

Χρήστος Ζαβός
Τι το ήθελε, δημοσίευσε η ΚΟΠ, ως υποχρεούται, τις οικονομικές καταστάσεις των ομάδων και βγήκε μέσα από τον καθένα, η νομιμοφροσύνη, η νοικοκυροσύνη και το ταλέντο του στις οικονομικές επιστήμες…. Μαξ Βέμπερ ένα πράγμα…
Ξένος να είσαι και ν’ άκουγες , την συζήτηση που έσκασε μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, θα νόμιζες ότι Ελβετοί καλβινιστές συζητούν για τα δημοσιοοικονομικά τους, απαιτώντας ισοσκελισμένους λογαριασμούς, αυστηρή πειθαρχία και σκληρούς ελέγχους για τις δαπάνες των ομάδων.
Ούτε και θα πέρναγε από το μυαλό σου, ότι η πλειοψηφία που έχουν άποψη για κάτι τόσο εξιδεικευμένο όσο η ερμηνεία των οικονομικών δεδομένων στο ποδόσφαιρο, είναι οπαδοί κατά-χρεωκοπημένων κλαμπ, που επικροτούσαν όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφική διαχείριση των διοικήσεων τους
Ούτε και πως είναι κάτοικοι ενός νησιού, που τα τελευταία χρόνια, έγινε διάσημο ανά το παγκόσμιο, ως μια από τις βασικές και ελκυστικές τοποθεσίες για να ξεπλένει ο καθένας το χρήμα του, απολαμβάνοντας έτσι τους χαλαρούς ελέγχους που προσφέρει ένα κατά γενική ομολογία διεφθαρμένο σύστημα.
Όχι!! Δημοσιεύτηκαν χθες οι έλεγχοι και οι περισσότεροι ανάλογα των οπαδικών προτιμήσεων τους, πήραν θέση!!
Μα πως γίνεται η Πάφος να έχει 24 εκ. έσοδα και πως ο Άρης 21;
Γιατί η Ομόνοια χρωστά 29 εκ και το παίζει υγιής και γιατί στον Απόλλωνα τα έσοδα είναι μονάχα 6 εκ; Πως γίνεται η ΑΕΛ να έχει 3 εκ. κέρδη και πως η άφραγκη Ανόρθωση πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά στους μάνατζερ;
Όσον αφορά τον ΑΠΟΕΛ και τα οικονομικά του, είναι από μόνο του ένα θέμα συζήτησης!!
Ομολογουμένως τα περισσότερα ειρωνικά έως και βιτριολικά σχόλια, συγκέντρωσαν οι περιπτώσεις της Πάφου και του Άρη, τα έσοδα των οποίων όντως ξαφνιάζουν!!
Πως είναι δυνατό ο μικρός Άρης και η αναδυόμενη Πάφος, να δηλώνουν πέραν των 20 εκατομμυρίων έσοδα, από την στιγμή που τα κουκιά δεν βγαίνουν;
Τα βγάζουν από τα σίζον; Όχι. Από τα τηλεοπτικά; Πάλι δεν βγαίνουν! Μήπως από την Ευρώπη; Δεν γίνεται…
Η μόνη εκδοχή που μετρά και όντως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τις χορηγίες και τα λεφτά που βάζει ο βασικός μέτοχος. Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο οι της Πάφου όσο και του Άρη, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε πολύ υψηλά επίπεδα, που αγγίζουν κιόλας και τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη!!
Διαθέτουν όντως μπόλικο χρήμα. Είναι δηλαδή ικανοί να βάζουν λεφτά οι ίδιοι και συνάμα να εξασφαλίζουν χορηγίες από εταιρείες, για να μπαίνουν στις ομάδες τους.
Τώρα τι και πώς βρίσκουν τα λεφτά, δεν άπτεται άμεσα του ποδοσφαιρικού ελέγχου, ούτε και των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ. Ίσως να μην μας νοιάζει κιόλας.
Το ζήτημα άλλωστε δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι κυρίως, πόσο αυστηροί και πόσο αποδοτικοί είναι οι έλεγχοι που γίνονται από την ΚΟΠ και την επιτροπή των κριτηρίων!!
Εκεί εξακολουθεί να βρίσκεται ο δια βίου, υπεύθυνος της επιτροπής, Νικ Νικολάου, ας μπει στον κόπο κάποιος να τον ρωτήσει.
Με ποιο όμως υπόβαθρο και ποια λογική θα ζητήσουν οι υπόλοιπες ομάδες, σοβαρό έλεγχο, όταν ακριβώς επωφελούνται της χαλαρής εποπτείας;
Λαμβάνοντας υπόψη το διαχρονικό οικονομικό σφιχταγκάλιασμα της ΚΟΠ, προς τις ομάδες, αν ασκηθούν σωστά οι έλεγχοι, το αποτέλεσμα που θα προκύψει δεν θα είναι ακριβώς τα όποια «πλυντήρια» υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά τα «μπακάλικα» που για χρόνια διατηρούνται με την ανοχή των «προμηθευτών» τους. Αυτών δηλαδή που τους τροφοδοτούν υπηρεσίες για να παραμένουν στην εξουσία!!
Τόσο απλά!!!