ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόλλων: 71 χρόνια ιστορίας για το καμάρι της Λεμεσού!

Γενέθλια μέρα η σημερινή για τους «κυανόλευκους»

Σαν σήμερα, πριν από 71 χρόνια ιδρύθηκε το σωματείο του Απόλλωνα που έμελλε να γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία στα κοινωνικά, εθνικά και αθλητικά δρώμενα της Κύπρου.

Ένας σύλλογος, μία ιδέα, ένας Θρύλος, που από την ίδρυσή του το 1954 και στην πάροδο των χρόνων… γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε, πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τόσο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Κύπρου, όσο και στον αθλητισμό του νησιού μας. 71 χρόνια μετά από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του και εξακολουθεί να αγωνίζεται με τον ίδιο ζήλο, με περισσότερο πάθος και με ακόμη μεγαλύτερη περηφάνια.

Ένας σύλλογος μέσα από τα σπλάχνα του οποίου αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές του αθλητισμού, μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και αγωνιστές – ήρωες, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, ενώ πολλοί άλλοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας. 

Μία φωνή, που γίνεται όλο και πιο δυνατή χρόνο με το χρόνο, αφού ο περήφανος κόσμος του Απόλλωνα, ακολουθεί ευλαβικά και χωρίς παρεμβολές τα χνάρια των προγόνων του, παραμένοντας πιστός στις νουθεσίες τους και στα ιδανικά τους, σεβόμενος παράλληλα την ιστορία του αγαπημένου του συλλόγου.

Για ένα Θρύλο, του οποίου το έμβλημά, ο θεός της μουσικής Απόλλωνας, εμπνέει χιλιάδες φίλους της ομάδας να τραγουδούν για εκείνον υπό τους ήχους της μαγευτικής του λύρας. Να τραγουδούν περήφανα και δυνατά: «Πιο τρελαμένος ήρθα πάλι εδώ, μ’ έναν ιό γαλάζιο στο μυαλό μου… και μια ζωή για σένα τραγουδώ, πιο δυνατά το Θρυλικό το όνομά σου. ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ».

Η σχέση του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ

Η σχέση των ανθρώπων του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ είχε αρχίσει πριν ακόμα γεννηθεί το σωματείο. Στις 7 Μαρτίου 1953 έγινε λοιπόν η επιτροπή αγώνα με μπροστάρηδες τους Μακάριο και Γρίβα και την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Η εθνική αυτή οργάνωση έκρινε ότι θα έπρεπε στη Λεμεσό να οργανωθούν οι νέοι της και προτιμήθηκε γι’ αυτό ο Απόλλωνας που ήταν ήδη σωματείο με εθνικούς προσανατολισμούς με το εντευκτήριο του και τον πολύ νεαρόκοσμό του. Ο εντεταλμένος λοιπόν του Γεώργιου Γρίβα, Μανώλης Σαββίδης, πλησίασε το γραμματέα Πάμπο Λυμπουρίδη και του μίλησε για την προτίμηση αυτή, κάτι που έγινε και έτσι η ΕΟΚΑ μπήκε στον Απόλλωνα.

Η ένταξη του Απόλλωνα στην οργάνωση ΕΟΚΑ αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Ο αναγεννηθείς Απόλλωνας πρόσφερε στην ΕΟΚΑ ένα πολύ καλό έμψυχο υλικό και υποδομή για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα. Όλα τα μέλη του Απόλλωνα, αθλητές και ποδοσφαιριστές στρατευμένοι στον ωραίο αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν το δικό τους μερίδιο στην πετυχημένη και νικηφόρα πορεία.

Από το οίκημα του Απόλλωνα εξορμούσαν ομάδες, που περπατούσαν στην οδό Γλάδστωνος. Όταν συναντούσαν Άγγλους στρατιώτες, ορμούσαν πάνω τους, τους κτυπούσαν, τους γρονθοκοπούσαν και τους έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό τον τόπο. Οι ξυλοδαρμοί και οι συγκρούσεις ήσαν καθημερινό φαινόμενο στην οδό Γλάδστωνος κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ. Οι συγκρούσεις ήταν αιματηρές και από τις δύο πλευρές. Έτσι, η Αγγλική Στρατιωτική Αρχή αποφάσισε να απαγορεύσει την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στην οδό Γλάδστωνος, σαν επικίνδυνη περιοχή, ονομάζοντας την δρόμο θανάτου.

*Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του σωματείου και της εταιρείας του Απόλλωνα

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση