ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας»

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Μικρότερος κατά 40% είναι ο αριθμός των υποθέσεων που βρίσκονται φέτος ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (ΕΔΠΑ), σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καπαρδής, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Τα μέλη της ΕΔΠΑ συμμετείχαν στη συνεδρίαση με σκοπό να ενημερώσουν τους Βουλευτές για την πρόοδο των υποθέσεων και ανέφεραν ότι σε σύνολο 27 υποθέσεων, οι 18 είναι σε εξέλιξη και οι εννιά έχουν ήδη κλείσει και έχουν παραδοθεί τα πορίσματα.

Ο κ. Καπαρδής αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι το έργο της Επιτροπής φαίνεται να έχει πλέον και αποτρεπτικό ρόλο, ενώ μέχρι τώρα ήταν κατασταλτική η προσέγγιση της Επιτροπής, με διερεύνηση καταγγελιών, ετοιμασία εκθέσεων και ενημέρωση Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα. «Έγνοια μας να επενδύσουμε και στην πρόληψη», είπε ο κ. Καπαρδής, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα εξαλειφθούν φαινόμενα που στιγματίζουν τον χώρο του αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΠΑ, Ευθύμιος Ευθυμίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κάποιοι από όσους καλούνται να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής, στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων, δεν προσέρχονται κατόπιν συμβουλής των δικηγόρων τους. Σημείωσε ότι κάποιοι θεωρούν ότι η ΕΔΠΑ δεν μπορεί να κάνει καμία έρευνα, επειδή δεν υπάρχουν κανονισμοί, ανέφερε όμως ότι δεν είναι αναγκαίοι οι κανονισμοί για να λειτουργήσουν οι νόμοι.

«Υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η Επιτροπή, γιατί φαίνεται ότι με τις έρευνες που έχει διατάξει, έχει επηρεάσει μεγάλα συμφέροντα», είπε ο κ. Ευθυμίου. Πρόσθεσε ότι για δύο περιπτώσεις που δεν προσήλθαν μετά από κλήτευση της ΕΔΠΑ, έγιναν καταγγελίες στον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά σημείωσε ότι πρόσφατα έλαβαν απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Αντίθετα, είπε, η ΕΔΠΑ θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, από τη στιγμή που καλείται κάποιος να παρουσιαστεί στην Επιτροπή και δεν εμφανίζεται, εφόσον, σύμφωνα με τον νόμο, είναι ένοχος αδικήματος όποιος δεν παρουσιάζεται στην επιτροπή και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες ή/και χρηματική ποινή έως €10.000.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του είπε ότι ως επιτροπή, θέτουν πολύ ψηλά το ζήτημα της δεοντολογίας στον αθλητισμό. «Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή διεξήχθη σε ένα επίπεδο ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε σχέση με τις υποθέσεις που η Επιτροπή έχει διορίσει ερευνώντες λειτουργούς. Ανέφερε ότι αυτές είναι 27 στο σύνολό τους, εκ των οποίων οι 18 είναι σε εξέλιξη και οι εννιά έχουν ήδη κλείσει και έχουν παραδοθεί τα πορίσματα. Από τις 18, σημείωσε, οι 8-9 είναι στο τελικό στάδιο. «Από τις εννιά που παραδόθηκαν, έχουμε ενημερωθεί ότι οι δύο είναι ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα για το τι δέον γενέσθαι», είπε.

Σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να μολύνει την οποιαδήποτε υπόθεση και αύριο να επικαλούνται τις συνεδριάσεις της Βουλής για να πέφτουν υποθέσεις», αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει και τον ρόλο των Βουλευτών και της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διεξάγει τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο».

«Δεν μπορεί κανένας να θέτει εν αμφιβόλω είτε νομοθεσίες, είτε επιτροπές, Αρχές που προνοούνται από τις νομοθεσίες. Είναι βασικό αξίωμα αυτό. Διατύπωσα την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση που έχει η επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού από την Επιτροπή Θεσμών και από το σύνολο των Βουλευτών και πως είμαστε στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, και κανονισμούς αν χρειάζονται και τη στήριξη στο έργο το οποίο παράγει», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η ενημέρωση της Επιτροπής δεν ήταν σε σημείο που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις διάφορες έρευνες.

«Αυτό το οποίο μας προβλημάτισε ήταν η ενημέρωση από την Επιτροπή ότι σε κάποιες περιπτώσεις άτομα τα οποία κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση αρνήθηκαν να το πράξουν. Μάλιστα, ενώ αυτό είναι ποινικό αδίκημα με βάση την ειδική νομοθεσία, σε δύο περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες προς τη Νομική Υπηρεσία τους κοινοποιήθηκε πρόσφατα ότι δεν προκύπτει διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος», είπε.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε ότι οι επιτροπές συστήνονται όχι για το θεαθήναι αλλά για να ασκούν αποτελεσματικά τον ρόλο τους. «Αν στο τέλος της ημέρας ο καθένας θεωρεί ότι θα αποφασίζει κατά το δοκούν με ποιες κλήσεις συμμορφώνεται, πού δίνει πληροφορίες ή όχι, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ρητή σε αυτόν τον τομέα, τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι όσοι έχουμε αυτές τις απόψεις είμαστε συνυπεύθυνοι στη διόγκωση της διαφθοράς στην Κύπρο», ανέφερε.

Σημείωσε, τέλος, ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας στο πόρισμα Κούμα, και θα τοποθετηθούν όταν έχουν λεπτομερέστερη ενημέρωση.

ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση