ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΠΟΕΛ: Ίσως το ποιοτικότερο και πληρέστερο δυναμικό

Είναι σίγουρα καλύτερο από το περσινό με περισσότερες αξιόπιστες λύσεις για την τεχνική ηγεσία

Ο πρωταθλητής της περσινής περιόδου 2023 – 2024 ΑΠΟΕΛ, ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες τη νέα αγωνιστική περίοδο και το Ευρωπαϊκό του ταξίδι. Η μεγαλύτερη από αυτές τις φιλοδοξίες, ήταν η συμμετοχή στη League Phase του Champions League (ή τουλάχιστον στη League Phase του Europa League (μέσα από τα πλέι οφ του Champions League), κάτι που θα έφερνε στον Σύλλογο τεράστια οικονομικά οφέλη, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη αίγλη και αναγνώριση σε όλο το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Οι γαλαζοκίτρινοι παρουσιάστηκαν εντελώς ανέτοιμοι για τις μεγάλες προκλήσεις και φάνηκαν πολύ κατώτεροι των μεγάλων προσδοκιών των διοικούντων αλλά και του κόσμου που πίστεψε και το έδειξε έμπρακτα. Έτσι από τα αστέρια της κορυφαίας, χρυσοφόρας διοργάνωσης, θα περιοριστούν στη League Phase του Conference League.

Με άρθρα μας εκφράσαμε άποψη για τα αίτια των κακών εμφανίσεων και των πολλών αδυναμιών που φάνηκαν στους 6 Ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και στον πρώτο αγώνα για το νέο πρωτάθλημα (εντός έδρας ήττα από τον Εθνικό Άχνας με 3-1).

Στο σημερινό άρθρο μας θα αναλύσουμε το φετινό γαλαζοκίτρινο δυναμικό, κάνοντας αναφορά σε όλες τις θέσεις και σε όλους τους παίκτες. Στον επίλογο θα δώσουμε την άποψη μας για τα (πολλά) δυνατά στοιχεία αλλά και τις όποιες αδυναμίες του Θρύλου.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Βίτ Μπέλετς (νούμερο φανέλας 27): Ο 34χρονος (6/6/1990), Σλοβένος τερματοφύλακας ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του τίτλου. Πήρε με την αξία του το περιβραχιόνιο του αρχηγού αφού χαίρει εκτίμησης και τυγχάνει σεβασμού από όλους τους συμπαίκτες του, παλιούς και νέους. Επηρεάστηκε από την προβληματική παρουσία της ομάδας και είναι πολύ πίσω από τον πραγματικό, πολύ καλό εαυτό του.

Γκάμπριελ Περέιρα (1): Ο 22χρονος (2/6/2002) πήρε θέση στον κατάλογο Β'. Έχει ύψος 1,95 και από την 01/01/2023 ήταν μέλος της πρώτης ομάδας της Athletico-PR. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Gremio και πέρασε από τις ακαδημίες της Monaco και της Lazio πριν ενταχθεί στην δεύτερη ομάδα της Athletico Paranaense το 2021. Δεν έχει ακόμα αγωνιστεί αλλά δηλώνει πλέο πανέτοιμος.

 Ανδρέας Χριστοδούλου (22): Ο 27χρονος (26/3/97) Κύπριος τερματοφύλακας απέδειξε την αξία του στα προηγούμενα χρόνια. Αγωνίστηκε σε όλα τα φιλικά παιχνίδια (απουσίαζε ο Μπέλετς), αλλά σε κανένα επίσημο κάτι που σίγουρα τον άφησε με δικαιολογημένο παράπονο.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ράντοσαβ Πέτροβιτς (3): Ο έμπειρος (8/3/1989), Σέρβος αμυντικός έθελξε με την απόδοση του στο περσινό πρωτάθλημα. Αντίθετα στο ξεκίνημα της νέας σεζόν (μέχρι τον αγώνα με τον Εθνικό Άχνας), ήταν αγνώριστος κάνοντας σοβαρά λάθη που δεν ταιριάζουν με την αδιαμφισβήτητη αξία του. Πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα, όταν βρει τον παλιό, καλό εαυτό του.

Ζοάο Σιπριάνο (4): Ο παρά τρία εκατοστά δίμετρος Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός, είχε τις ευκαιρίες του με την Πετροκούμπ και τα πήγε αρκετά καλά αλλά στην συνέχεια και κυρίως στον αγώνα με τον Εθνικό, έμεινε εκτεθειμένος από τους γρήγορους επιθετικούς που είχε ν’ αντιμετωπίσει. Χρειάζεται οπωσδήποτε πολύ περισσότερη δουλειά για την (απαραίτητη), βελτίωση του.

Λάσια Ντβάλι (5): Από τους πιο αγαπημένους παίκτες των «πορτοκαλί», ο 29χρονος Γεωργιανός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος διέπρεψε στα γήπεδα της Γερμανίας στο EURO 2024. Ο Ντβάλι δεν… πατά καλά στους μέχρι τώρα αγώνες, απόρροια της υπερκόπωσης του. Μόνο 6 (!) μέρες ξεκουράστηκε, όταν επέστρεψε από την Γερμανία. Είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός στον οποίο θα προταθεί εντός των ημερών ένα νέο συμβόλαιο. Αν πάρει ανάσες, θα ξαναγίνει ο απροσπέλαστος «γίγαντας» της περσινής σεζόν αλλά και του EURO 2024.

Βίτορ Μέερ (6): Ούτε που τον είδαμε ακόμα τον 20χρονο (21/6/2004), Βραζιλιάνο αμυντικό (αριστερό άκρο). Ήρθε με καλές συστάσεις αλλά δεν του δόθηκαν ακόμα ευκαιρίες.

Ματέο Σούσιτς (16): Ο 34χρονος (18/11/90), Κροατοβόσνιος αμυντικός έχει την ικανότητα να παίζει σε διαφορετικούς ρόλους (και στα άκρα αλλά και ως κεντρικός αμυντικός). Η εμπειρία του και οι παραστάσεις του με πολλές κατακτήσεις τίτλων και διακρίσεις, τον κάνουν σημαντικό για το πλάνο. Δείχνει να έχει ακόμα τις αντοχές.

Τσάβι Κιντιγιά (19): Ο 28χρονος (23/8/1996) Ισπανός αριστερό μπακ, ήταν επιλογή του προηγούμενου προπονητή Νταβίτ Γκαγιέγο. Στα καθαρά αμυντικά του καθήκοντα έδειξε, στους πρώτους αγώνες, κάποιες αδυναμίες. Ωστόσο δείχνει ικανότητα όταν συμμετέχει στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ήταν εξαιρετική η ασίστ του στο πρώτο γκολ του Ελ Αραμπί με την Καρμιώτισσα ενώ άνοιξε τον δρόμο προς τη νίκη και στον αγώνα της περασμένης Τετάρτης με την ΕΝΠ. Περιμένουν πολύ περισσότερα από τον Ισπανό, στην συνέχεια.

Ισάμ Τσεπάκ (29): Ο έμπειρος (12/10/1989), Μαροκινός ακραίος αμυντικός δεν ξεκίνησε ως βασικός αλλά όσο και όταν χρειάστηκε ανταποκρίθηκε αγωνιζόμενος με περίσσιο πάθος. Η θέληση του για να βοηθήσει την ομάδα ξεπερνά κάποιες αδυναμίες του. Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στον τελευταίο αγώνα με την ΕΝΠ στο «Τάσος Μάρκου», με ασίστ και 2 γκολ!

Κωνσταντίνος Λαΐφης (34): Ο 31χρονος (19/5/1993) Κύπριος διεθνής έδειξε από το ντεμπούτο του (με την Καρμιώτισσα), τη μεγάλη αξία του. Με την ικανότητα και τις παραστάσεις του από το Βελγικό πρωτάθλημα, είναι ικανός να δώσει πολλά στην δημιουργία μιας «ατσαλένιας», αμυντικής γραμμής. Δύσκολα θα βγει από την ενδεκάδα αφού είναι παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Λαουτάρο Κανό (43): Ο 22χρονος (22/8/2002), Αργεντινός (με Ιταλικό διαβατήριο), δεν έδειξε τίποτα σπουδαίο, ούτε κατά την διάρκεια του περσινού δανεισμού του στην ΑΕΛ. Με όσα γνωρίζουμε, πολύ δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ξανά δανεικός.

ΜΕΣΟΙ

Μαξ Μάγιερ (7): Γράψαμε και είπαμε πολλά για την περίπτωση του 29χρονου (18/9/1995), διεθνή (!) Γερμανού επιτελικού μέσου. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες (σε σχέση με το βιογραφικό του), που ήρθαν ποτέ στο νησί μας ωστόσο η μέχρι τώρα παρουσία του είναι άκρως απογοητευτική. Δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί και να βρει τον ρόλο του στην ομάδα. Ο μυϊκός τραυματισμός του τον πήρε πολύ πίσω σε μια κρίσιμη περίοδο. Αν καταφέρει να βρει την θέση και τον ρόλο του, έχει την κλάση, για να κάνει την διαφορά.

Σέρτζιο Τεχέρα (8): Στην περσινή σεζόν ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στην Ανόρθωση στην οποία πήρε ηγετικό ρόλο. Στις πρώτες του εμφανίσεις δεν βοήθησε όσο μπορεί. Σταδιακά όμως ανέβασε την απόδοση του και άρχισε να γίνεται πολύτιμος στο πλάνο. Βοηθάει αρκετά ανασταλτικά αλλά βοηθάει και στην ανάπτυξη της ομάδας.

Νταβίντ Αμπάνια (17): «Λαχείο» αναδεικνύεται για τον ΑΠΟΕΛ ο 26χρονος (9/9/1998) μέσος. Με το που μπήκε στην ομάδα την μεταμόρφωσε προς το καλύτερο. Ο Γκανέζος άσος έδωσε ενέργεια, ταχύτητα και σπιρτάδα στο κέντρο. Επιτίθεται και παίζει κάθετα ενώ έδειξε ικανός να ανταποκριθεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου. Στον ΑΠΟΕΛ επενδύουν πολλές ελπίδες για επιτυχία τους στον χαμογελαστό Αμπάνια.

Γιάννης Σατσιάς (18): Ο 22χρονος (28/12/2002), είναι από τους πιο παλιούς στον «Αρχάγγελο». Ωρίμασε αρκετά και είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες που θα πάρει. Με τον Εθνικό, δεν ήταν σε καλή μέρα όπως και οι συμπαίκτες του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ήρθε η δική του ώρα για να λάμψει με το ταλέντο του και να γίνει απαραίτητος για τον Θρύλο.

Λούης Μικές Πίζι (21): Ο 35χρονος (6/10/89), μέσος, μπήκε στην ομάδα (στο ματς με την Καρμιώτισσα), με 4 – 5 μόνο προπονήσεις αλλά έδειξε μια απίστευτη άνεση. Ένας θρύλος για το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο με επιδόσεις που λίγοι παίκτες είχαν στην καριέρα τους. Δείχνει να έχει προσαρμοστεί πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τον ΑΠΟΕΛ.

Παναγιώτης Καττιρτζής (23): Ο Βενιαμίν της ομάδας (12/4/2006), αλλά πολλά υποσχόμενος μέσος έχει το ταλέντο και την θέληση να παίξει και να βοηθήσει. Θα έχει σίγουρα τις ευκαιρίες του αφού όσοι τον βλέπουν στις προπονήσεις μιλάνε για αυθεντικό, μεγάλο ταλέντο.

Χρήστος Καρανάτσιος (25): Από τους παίκτες που δεν είδαμε καθόλου ο 20χρονος (4/2/2004), Ελλαδίτης μέσος. Οι συνάδελφοι μας στην Ελλάδα μας είπαν πάντως τα καλύτερα. Περιμένει υπομονετικά τις ευκαιρίες θέλοντας ν’ ανοίξει τα φτερά του.

Μάριους Κόρμπου (30): Ο 22χρονος (7/5/22) Ρουμάνος διεθνής κατάφερε να πείσει από την αρχή για την αδιαμφισβήτητη αξία του. Οι σχεδόν 200 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας μόνο τυχαίες δεν ήταν. Παίκτης με μεγάλη προοπτική και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Έχει σίγουρα να δώσει πολλά στον Θρύλο. Από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουν κάνει ποτέ οι γαλαζοκίτρινοι.

Πάρης Πολυκάρπου (35): Στα 24 του (23/9/2000), ο Κύπριος μέσος καταφέρνει να είναι έτοιμος στις (λίγες) φορές που του δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσει. Το ότι αντέχει σε ένα τόσο μεγάλο συναγωνισμό στη μεσαία γραμμή, δείχνει ότι δουλεύει και αξίζει.

Τσαρλς Αππιά (36): Ο 18χρονος Γκανέζος έχει πολύ καλή τεχνική για την ηλικία του αλλά και ταχύτητα. Πρέπει όμως να δουλέψει στην δύναμη για να μπορέσει να παίξει σε ψηλό επίπεδο.

Κίνσλει Σαρφό (44): Ο 29χρονος (13/2/1995), μέσος ξεκίνησε πολύ καλά στη νέα σεζόν και έδειξε αποφασισμένος να ξαναγίνει απαραίτητος στο πλάνο. Η απουσία του από τους εκτός έδρας αγώνες με την Σλόβαν Μπρατισλάβας και την Ρίγα Λετονίας, στοίχισε στον Θρύλο. Έχει την ποιότητα για να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια κατάκτησης νέων τίτλων.

Γκεόργκι Κονσταντίνοφ (70): Ο 34χρονος ανασταλτικός μέσος (7/9/1990), ξεχώρισε στην διάρκεια της προετοιμασίας αλλά στην συνέχεια φάνηκε να επηρεάζεται από την γενικότερη προβληματική εικόνα της ομάδας. Με σωστή διαχείριση ο διεθνής Βούλγαρος «κόφτης», μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα στον «Θρύλο».

Ντιεμερσί Ντογκαλά (77): Ο 33χρονος Κονγκολέζος μέσος (14/6/1991), ήταν από τους πολυτιμότερους παίκτες στην περσινή σεζόν. Στη νέα σεζόν δεν ξεκίνησε καλά. Φάνηκε να μην έχει τις δυνάμεις και τις αντοχές. Όμως στους τελευταίους 2 αγώνες, ήταν ξανά πάρα πολύ καλός και δημιουργικός στέλνοντας, με τις εμφανίσεις του, αισιόδοξα μηνύματα στους ΑΠΟΕΛίστες.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Γιούσεφ Ελ Αραμπί (9): Μπορεί ο Μαροκινός φορ να έχει συμπληρωμένα τα 37 χρόνια (3/2/1987), αλλά με την ενέργεια του στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύει ότι ο χρόνος δεν τον έχει επηρεάσει. Σε όλους τους αγώνες που αγωνίστηκε έβγαινε πολύ έξω από τη μεγάλη περιοχή για να πάρει μπάλα σπαταλώντας δυνάμεις. Με την εξόφθαλμη βελτίωση στην κυκλοφορία και στην οργάνωση του παιχνιδιού, ο «πιστολέρο» θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο στο να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Δικαιώνει τον πρόεδρο Πετρίδη που τόσο πολύ τον ήθελε στην ομάδα.

Μαρκίνιος (10): Ο 27χρονος (26/1/1997) ακραίος επιθετικός ήταν πέρσι ο πολυτιμότερος παίκτης των πρωταθλητών. Για διάφορους λόγους φέτος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά με εξαίρεση το απίθανο γκολ που πέτυχε στην Μολδαβία κόντρα στην Πέτροκουμπ. Με Καρμιώτισσα ήταν βελτιωμένος ενώ με την ΕΝΠ είχε ορισμένες εξαιρετικές στιγμές. Μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα και στο δημιουργικό κομμάτι αλλά και από πλευράς αποτελεσματικότητας.

Αναστάσιος Δώνης (11): Οι τραυματισμοί και διάφορες αρνητικές συγκηρίες δεν επέτρεψαν στον 28χρονο (29/8/1996) ακραίο επιθετικό να δείξει στον ΑΠΟΕΛ τη μεγάλη κλάση και ποιότητα του. Ο Ελλαδίτης διεθνής με την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την καλή τεχνική του, μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός στο πλάνο των γαλαζοκιτρίνων. Με την Καρμιώτισσα ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Σκόραρε στο Παραλίμνι και πήρε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις προκλ΄λησεις που τον περιμένουν.

Αλκασίμ Μπα (12): Ο ταλαντούχος 22χρονος (12/11/2002), επιθετικός από τη Γουινέα, αγωνίστηκε μόνο ως αλλαγή στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής με τον Εθνικό. Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να ηττήθηκε αλλά κέρδισε έναν πολυτάλαντο επιθετικό που όπως έδειξε στον Ολυμπιακό Πειραιώς (Β’ ομάδα), μπορεί να παίξει και ως σέντερ φορ αλλά και από τα άκρα.

Γκαμπριέλ Μαιόλι (14): Είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός για τον 21χρονο (2/2/2003) Βραζιλιάνο ακραίο επιθετικό. Πέρσι πήρε προς το τέλος του πρωταθλήματος κάποιες ευκαιρίες χωρίς ωστόσο να δείξει έτοιμος για περισσότερα. Χρειάζεται οπωσδήποτε παιχνίδια για να φτάσει στο επίπεδο που τον θέλουν.

Στέφαν Ντράζιτς (20): Ο 32χρονος (14/8/1992) Σέρβος επιθετικός ήταν από τους καλύτερους παίκτες στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά φάνηκε πολύ άτυχος και έμεινε… άσφαιρος κάτι που επηρέασε την ψυχολογία του και κατ’ επέκταση την απόδοση του. Είναι πάντως καλός παίκτης, μαχητικός και δυνατός στις ενέργειες του. Θέλει ένα γκολ που θα του τονώσει την αυτοπεποίθηση. Ήταν έκπληξη η μη συμπερίληψη του στην Ευρωπαϊκή λίστα των γαλαζοκιτρίνων.

 Καλύτερο και «πλουσιότερο» από πέρσι

Με μια «πρώτη ανάγνωση» το φετινό δυναμικό του ΑΠΟΕΛ είναι καλύτερο, με περισσότερη ποιότητα και περισσότερες αξιόλογες λύσεις, σε σχέση με το περσινό, που έδωσε τον τίτλο στον Θρύλο. Είναι ένα ρόστερ πλήρες, κράμα εμπειρίας - ποιότητας και ταλέντου.

Από τους παίκτες που αποχώρησαν για διάφορους λόγους, μόνο το κενό του Ντάλσιο δεν είχε καλυφθεί αρχικά. Ωστόσο η έλευση του παικταρά Αμπάνια το υπερκαλύπτει. Επίσης η αποχώρηση του Κβιλιτάια, που ήταν πολύ επιδραστικός στο παιχνίδι των γαλαζοκιτρίνων, δημιούργησε αρχικά κάποιο επιθετικό ζήτημα στο οποίο όμως βρέθηκαν οι κατάλληλες λύσεις. Όσο για την αποχώρηση του Βιγιαφάνες, δεν φάνηκε ιδιαίτερα και θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα με τον Πίζι σε δράση.

Το συμπέρασμα μας είναι ότι στον «Αρχάγγελο» υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, που με καθημερινή, σκληρή δουλειά σε θέματα τακτικής, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Το γήπεδο θα δείξει του λόγου το αληθές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Ψυχραιμία…

ΑΠΟΕΛ: Ψυχραιμία…

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την ομάδα του Χιμένεθ η οποία έχει σημαντικούς στόχους να κυνηγήσει
Σάββας Λαζανιάς
 |  ΑΠΟΕΛ