ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αβέρωφ: «Η οικονομία πάει καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις»

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία πάει «καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, στα γραφεία της Κεντρικής.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε αρχικά πως η σταθερότητα μιας χώρας εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας, την οποία συζήτησε σήμερα, όπως και την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σημείωσε πως αυτά τα δύο πάνε μαζί και πως δεν μπορεί να υπάρξει μια δυνατή οικονομία χωρίς ένα σταθερό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η οικονομία αντέδρασε πολύ θετικά από το σοκ της παγκόσμιας πανδημίας, σημειώνοντας πως πέρσι είχε δηλώσει ότι την ύφεση του 2020 θα διαδεχθεί μια δυνατή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
 
«Το 2020 είχαμε μια ύφεση του 5,1%, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας για το 2021 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό της περσινής ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα και οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και οι άψογοι - κατ’ εμέ - χειρισμοί του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, απέδωσαν», είπε.
 
Πρόσθεσε πως εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Κύπρος ήταν από τις ελάχιστες χώρες που οι Mooody΄s αναβάθμισαν την πιστοληπτική της ικανότητα κατά μια βαθμίδα. Όπως είπε, αυτό έγινε με μια σημαντική επεξήγηση λόγω των μέτρων που λήφθηκαν από την Κεντρική σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και αφορούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
«Το μορατόριουμ δόσεων και άλλες αποφάσεις συνυφασμένες για εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, όχι μόνο απέδωσαν αλλά βοήθησαν και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν ενάντια στο μορατόριουμ των δόσεων.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια πως αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς από τη μια χρειάζεται να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς υπάρχει η κοινωνική υποχρέωση, από την άλλη όμως δεν πρέπει να «ροκανίσουμε τα θεμέλια της σταθερότητας της χώρας και της οικονομίας θέτοντας ξανά σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα».
 
Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και πολιτικών κομμάτων θα βρεθεί η χρυσή τομή για να κρατηθεί η χώρα στη σωστή πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X