ΚΥΠΕ
Τις προτάσεις του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ παρουσίασε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι σε περίπτωση εκλογής του στην ηγεσία της παράταξης θα αναμένει να δει τις προθέσεις και επιλογές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να χαράξει μια νέα στρατηγική στις σχέσεις του κόμματος του με τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του ΔΗΣΥ, το κόμμα «χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, μια καθαρή αλλαγή». Ο κ. Δημητρίου θεμελίωσε την πρόταση του για αλλαγή πάνω σε τρεις άξονες, την επανένωση του κόμματος, την προβολή «καθαρών θέσεων» σε διάφορα θέματα, από το εθνικό ζήτημα μέχρι την οικονομία και τη διακυβέρνηση, και την αλλαγή και διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΔΗΣΥ.
«Βγήκα μπροστά χωρίς να περιμένω ούτε συμφωνίες παρασκηνίου ούτε καμία ευλογία», σημείωσε ο κ. Δημητρίου. ο οποίος πρόσθεσε ότι σέβεται τα ιστορικά στελέχη του κόμματος.
Επεσήμανε πως "μετά από το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας μας για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα. Βρίσκομαι σε αυτό το κόμμα από μικρό παιδί από τη μαθητική κίνηση, τη νεολαία την Πρωτοπορία και την οργάνωση των νέων επιστημόνων".
"Είμαι μια ζωή αφοσιωμένος στον Συναγερμό και αυτή ακριβώς την προσωπική υπόσχεση δίνω σε κάθε Συναγερμικό, ότι θα είμαι πάντα απολύτως αφοσιωμένος στην παράταξη με όλη μου την ενέργεια, όλες μου τις δυνάμεις, σε κάθε γωνιά της Κύπρου, για να κάνουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ξανά δυνατό και περήφανο. Να προχωρήσουμε με πολυσυλλεκτικότητα, σεβασμό, αδιαπραγμάτευτη αγάπη για αυτόν τον τόπο, με ρεαλισμό και ευθύ στην κατεύθυνση που χάραξε ο ιδρυτής μας ο Γλαύκος Κληρίδης», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια όλοι εμείς σε αυτό το κόμμα σηκώσαμε την Κύπρο και πάλι ψηλά. Διαχειριστήκαμε κρίσεις και ανορθώσαμε την οικονομία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη και στην κυβέρνηση που είχαν θέσεις ευθύνης».
Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν όμως και λάθη και σκιές, τις οποίες πρέπει να διαλύσουμε. Και αυτό θα συμβεί αν η διαφάνεια και οι καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα γίνουν οι σημαίες της παράταξης. Διαφάνεια παντού για να εξαλείψουμε το πέπλο της κάθε υποψίας που αυξάνει την απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Δημητρίου παρουσίασε προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ. Στην λίστα των προτάσεων του κ. Δημητρίου ξεχωρίζουν ιδέες όπως ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας να επιλέγεται ή επικυρώνεται δεσμευτικά από τα μέλη του κόμματος, θεσμοθέτηση ετήσιου συνεδρίου στρατηγικής και θέσεων στα πρότυπα των βρετανικών κομμάτων, εκλογή προέδρου του κόμματος σε δυο γύρους, καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων μεταξύ των μελών της παράταξης, δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής διαβούλευσης και διαφάνεια στο πρόγραμμα του Προέδρου της παράταξης.
Ο κ. Δημητρίου ακόμη προτείνει τακτικές επισκέψεις της ηγεσίας σε κάθε σπίτι της παράταξης σε κάθε γωνιά της Κύπρου, δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών, εσωτερική αναδόμηση του κινήματος και εμπλουτισμό των τοπικών επιτροπών.
Ερωτηθείς για τη θέση που θα τηρήσει σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Δημητρίου είπε πως «η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού (στον δεύτερο γύρο των εκλογών) ελήφθη υπό δραματικές συνθήκες και την φόρτιση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου».
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής του στην ηγεσία της παράταξης πρώτα θα αναμένει να δει τις προθέσεις και επιλογές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Στην πορεία ίσως επανεξετάσουμε τη στάση μας. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε μια υπεύθυνη, εποικοδομητική δύναμη. Υπάρχει ανάγκη για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της εκλογικής διαδικασίας. Στις 13 του Μαρτίου θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε καταλήγοντας ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ.