Ανακοίνωση από τον ΠΑΣΠ, με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι στα ετήσια βραβεία του ΚΟΑ δεν συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία " βραβείο προώθησης της ισότητας στον αθλητισμό" ο ΠΑΣΠ και η Εθνική Γυναικών.
Η ανακοίνωση:
Ενημερωθήκαμε τις τελευταίες μέρες ότι ο ΚΟΑ θα προχωρήσει στη διοργάνωση Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού. Μέσα από αυτό τον νέο θεσμό, ο ΚΟΑ έχει ως στόχο να αποδίδει τιμές σε ανθρώπους, θεσμούς και οργανισμούς για την προσφορά τους στην αναβάθμιση και προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τα οργανωμένα σύνολα που έχουν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, με μεγάλη μας έκπληξη και τεράστια απογοήτευση είδαμε ότι στην κατηγορία 2 που αφορά το βραβείο προώθησης της ισότητας στον αθλητισμό ο Σύνδεσμος μας και η Εθνική Γυναικών δεν ήταν καν μέσα στους υποψήφιους!
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ΠΑ.Σ.Π. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και παλεύει για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Μαζί με τα μέλη του έχει δώσει τις μεγαλύτερες ‘μάχες’ στην ιστορία του γυναικείου αθλητισμού, με τεράστιες θυσίες από μέρους των αθλητριών. Αυτές οι προσπάθειες παραγνωρίζονται από αυτούς που αντιπροσωπεύουν την ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου. Αυτό, ίσως, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη απ’ όλα είναι ότι ο ΠΑ.Σ.Π. δεν προσκλήθηκε ούτε στην απονομή των βραβείων. Για όσους το ξεχνούν, πρόκειται για το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπεί πάνω από 2.000 μέλη!
Δίχως να θέλουμε να μας απονεμηθούν τιμές, κρίνουμε σκόπιμο να θυμίσουμε σε μερικούς τι έχει κάνει ο ΠΑ.Σ.Π. τα τελευταία χρόνια για την ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό:
Πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο τολμηρή διαμαρτυρία γυναικών στον αγώνα απέναντι στη Φινλανδία.
Προχώρησε στη μεγαλύτερη διαδικτυακή διαμαρτυρία με σκοπό τη στήριξη της Εθνικής Γυναικών.
Έθεσε το θέμα της ισότητας των δύο φύλων στη Βουλή. Με την παρουσία των αθλητριών μας και μέσα από έντονες συζητήσεις τονίσαμε τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό με στόχο την αλλαγή της νομοθεσίας.
Σε συνεργασία με την Παράλληλη Βουλή και την Επίτροπο Ισότητας πραγματοποίησε το μεγαλύτερο συνέδριο στη Βουλή για τα δικαιώματα των γυναικών και παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες αποδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της ισότητας στον κυπριακό αθλητισμό.
Συμμετείχε σε έρευνες και προγράμματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Κέρδισε μαζί με την Εθνική γυναικών το πρώτο βραβείο στον κόσμο Merid Award για το θάρρος και τη συνδικαλιστή δράση για την ισότητα των φύλων.
Συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στην τροποποίηση της νομοθεσίας, με όλες τις ομοσπονδίες να υποχρεούνται να παρέχουν ίσες ευκαιρίες και παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Εθνικές ομάδες.
Εδώ και χρόνια ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά του βραβεύσεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Με δικά του έξοδα και σε συνεργασία με τις διεθνείς ποδοσφαιρίστριες, δημιουργήθηκε διαφημιστικό σποτ για την εκστρατεία της Επιτρόπου Ισότητας για ίσες παροχές στον αθλητισμό.
Συμπεριέλαβε στις διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και τις επαγγελματίες γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.
Εφάρμοσε σε συνεργασία με την ΚΟΠ την οδηγία της FIFA για τη διασφάλιση των μισθών των γυναικών κατά την περίοδο εγκυμοσύνης τους και το δικαίωμα τους για 14 εβδομάδες άδεια.
Θεωρούμε προσβλητικό το γεγονός ότι παραγκωνίστηκε ο ΠΑ.Σ.Π., η Εθνική Γυναικών και γενικά το γυναικείο ποδόσφαιρο, σε αυτή την κατηγορία βραβείων. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε μέλη της επιτροπής δήλωσαν έκπληκτα από τις τελικές αποφάσεις. Αυτές οι ενέργειες προσβάλλουν γενικότερα τον κυπριακό αθλητισμό και δεν έχουν θέση σε ένα κράτος που θέλει να υπερηφανεύεται για τις διαφανείς και αξιοκρατικές του διαδικασίες.
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον αγώνα που κάναμε και εξακολουθούμε να πραγματοποιούμε για την ισότητα των δύο φύλων και δεν μας πτοεί η στάση του ΚΟΑ. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζί με τα μέλη μας, για στήριξη των αθλητών μας, χωρίς ανταλλάγματα επαίνους και βραβεία. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ενέργειες, θελημένες ή αθέλητες, που δεν λαμβάνουν υπόψη το έργο και τις προσπάθειές μας. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.