Ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει σοβαρά ερωτηματικά για το Κυπριακό, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με άποψη ότι «έρχεται μια σοβαρή διαδικασία».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ.Οζερσάι ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία αν δεν δει πολιτική βούληση, ότι έχει σοβαρά ερωτηματικά, και είναι επιφυλακτικός.
Διαφώνησε επίσης με την άποψη ότι η «διαδικασία θα σχηματοποιηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανεπίσημων συναντήσεων μεταξύ των εγγυητριών χωρών». Όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ηθικό. Πρόσθεσε ότι έλαβε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενημέρωσε σχετικά τον κ. Ακιντζί.
Όπως είπε, στη Νέα Υόρκη είχε σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και οικονομικά θέματα.
Αναφορικά με τις επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ, είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό αλλά και άλλα θέματα, ενώ πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στον ΟΗΕ ήταν πολύ αποτελεσματική για την προβολή της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Αναφέρθηκε επίσης "σε ανεπίσημες συναντήσεις που είχε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη"και είπε ότι είναι καλό να γίνονται ανεπίσημες συναντήσεις σε μια τέτοια περίοδο.
Ο κ. Οζερσάι είπε επίσης ότι δεν θέλει να δημιουργήσει αχρείαστες ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε: «Μη έχετε μεγάλες προσδοκίες, μην σκέφτεστε ότι θα γίνει κάποια έκπληξη και μην πιστεύεται ότι ένα μαγικό ραβδί θα μας οδηγήσει στη λύση».
Η άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε, «είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν και ότι μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια». Συμπλήρωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μπει σε μια διαδικασία που να μην είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα.
Παράλληλα, είπε ότι η πολιτική ισότητα δεν είναι ένα δικαίωμα το οποίο μπορείς να το πάρεις εγκαταλείποντας την εγγυήσεις και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε ένα βήμα για τον χάρτη θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο τελευταίο σημείο, αλλά τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο θέμα των εγγυήσεων και της πολιτική ισότητας των Τ/κ. Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του να δώσεις πολιτική ισότητα σε αντάλλαγμα την κατάργηση των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη. Με αυτά τα δεδομένα, είπε, θα ήταν παραπλανητικό να πούμε ότι είμαστε στην παραμονή έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της λύσης είναι πιο σημαντικό από το όνομά της και ότι δεν έχει σημασία αν θα ονομάζεται ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, αλλά να είναι μια δίκαιη λύση, κοινώς αποδεκτή από τους δύο λαούς.
Σε σχέση με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο και πρόσθεσε ότι παρόμοιο φυλάκιο υπάρχει και στον Άγιο Δομέτιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουρκικά και ελληνικά στρατιωτικά κτήρια στη Δερύνεια στην ίδια απόσταση από το σημείου ελέγχου. Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, έχει πολιτική βούληση για το άνοιγμα του οδοφράγματος.