Κωνσταντίνος Νικολάου
Θετικά σχόλια από διάφορες κατευθύνσεις έχει εισπράξει το τελευταίο διάστημα η Νέα Σαλαμίνα και η αλήθεια είναι πως τα αξίζουν και με το παραπάνω οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων». Με χαμηλό μπάτζετ καταφέρνουν μετά από έντεκα αγώνες να φιγουράρουν στην έκτη θέση μαζί με τον Απόλλωνα, έχοντας μάλιστα θετικό απολογισμό τερμάτων (19 γκολ ενεργητικό, 13 παθητικό).
Τις επιδόσεις αυτές τις πιστώνεται πρώτος και καλύτερος ο προπονητής του προσφυγικού σωματείου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος αναμφίβολα δικαιώνει όσους τον επέλεξαν για διάδοχο του Σάββα Πουρσαϊτίδη. Σαφώς και οι καλές εντυπώσεις πρέπει να τονίζονται, αλλά κάτι που αξίζει να δούμε και δεν έχει λάβει την απαιτούμενη σημασία… είναι η φιλοσοφία του νεαρού προπονητή και το πώς η ομάδα της Αμμοχώστου καταφέρνει να έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Εκ πρώτης λοιπόν, πρέπει να πούμε πως η γενικότερη αγωνιστική φιλοσοφία του Κύπριου προπονητή δεν διαφέρει και πολύ απ’ αυτή του προκατόχου του, καθότι διατήρησε το παιχνίδι αντεπιθέσεων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ιδανικά απ’ το ότι η ομάδα του είναι στην προτελευταία θέση του πίνακα στην κατοχή της μπάλας με ποσοστό (41,5 %) και στην πρώτη όσον αφορά τις πάσες που έγιναν απ’ τον αντίπαλο στο δικό της μισό με 47,4 πάσες ανά αγώνα (σύμφωνα με το footballobservatory).
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για αδυναμία να κρατήσει μπάλα το συγκρότημα του συμπατριώτη μας τεχνικού, το οποίο έχει εξειδικευτεί στο να αγωνίζεται με αυτόν τον τρόπο. Σκοπός κάθε φορά είναι το κλέψιμο της μπάλας και οι γρήγορες αντεπιθέσεις.
Τα φετινά παραδείγματα όπου με αυτόν τον τρόπο ήρθε κάποια κλασική ευκαιρία ή γκολ για τη Νέα Σαλαμίνα είναι αρκετά, με ένα εξ αυτών να αποτελεί η φάση του 1-0 με την Καρμιώτισσα. Ο Μιγκελίτο έκλεψε λίγο πίσω απ’ το κέντρο, έδωσε υπέροχα στον Νάρσινγκ ο οποίος έφυγε τετ-α-τετ, κερδίζοντας το κόρνερ που έφερε το πρώτο γκολ του εν λόγω αγώνα.
Στο 2:30 το σχετικό γκολ:
Δεύτερο στοιχείο που κράτησαν οι «ερυθρόλευκοι» από πέρσι και το οποίο μπορούμε να πούμε πως το βελτίωσαν είναι προφανώς η επικινδυνότητα τους στις στημένες φάσεις. Δέκα από τα δεκαοκτώ γκολ ήρθαν με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας και τα πέναλτι. Αναμφίβολα, καθοριστική είναι σε αυτό το κομμάτι η συμβολή του Ντιακιτέ, ο οποίος πέτυχε ήδη τέσσερα γκολ μετά από εκτελέσεις κόρνερ ή φάουλ.
Σχετικά τώρα με τις διαφορές, ίσως η σημαντικότερη εξ αυτών να είναι η ξεκάθαρη οδηγία για να φτάνει η μπάλα μέχρι το αντίπαλο τρίτο για ολοκλήρωση κάποιας επιθετικής προσπάθειας. Πέρσι βλέπαμε παίκτες με δυνατά σουτ όπως οι Κλίμοβιτς και Μιγκελίτο να δοκιμάζουν συχνά πυκνά το πόδι τους από μακρινή απόσταση.
Φέτος αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό, καθότι ο κ. Χριστοδούλου φαίνεται να προτιμάει την γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και τους περισσότερους αυτοματισμούς. Ζητάει άμεσο ποδόσφαιρο, με την μπάλα όμως να φτάνει μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Είτε με κάθετες μεταβιβάσεις, είτε με πλαγιοκοπήσεις. Αυτό προνοεί και την ακόμη καλύτερη χημεία μεταξύ των παικτών, κάτι που όπως βλέπουμε έχει επιτευχθεί σημαντικά... Κρατήθηκε άλλωστε και ο βασικός κορμός.
Στο 0:34 ένα γκολ που ήρθε με δύο μόλις μπαλιές, μια απ' τον άξονα και μια απ' τα δεξιά:
Κουβέντα αξίζει να γίνει και για το ρόστερ, αφού όπως είχαμε θίξει πριν μήνες… ο μέσος όρος ηλικίας χρειαζόταν να πέσει και αυτό ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι του προγραμματισμού. Επιπρόσθετα, το έως τώρα δείγμα είναι πιο θετικό απ’ αυτό που είχαμε πέρσι τέτοια περίοδο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου παίκτες που πέρασαν απ’ τον πάγκο έδωσαν ακόμη και τη νίκη. Ενδεικτικό του βάθους που δείχνει να προστέθηκε.
Εννοείται όμως ότι αυτό είναι και δουλειά προπονητή, ο οποίος έφτιαξε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, που μάχεται για το βαθμολογικό όφελος μέχρι τέλους. Μ' αυτά και μ' αυτά, μέσω και της πιο πάνω ανάλυσης καταλήγουμε ότι οι πρώτες εντυπώσεις για τον Χριστόδουλου Χριστοδούλου είναι εξαιρετικές και υπάρχει ενδιαφέρον να δούμε τι μας έχει για μετά!
Πάντως, χρειάζεται να αναφερθεί κι ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη και πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι άσχημες ημέρες είναι μέρος του παιχνιδιού. Μοναδικό παράδειγμα μέχρι στιγμής είναι η πρεμιέρα με την Ομόνοια και η αντίδραση που βγήκε αποτελεί φάρο για τη συνέχεια...