ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαγκάλ σαν Κούσουλος ή και Μέσι

Η ύπουλη πάθηση που συνδέει τους τρεις και χιλιάδες άλλους αθλητές

Στις προπονήσεις του Απόλλωνα έχει επιστρέψει ο Άνχελ Σαγκάλ ο οποίος μετά από δυο μήνες συντηρητικής αγωγής μετρά αντίστροφα για να πάρει τα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά. Ο Χιλιάνος υπέφερε από οστικό οίδημα, το οποίο αποτελεί έναν απ’ τους πιο ύπουλους τραυματισμούς για τους ποδοσφαιριστές. Το παράδειγμα του Κούσουλου ο οποίος έμεινε εκτός για πέραν του ενός έτους επιβεβαιώνει την σοβαρότητα του τραυματισμού, ενώ ακόμη κι ο Μέσι ταλαιπωρήθηκε από ένα οστικό οίδημα πίσω στο 2021. Εκ των πραγμάτων η περίπτωση Σαγκάλ δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αυτή του Κούσουλο, όμως σε έναν τέτοιο τραυματισμό πάντα χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Τι είναι το οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα αποτελεί μια κατάσταση όπου παρατηρείται φλεγμονή και οίδημα (υγρό) στο μυελού των οστών. Είναι ένας ύπουλος τραυματισμός για αθλητές καθώς ναι μεν υπάρχει διάγνωση και θεραπεία, ωστόσο ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχής.

Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμός, άσκηση και χρόνιες παθήσεις. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι αιφνίδιος και σταδιακά επιδεινούμενος πόνος σε ηρεμία, ο οποίος επιδεινώνεται στη φόρτιση με περιορισμό της κίνησης.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες το ατραυματικό οστικό οίδημα το οποίο μπορεί να προέλθει από επαναλμβανόμενους μικροτραυματισμούς, υπέρμετρη καταπόνηση, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες κλπ και το μετατραυματικό οστικό οίδημα που εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές μετά από κάκωση κυρίως στο γόνατο και στην ποδοκνημική.

Τα δυο μονοπάτια της θεραπείας

Απ’ τη μια είναι η συντηρητική  αγωγή κατά την οποία χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, φυσιοθεραπείες και φάρμακα με αντιοστεοκλαστική δράση, ενώ απ’ την άλλη είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία συχνά κράτα τους ποδοσφαιριστές εκτός για διάστημα από τρεις μήνες μέχρι κι ένα χρόνο.

Εκ των πραγμάτων είναι προτιμότερο να ακολουθηθεί η συντηρητική αγωγή ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα επιστρέψει ο ποδοσφαιριστής καθώς ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο παίκτης δοκιμάζει προπονήσεις και το ζητούμενο είναι να βγάλει το πρόγραμμα χωρίς πόνους.

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν φέρνει αποτέλεσμα, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Σε αυτή την περίπτωση η έκταση του οιδήματος καθορίζει και τον χρόνο που θα χρειαστεί ο παίκτης για να επανέλθει.

Ακραίο παράδειγμα οστικού οιδήματος το οποίο ταλαιπώρησε αθλητή για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αυτό του Κούσουλου. Ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας προσπάθησε να επανέλθει με συντηρητική αγωγή, δεν λειτούργησε και τελικά προέβη σε επέμβαση. Συνολικά ο 27χρονος έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για διάστημα πέραν τους ενός έτους. Μάλιστα η περίπτωση του παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο ιατρικής, καθώς ήταν ιδιαίτερη και ακραία.

Απ' την άλλη ο Μέσι, όταν ταλαιπωρήθηκε από οστικό οίδημα είχε την τύχη να μην είναι σαν του Κούσουλου. Ακολούθησε συντηριτική αγωγή και σε λιγότερο από δυο μήνες ήταν πίσω στην αγωνιστική δράση.

Στην περίπτωση του Σαγκάλ, η επιλογή ήταν η συντηρητική αντιμετώπιση, με τον παίκτη να ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπειών και φαρμακευτική αγωγή. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με σιγουριά πότε θα επέστρεφε ο ποδοσφαιριστής και γι’ αυτό υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Μετά από δυο μήνες ο Χιλιανός μπήκε στο πρόγραμμα προπονήσεων χωρίς πόνους κι αυτό μάλλον σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Εάν συνεχίσει τις προπονήσεις χωρίς πόνους, θα χρειαστεί λίγο χρόνο ώστε να βρει ρυθμό και τότε θα αφήσει πίσω του για τα καλά αυτόν τον ύπουλο τραυματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X