Χρήστος Ζαβός
Καλά, καλά έχουμε να μιλήσουμε για την Ανόρθωση και το αμιγώς αγωνιστικό της κομμάτι, πέραν του ενός χρόνου. Τότε δηλαδή που επί Τιμούρ έκανε εκείνα τα σούπερ ματς, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης με Λάζαρο και Χαπίπι.
Έκτοτε και αφού στη συνέχεια, η ομάδα εκείνη κουρτουμπελίστηκε χάνοντας και το τρένο της Ευρώπης από τον Άρη, ποδόσφαιρο της προκοπής δεν είδαμε, ούτε για δείγμα. Κάτι πήγε να κάνει ο Μουνιόθ, μα Ανόρθωση και πάλι δεν ήταν.
Κάποιοι εκτιμούν ότι το στόλισμα της «Κυρίας» θυμίζει Πούτσε, εστιάζοντας στ’ αρνητικά του παρελθόντος, κάποιοι περισσότεροι αισιοδοξούν ότι το «μπλε» θα λάμψει και μαζί το Παπαδόπουλος θα κατηφορίσει
Οι μουντζούρες του Λάρκου και οι επιλογές Πουλλαΐδη απέτρεψαν από τον Ανορθωσιάτη να δει ποδόσφαιρο και να του σηκωθεί η αδρεναλίνη. Άμα δε προσθέσεις και όλο το σήριαλ «Καλημέρα Πουλλαΐδη» εις το οποίο συμμετείχαν δικηγόροι, επενδυτές, μέτοχοι, δαίμονες, η σάρα και η μάρα, οι Ανορθωσιάτες που κάποτε ενώπιον τους παρέλαυνε η μια παικτούρα μετά την άλλη, μπούχτισαν με κάτι Μπαϊσίνιους, Χαρογιάδες, Νινγκάδες και πάει λέγοντας.
Και τώρα πια ξανά μανά από την αρχή. Πλέον και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όλες οι ελπίδες επικεντρώνονται σ’ ένα κύριο από Ισπανία… μεγάλο όνομα δεν τον λες, μα τούτο δεν έχει καμία σημασία.
Ο ποδοσφαιρικός μηχανισμός ή η ποδοσφαιρική σκέψη εντός της Κυρίας, στηρίζεται και πηγάζει μέσα από το σενιόρ Πριέτο. Απόλυτα. Από τον προπονητή μέχρι και τον γιο του που είναι γυμναστής το μοντέλο είναι πέρα για πέρα συγκεντρωτικό με ολίγον τι Σάντη που είναι κιόλας το αφεντικό. Επ’ αυτού η «Κυρία» λαμβάνει ισπανικό look.
Πως αλλιώς θα ήταν, αφού ο διαμορφωτής της γεννήθηκε στη Μαδρίτη, πριν από 58 χρόνια συνεπώς η μεθοδολογία, το παζάρι παικτών που ασχολείται και η φιλοσοφία του προέρχεται από τα λημέρια του. Και για να την επιβάλει εκρίζωσε με μια μπουλντόζα οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον ίδιο. Δεν άφησε ούτε γάτο που να τον τάιζε κάποιος πριν από δαύτον.
Λίγο να δεις στον Κατάλογο Α’, δεν υπάρχει παίκτης που υπολογίζεται και να μην είναι επιλογή του Ισπανού. Φράν Γκαρσία (αριστερό μπακ), Σέρχιο Καστέλ (επιθετικός), Αρμπολέδα (τερματοφύλακας), Ουαγκέ (δεξιός μπακ), Κάργας (κεντρικός αμυντικός), Μαρμούκ (κεντρικός αμυντικός) και οι Τεχέρα, Φερέιρα και Γκερέρο που διασώθηκαν από πέρσι.
Απ’ όλους αυτούς πιο παλιός και που μυρίζει Λάρκου είναι ο Πορτογάλος Φερέιρα μα δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει. Συμφώνησε μεν για μείωση, μα άμα τους φύγει δεν θα κλάψει κανείς. Όπως δεν θα κλάψει ο Πριέτο αν αποχωρήσουν οι Σάμπο, Κίκο, Ουαρίς, Αντωνιάδης και Αμπαρτζουμιάν. Δάκρυ δεν έχυσε ούτε και όταν αποχώρησαν οι Χριστοφή, Λόρια, Νινγκά, Εμπραλίτζε, Μπαϊσίνιο και πιο παλιά οι Πάντσεον και Χαρογιάν.
Από κει και πέρα, είναι αλήθεια ότι στην ισπανική Ανόρθωση του Πριέτο, υπάρχει ένα σοβαρό αντιστάθμισμα καθότι ο κυπριακός κορμός ενδεχομένως να είναι και ο πιο πλούσιος σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.
Αν στον «κοκκινοχωριάτη» Κορέια προσθέσεις τους Κεραυνό, Μιχαήλ, Κορέα, Μηνά, Αρτυματά, Ιωάννου, Χρυσοστόμου, Παρούτη και τους νέους Χαραλάμπους και Πισιήα θα διαπιστώσεις ότι όντως από εγχώριο προϊόν είναι χορτάτοι εκεί στο Παπαδόπουλος.
Ως προς το χτίσιμο της ομάδας και με τον Πριέτο να κατεδαφίζει ότι βρήκε μπροστά του, η ομάδα με τις μέχρι στιγμής, οκτώ προσθήκες άρχισε να παίρνει μορφή. Υπολείπονται άλλοι πέντε-έξι τουλάχιστον. Τουλάχιστον…
Δεν ξέρω ούτε και μπορώ να εκτιμήσω αν στο εγγύς μέλλον ο επισκέπτης στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα περπατά βλέποντας πάνω στους τοίχους τις φωτογραφίες του Πριέτο να καπνίζει το πούρο του νικητή. Ή τον Πριέτο να είναι καβάλα στους ώμους ενός γυμνού και εκστασιασμένου Ανορθωσιάτη που πανηγυρίζει πρωτάθλημα ή κύπελλο. Ή φώτο που να είναι ο Ισπανός τίγκα στα γαρύφαλλά πρώτο τραπέζι πίστα ακούγοντας Αργυρό έχοντας μπροστά του την κούπα και τον Σάντη δίπλα ν’ ανοίγει σαμπάνιες.
Αυτό που μέχρι στιγμής ξέρουμε είναι ότι η ομάδα χτίζεται με βάση το 4-2-3-1 ή και 4-3-3 και το ρόστερ αν και απέχει πολύ από την ολοκλήρωση του θα είναι πάνω, κάτω ως εξής:
Κάτω από τα γκολ- ποστ θα είναι οι Αρμπολέδα και ο Νεόφυτος Μιχαήλ μαζί με τον Κεραυνό και το νεαρό Πισιήα. Τώρα γιατί Αρμπολέδα και όχι Λόρια ή κάποια λύση πιο δοκιμασμένη, ο Πριέτο ξέρει. Ο Κολομβιανός απ’ όπου και αν τον πιάσεις είναι ερωτηματικό.
Από κει και πέρα, δεξιά αφού αποφάσισε να διώξει τον Αμπαρτζουμιάν που είχε κιόλας ένα υποφερτό για την Ανόρθωση συμβόλαιο, έφερε τον Ουαγκέ που και αυτός είχε περιπέτειες στην καριέρα του. Δεξιά είναι και ο Μηνάς ως μπακ- απ. Αριστερά ήρθε ο συμπατριώτης του, Φράν Γκαρσία που μαζί με τον Κορέια θα καλύψουν την θέση στ’ άκρα, ενώ για τα στόπερ υπάρχουν οι Κορέα, ο Κάργας που δείχνει καλή μεταγραφή και ένας παντελώς άγνωστος Μαροκινός εν ονόματι Μαρμούκ. Λεν ότι μπορεί να έρθει ένας ακόμη, μα θα περιμένουν.
Στο χώρο των χαφ, υπάρχει κενό και επί τούτου θα το καλύψουν με δύο δυνατούς παίκτες με υψηλά κιόλας συμβόλαια. Έναν αμυντικό χαφ και έναν πιο κεντρικό χαφ (οκτάρι). Από κει και πέρα στις επιλογές του βρίσκονται οι Τεχέρα, Ιωάννου και Χρυσοστόμου ενώ ως πιο επιθετικός χαφ λογίζεται ο Γκερέρο.
Στα φτερά εκατό τοις εκατό θα υπάρξει ενίσχυση αφού οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Ο μικρός Χαραλάμπους που αποκτήθηκε φέτος υπολογίζεται ως αριστερός εξτρέμ, είναι ο Φερέιρα που μπορεί και να αποχωρήσει, ελπίζουν ότι από φέτος θα είναι και η χρονιά του Παρούτη που πέρσι έδειξε σούπερ στοιχεία βάλε και ως επιλογές και τους Ιωάννου και Χρυσοστόμου,. Εξ όσων μαθαίνουμε, ο Ισπανός θα κινηθεί και για δύο ακόμη εξτρέμ ή και τρεις , με τον τρίτο να έχει την ικανότητα να κινείται και ως επιθετικός.
Αν όντως ισχύσει αυτό, τότε θα πλαισιώσει τον Καστέλ που ακούγονται καλά λόγια για την αφεντιά του και έναν ακόμη φορ που θα του σκάσουν χοντρό συμβόλαιο για να φορέσει το «Φοίνικα».
Δεν χρειάζεται να είσαι μετρ, ούτε καθηγητής για να διαπιστώσεις ότι και φέτος οι «μπλε» θα είναι μια καινούργια ομάδα, σε όλα τους. Στη φιλοσοφία, στο στυλ και στο έμψυχο υλικό. Η «Κυρία» φτιάχνεται, προσαρμόζεται και δημιουργείται υπό την φροντίδα του σενιόρ Πριέτο.
Κάποιοι εκτιμούν ότι το στόλισμα της «Κυρίας» θυμίζει Πούτσε, εστιάζοντας στ’ αρνητικά του παρελθόντος, κάποιοι πολύ περισσότεροι αισιοδοξούν ότι το «μπλε» θα λάμψει και μαζί το Παπαδόπουλος θα κατηφορίσει για τους αντιπάλους. Και στους μεν και στους δε, είναι αλήθεια ότι υπάρχει κατά βάθος μια αβεβαιότητα με την «Κυρία» του σενιόρ Πριέτο. Όλα μοιάζουν καινούργια με άγνωστα πρόσωπα όπως η φωτογραφία του κειμένου. Όλα εκτός από την αφοσίωση του κόσμου. Που βασανίζεται υπομένει… μα αγαπά βαθιά.