ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυπριακή βαρβαρότητα: Σκότωσαν αλεπού και την κρέμασαν στην ταμπέλα (Pic)

Σκληρή η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Με ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι συμπολίτες μας, σε δρόμο στην Πάφο, όταν αντίκρυσαν το κουφάρι μιας αλεπούς κρεμασμένο σε ταμπέλα. Αμέσως, η σκληρή εικόνα του θανατωμένου ζώου έγινε viral, προκαλώντας αντιδράσεις.

Κοινοποίηση της φωτογραφίας έγινε και από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος γνωστοποίησε και την πρόνοια της νομοθεσίας περί παρανομίας όσον αφορά την θανάτωση της αλεπούς.

Κάτω από την ανάρτησή του, ο κος Θεοπέμπτου κοινοποίησε σύνδεσμο από την δική του ιστοσελίδα, όπου δημοσίευσε την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ερωτήματα που αφορούσαν το κατά πόσον είναι παράνομη ή όχι η θανάτωση των ζώων αυτών.

Στην απάντηση του κου Πετρίδη, αναφέρονται τα εξής:

«Όσον αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν από την Ερώτηση του έντιμου Βουλευτή σημειώνω τα πιο κάτω:

1. Η θανάτωση αλεπούς από κυνηγούς ή άλλο πρόσωπο απαγορεύεται. Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 8/1/2016 δύναται να ληφθούν τα πιο κάτω μέτρα βάσει των προνοιών του άρθρου 26Α. Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση του σχετικού διατάγματος ο Υπουργός Εσωτερικών έλαβε σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή. Ακόμα επισημαίνεται ότι η προσθήκη του άρθρου 26Α στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο έγινε μετά από σχετική πρόταση Νόμου Βουλευτή και απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το Νοέμβριο του 2014.
Μέτρα που δύναται να ληφθούν σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

i. Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας χρησιμοποιούν παγίδες για σύλληψη αλεπούδων:
• σε περιοχές όπου θα παρατηρείται αυξημένος αριθμός αλεπούδων,
• σε περιοχές όπου θα υφίστανται έντονα παράπονα από πολίτες για ζημιές σε οικόσιτα ζώα,
• σε περιοχές οπού ο έλεγχος του πληθυσμού της αλεπούς επιβάλλεται για σκοπούς προστασίας της άγριας ζωής.

ii. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας εκδίδει άδειες χρήσης εγκεκριμένων ειδών παγίδων σε:
• μέλη κυνηγετικών συλλόγων ή άλλων οργανωμένων συνόλων,
• γεωργοκτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,
• φυσικά και νομικά πρόσωπα,
για σύλληψη αλεπούδων υπό όρους οι οποίοι θα καθορίζονται στην άδεια.

iii. Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που είναι κάτοχοι ανανεωμένης άδειας κυνηγίου δύνανται να θηρεύουν αλεπούδες με τη χρήση πυροβόλων ή αεροβόλων όπλων:
• σε περιοχές όπου θα παρατηρείται αυξημένος αριθμός αλεπούδων,
• σε περιοχές όπου θα υφίστανται παράπονα από πολίτες για ζημιές σε οικόσιτα ζώα,
• σε περιοχές οπού ο έλεγχος του πληθυσμού της αλεπούς επιβάλλεται για σκοπούς προστασίας της άγριας ζωής.

iv.Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας εκδίδει άδειες θήρευσης αλεπούδων υπό όρους, με τη χρήση πυροβόλων όπλων, σε
• μέλη κυνηγετικών συλλόγων ή άλλων οργανωμένων συνόλων,
• γεωργοκτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ή σε άτομα τα οποία θα υποδείξουν,
• φυσικά και νομικά πρόσωπα, νοουμένου ότι είναι κάτοχοι ανανεωμένης άδειας κυνηγίου και θα συνοδεύονται από θηροφύλακα.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, από την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, έχει δείξει ότι τα πιο πάνω μέτρα είναι αναποτελεσματικά αφού εκεί και όπου παρουσιάζονται προβλήματα αυτά δυστυχώς δεν επιλύονται με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια και οικονομικό κόστος στους επηρεαζόμενους.

2. Η αναφορά των προβλημάτων που δημιουργεί η αλεπού στα θηράματα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας πριν την έναρξη του κυνηγίου έγινε μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης που οφείλει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να προσφέρει στους κυνηγούς και σε καμία περίπτωση δεν έγινε με σκοπό να ωθήσει τους κυνηγούς να πυροβολούν αλεπούδες κάτι το οποίο, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι παράνομο.

3. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας κάθε χρόνο διεξάγει καταμετρήσεις όλων των ειδών πανίδας και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι αλεπούδες. Από τις καταμετρήσεις αυτές εκτιμώνται οι τάσεις των πληθυσμών και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση των ειδών. Από αυτές τις καταμετρήσεις φαίνεται ότι η τάση του πληθυσμού της αλεπούς είναι αυξητική κάτι που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα είναι αναποτελεσματικά.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση