ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλωσόρισες στον πλανήτη Γη, Generation Beta

Ρομπότ, αυτοματοποιημένη καθημερινότητα, κλιματική κρίση και μετατραυματική πανδημία: Πώς θα ζουν τα σημερινά βρέφη στο μέλλον;

must.com.cy

Του Πάρη Δημητριάδη

Θα έχει μάλλον φτάσει στα αυτιά σας, πως την ώρα που βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό για την έλευση του 2025, σηματοδοτώντας την ημερολογιακή ολοκλήρωση του πρώτου τετάρτου του αιώνα που διανύουμε, εισήλθαμε παραλλήλως και στην 15ετή, όπως έχει υπολογιστεί, χρονολογική περίοδο, όπου τα μωρά που γεννιούνται δεν θα ανήκουν πλέον στη γενιά Άλφα (Generation Alpha) αλλά στη γενιά Βήτα (Gen Beta).

Μια αλλαγή γενιάς, που μάλλον είναι η πρώτη φορά που συζητιέται τόσο πολ΄ύ, καθώς φαίνεται πως όσο περνούν τα χρόνια, τόση μεγαλύτερη δημοτικότητα αποκτά, στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο, η τάση να κατηγοριοποιούνται οι άνθρωποι σε ονομασίες γενεών με βάση το έτος που γεννήθηκαν. Μια πρακτική που είχε αρχίσει να υιοθετείται, δειλά δειλά, από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του μάρκετινγκ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα συζητήσεων και αναλύσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πετυχημένο, στον τομέα του, δημογράφο και αναλυτή από την Αυστραλία, Mark McCrindle, όσα μωρά θα γεννιούνται από το 2025 μέχρι το 2039 θα ανήκουν στη λεγόμενη Γενιά Βήτα, γνωστότερη με τον αγγλικό της όρο, που προέρχεται βεβαίως ως γλωσσικό αντιδάνειο από το ελληνικό αλφάβητο Gen Beta. Στον McCrindle αποδίδεται στο μεταξύ και η επινόηση του όρου Gen Alpha, που τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της είναι σήμερα 15 ετών.

Διαβάστε την συνέχεια στο must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση