμενο να μην προκύψει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, και σχετίζεται με την επανασύνδεση του κοινού με τις ομάδες του.
Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των τηλεθεατών- θεατών παραμένει ευάλωτο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται εδραιωμένο.
Με τις άπειρες επιλογές που του παρέχονται, κυρίως στο τηλεοπτικό κομμάτι, το κοινό με σχετική ευκολία μπορεί να γυρίσει την πλάτη στο κυπριακό πρωτάθλημα, επιλέγοντας κάτι άλλο να παρακολουθήσει τηλεοπτικά.
Ταυτόχρονα η όποια υποβίβαση της ποιότητας των ματς, ελέω διαιτητικού επιπέδου, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην σκέψη του όποιου φίλαθλου, να επισκεφτεί το γήπεδο.
Ακριβώς, η ανασφάλεια που παρατηρείται στη σχέση κοινού- κυπριακού πρωταθλήματος, θα έπρεπε ν’ απασχολεί ουσιωδώς την Ομοσπονδία και την ηγεσία της, προσπαθώντας να την καταστήσει στερεή και ισχυρή.
Η εξαγγελία για το «κυπριακό πακέτο διαιτητών» σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο τηλεοπτικό σχίσμα, δεν είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.
Ο χρόνος θα το δείξει, με την ευχή κιόλας ότι οι πλατφόρμες θα τα βρουν για να ωφεληθούν πρώτα οι καταναλωτές και κατ΄ επέκταση το κυπριακό πρωτάθλημα.