ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δωρεάν μαθήματα απ’ τους Βέλγους

Ως κυπριακό ποδόσφαιρο κάναμε κάποια βήματα προόδου, ωστόσο υπάρχουν πολλά σκαλιά ακόμη

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την ευχάριστη έκπληξη στα φετινά ευρωπαϊκά κύπελλα. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς τόσο βλέποντας την πορεία που διαγράφουν οι βελγικές ομάδες, όσο και αν ρίξει μια πιο αναλυτική ματιά στη βαθμολογία της UEFA. Τη δεδομένη στιγμή η χώρα της κεντρικής Ευρώπης μετρά 14,200 βαθμούς, επίδοση που την αφήνει πίσω μόνο από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία!

Σαφώς και δεν μιλάμε για μια χώρα της… σειράς, καθώς οι βελγικοί σύλλογοι ήταν πάντα υψηλά εμπόδια για τις κυπριακές ομάδες, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος είναι η κορυφαία στην ιστορία τους!

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν αναφερόμαστε σε πορεία μιας και μόνο ομάδας, διότι μεταξύ άλλων η Άντερλεχτ μετρά πέντε ευρωπαϊκές κούπες, αλλά συνολικά. Για πρώτη φορά τρεις ομάδες έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με την Κλαμπ Μπρουζ να αποκλείεται στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Σεντ Ζιλουά είναι στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας έρθει ισόπαλη 1-1 με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν εκτός έδρας, την ίδια ώρα που Άντερλεχτ και Γάνδη είναι στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ. Η πρώτη κέρδισε χθες (13/04) εντός έδρας την Άλκμααρ με 2-0, ενώ η δεύτερη εξήλθε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της με τη Γουέστ Χαμ.

Ο λόγος που τα τονίζουμε όλα αυτά είναι γιατί ουσιαστικά οι Βέλγοι αποτελούν την πρώτη χώρα, εκτός του λεγόμενου «top-5» της Ευρώπης που δείχνει το δρόμο στις υπόλοιπες στο Κόνφερενς Λιγκ. Η UEFA δημιούργησε τον εν λόγω θεσμό ακριβώς για να μπορούν μικρότερες στη βαθμολογία χώρες να φέρνουν διακρίσεις.

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν την Κλαμπ Μπρουζ, που είναι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τη Σεντ Ζιλουά η οποία ανεβαίνει απότομα, η Γάνδη και η Άντερλεχτ είναι μεν ομάδες αξιόλογες, αλλά όχι και μεγαθήρια. Θεωρούμε αρκετό να υπενθυμίσουμε πως οι «γαλάζιοι» αποκλείστηκαν στην αρχή της σεζόν απ’ την Ομόνοια, στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ!

Από εκεί και πέρα όμως, είναι σημαντικό να ξέρουμε που βρισκόμαστε… και σίγουρα είμαστε αρκετά πίσω από τους Βέλγους, που βλέποντας τα βήματα τους την τελευταία εικοσαετία μάλλον έμοιαζε με θέμα χρόνου η φετινή χρονιά.

Μιλάμε για μια χώρα που επένδυσε όσο λίγες στις ακαδημίες της, αλλά και γενικότερα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, σε σημείο η Εθνική της ομάδας να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Διεθνές Παρατηρητήριου Ποδοσφαίρου (CIES) η Άντερλεχτ είναι στην έβδομη θέση παγκόσμια όσον αφορά τη χρήση παικτών κάτω των 20 ετών, την ίδια ώρα που 13 βελγικές ομάδες έχουν ποσοστά υψηλότερα από τις αντίστοιχες κυπριακές, με τις Ομόνοια και Νέα Σαλαμίνα να είναι οι μοναδικές εξαιρέσεις.

Ακόμη κάτι που κάνουν εκεί... και στο νησί μας μοιάζει ακόμη με σενάριο επιστημονικής φαντασίας (για τους περισσότερους τουλάχιστον) είναι το γεγονός ότι εμπιστεύονται τους προπονητές πολύ περισσότερο απ΄ ότι εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές αφού δεν κάνουν ολική αναδόμηση του ρόστερ κάθε χρόνο.

Όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα τα οποία χρειάζεται να τα σημειώσουν με κεφαλαία γράμματα οι υπεύθυνοι των συλλόγων μας. Όντως μιλάμε για μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μεγέθη, αλλά και για ομάδες με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μάθουμε απ’ το πλάνο τους. Δεν μπορούμε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη να μιμηθούμε τη φετινή σεζόν των Βέλγων, αλλά με μεθοδευμένες ενέργειες θα καταφέρουμε σιγά σιγά να γίνουμε καλύτεροι. Βήματα προόδου κάναμε, αλλά υπάρχουν πολλά σκαλιά ακόμη για να ανεβούμε.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση