Ακόμα θυμάται τη μέρα που το κινητό της χτυπούσε διαρκώς… Ήταν οι φίλοι της, που ήθελαν να της πούνε ότι είχαν διαρρεύσει σε όλο το διαδίκτυο βίντεο από προσωπικές της στιγμές.
Η πρώτη αντίδρασή της ήταν να κάνει εμετό. «Δούλευα με τον μπαμπά μου – είναι παλαιών αρχών τύπος, τι θα μπορούσα να του πω; Του είπα ότι δεν ήμουν καλά και πήγα σπίτι». Σχεδόν αμέσως μόλις έφτασε, ένας ακόμη φίλος, κάλεσε να της πει ότι τα ίδια βίντεο κυκλοφορούν παντού.
Επτά βίντεο είχαν αναρτηθεί σε πορνογραφικές ιστοσελίδες από τον πρώην της. Όταν κοίταξε και η ίδια, είχαν κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές. «Τα σχόλια κάτω από αυτά ήταν αηδιαστικά – οι άντρες περιγράφουν τι θα έκαναν σε μένα», είπε. «Ζω σε μια αγροτική περιοχή όπου όλοι γνωρίζουν όλους και η ζωή μου δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Είναι βασανιστήριο για την ψυχή».
Παρόλο που ο αριθμός των περιπτώσεων πορνογραφίας που αναφέρθηκαν στην βρετανική αστυνομία υπερδιπλασιάστηκε από το 2015, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η πραγματική τους κλίμακα, καθώς τα περισσότερα θύματα διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.
Σύμφωνα με τους Guardian, αυτό το φαινόμενο διαιρεί τις ζωές των ανθρώπων σε «πριν» και «μετά». Ορισμένες γυναίκες έχασαν δουλειές, και ανθρώπινες σχέσεις. Απομονώθηκαν από οικογένεια, φίλους, και έχασαν κάθε επαφή με τον online κοσμο.
Ο σύντροφός της ήταν επιθετικός, την κακοποιούσε μέχρι λιποθυμίας. Κάθε φορά που αυτή προσπαθούσε να απομακρυνθεί, αυτός την απειλούσε ότι θα αναρτήσει δημόσια αυτά τα βίντεο, μέχρι που το έκανε.
«Κάλεσα την αστυνομία και μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να τον κατηγορήσουν επειδή τα βίντεο είχαν ήδη μοιραστεί χιλιάδες φορές. Οι γραμμές βοηθείας με βοήθησαν να αφαιρέσω τα βίντεο – και μόλις πήγαινα να χαρώ- το βίντεο θα δημοσιευόταν με διαφορετικό τίτλο».
«Δύο χρόνια μετά, άνθρωποι συνέχιζαν να με ρωτάνε για το συμβάν, αναφέροντάς μου πως έχουν δει τα βίντεο, ήταν σαν μια επίθεση που δε τελειώνει ποτέ».
Πριν από μερικούς μήνες, προσπάθησε να αυτοκτονήσει καταλήγοντας στο νοσοκομείο. «Νιώθω πραγματικά εγωίστρια τώρα, αλλά τότε δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Δεν υπάρχει κανένα τέλος και διαφυγή, επειδή ο ιστός είναι παγκόσμιος. Νιώθεις έτσι, τόσο εκτεθειμένος».
Μία άλλη κοπέλα, αισθητικός 23 ετών, μπορεί να καταλάβει ακριβώς αυτό το συναίσθημα. Ήταν 17 ετών όταν έστειλε φωτογραφίες της , που εξακολουθούν να υπάρχουν έξι χρόνια μετά. «Ήμουν σε μια πολύ περίεργη φάση της ζωής μου, φλέρταρα με μερικούς ανθρώπους σε γνωστή ιστοσελίδα γνωριμιών», λέει. Δεν γνωρίζει ποιος αναδημοσίευσε αυτές τις εικόνες, αλλά περίπου ένα χρόνο αργότερα, ένας φίλος της μίλησε: «είναι αρκετά αμήχανο, αλλά ένιωσα ότι θα έπρεπε να σου πω ότι βρήκα αυτό.» Ο συνημμένος σύνδεσμος παρέπεμπε σε μια πορνογραφική σελιδα που εμφανίζει την εικόνα της μαζί με το πλήρες όνομά της.
«Ήταν απαίσιο. Κάθε φορά που έψαχνα στο google το όνομά μου, έβρισκα καινούρια πράγματα. Ήμουν πολύ επιφυλακτική με τους ανθρώπους που με κοίταζαν ή μιλούσαν μαζί μου και εξακολουθώ να είμαι. Ήμουν σε μια καφετέρια χθες και κάποιοι άνδρες με κοιτούσαν όλη την ώρα. Πολύ φοβάμαι ότι είχαν δει τις φωτογραφίες μου».
«Ποτέ δεν φεύγει από πάνω σου. Αν ο μελλοντικός μου εργοδότης έψαχνε το όνομά μου και έβρισκε όλα αυτά;» Κάπως έτσι άλλαξε το όνομα της και μετακόμισε σε άλλη πόλη... Εκεί, και μετά από πολλές προσπάθειες, έγινε πραγματικά δυναμική.
«Δεν ξαναέψαξα ποτέ αν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες και βίντεο εκεί έξω. Ο σύντροφός μου γνωρίζει τα πάντα για μένα και δεν θα διστάσω να του στείλω κάποια φωτογραφία μου αν είμαστε μακριά. Δε ντρέπομαι πια, όλοι μου λένε ότι δεν έπρεπε να είχα βγάλει εκείνες τις φωτογραφίες».
Είναι σαν να λες σε ένα θύμα βιασμού ότι δεν θα έπρεπε να φοράει κοντή φούστα. Το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να κλειστείς στον εαυτό σου. Βγες και μίλα γι΄ αυτό. Σε οικογένεια, φίλους, ή ακόμα και σε κάποιον ειδικό. Και όταν οι αρμόδιοι φορείς λαμβάνουν στα σοβαρά τις κατηγορίες σου, τότε η φωνή σου μπορεί να ακουστεί περισσότερο και πολλά θύματα να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για δικές τους εμπειρίες.
ΠΗΓΗ: CSi Institute