ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΑΣΠ: «Αναγκαία η θέσπιση πρωτοκόλλου πριν να θρηνήσουμε θύματα»

Για την έλλειψη πρωτοκόλλου άμεσης επέμβασης σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού

Με ανακοίνωση του ο ΠΑ.Σ.Π εγείρει ξανά το θέμα με την έλλειψη πρωτοκόλλου άμεσης επέμβασης σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού κάποιου ποδοσφαιριστή και ιδιαίτερα σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Αναλυτικά:

Για ακόμη μια χρονιά αναγκαζόμαστε να θίξουμε την έλλειψη πρωτοκόλλου άμεσης επέμβασης σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού κάποιου ποδοσφαιριστή και ιδιαίτερα σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Σε χθεσινή επιστολή του προς τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών εγείρει ξανά το σημαντικό αυτό ζήτημα και τους καλεί να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Ως ΠΑ.Σ.Π. είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια.

Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι μετά από σύγκρουση ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να χρειαστεί η παρέμβαση του γιατρού της ομάδας για να τους επαναφέρει. Λόγω της απουσίας ασθενοφόρου στα γήπεδα των μικρών κατηγοριών και του γυναικείου πρωταθλήματος (μόνο σε παιχνίδια της Α’ Κατηγορίας υπάρχουν ασθενοφόρα) οι ποδοσφαιριστές αναγκάζονται να παραμείνουν στο έδαφος για τουλάχιστον 25 λεπτά μέχρι να ειδοποιηθεί και να προσεγγίσει το γήπεδο το ασθενοφόρο για να μεταφέρει στο νοσοκομείο τους τραυματίες.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά θα αρχίσουμε τα πρωταθλήματα μας με απουσία πρωτοκόλλου σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπίτρεπτη καθυστέρηση έλευσης του ασθενοφόρου αφού για σοβαρούς τραυματισμούς ο χρόνος που θα πρέπει να φτάσει το ασθενοφόρο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως προαναφέραμε, λόγω απουσίας συντονισμού το ασθενοφόρο χρειάζεται πέραν των 25 λεπτών να φτάσει στο γήπεδο, χρόνος ο οποίος μπορεί να είναι τραγικός αν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή αν έχουμε περιστατικό αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα πρέπει να δοθούν αρκετές εξηγήσεις. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν μεταφέρονται πάντα στο ιατρείο του σταδίου; Η ερώτησή μας δεν είναι καθόλου τυχαία αφού υπάρχουν μαρτυρίες ότι αυτό συνέβηκε πολλές φορές στο παρελθόν.

Μπορούν άραγε να χρησιμοποιηθούν όλα τα ιατρεία των σταδίων; Με λίγα λόγια υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα οι κατάλληλες υποδομές;

Ποιος είναι ο υπεύθυνος να καλέσει το ασθενοφόρο και ποιες πληροφορίες πρέπει να δώσει για το περιστατικό; Πάλι η ερώτησή μας δεν είναι τυχαία αφού στο παρελθόν παρατηρήθηκε ασυνεννοησία.

Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ο εξοπλισμός (οξυγόνο, απινιδωτής, ειδικές κουβέρτες και άλλα) για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού;

Γιατί το ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου έκανε πάνω από 25 λεπτά να παραλάβει τον τραυματία ποδοσφαιριστή σε παιχνίδι της Β’ Κατηγορίας;

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών για άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακατάλληλα ιατρεία σε αριθμό γηπέδων και την έλλειψη συντονισμού και εκπαίδευσης όλου του προσωπικού. Η αναγκαιότητα θέσπισης πρωτοκόλλου σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ή άλλου σοβαρού περιστατικού είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί τεράστια ευθύνη τόσο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου όσο και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Μέτρα στα στάδια

Ως ΠΑ.Σ.Π. προτείνουμε ξανά κάποια μέτρα που θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει οι υπεύθυνοι εδώ και αρκετό καιρό αλλά τίποτα δεν έχουν κάνει, όπως η εκπαίδευση των γιατρών των γηπέδων βάσει του άρθρου 17 ANNEX E του UEFA football doctor education programme:

Γραπτό Σχέδιο Δράσης Έκτακτης Ανάγκης για σοβαρό τραυματισμό ή ΑΚΑ (Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής).

Ορισμό συντονιστή Δράσης Έκτακτης Ανάγκης.

Ενημέρωση όλου του προσωπικού για τις τοποθετήσεις των AED.

Εκπαιδευμένο προσωπικό σε CPR και AED.

Τρόποι επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άμεση πρόσβαση σε AED.

Ορισμός διαδρομών για μεταφορά στο νοσοκομείο.

Επανεξέταση και πρόβα δράσης έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Ενσωμάτωση των AED στο τοπικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης.

Συντήρηση AED (αντικατάσταση μπαταρίας).

Επιπλέον, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ο ΠΑ.Σ.Π., μέσα από τη συνεργασία και τη συνεννόηση των ιατρικών επιτελείων των ομάδων, θα προσπαθήσει να τροφοδοτήσει τόσο τα μέλη του όσο και τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων το πρωτοποριακό λογισμικό έξυπνων συσκευών της BIOEYE, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική φάση και μπορεί μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη διαβάζοντας τα μάτια, να βοηθήσει στη διάγνωση κακώσεων, τραυματισμών και ασθενειών του εγκεφάλου και ιδιαίτερα των συμπτωμάτων διάσεισης.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Θα επαναφέρει το 4-4-2;

ΑΠΟΕΛ: Θα επαναφέρει το 4-4-2;

Οι γαλαζοκίτρινοι αντιμετωπίζουν αύριο στο «Δασάκι» τον Εθνικό Άχνας και ο Μανόλο Χιμένεθ προετοιμάζει την ομάδα του για ...
 |  ΑΠΟΕΛ