Μεγάλος ντόρος δημιουργήθηκε γύρω από τις συνθήκες θανάτου της 46χρονης Petruna Milihova Nikolova, την οποία φαίνεται να κατασπάραξαν σκύλοι σε γεωργική περιοχή στην Πάφο.
Ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ένας εκ των ιατροδικαστών, με ανακοίνωση του θέλησε να δώσει την δική του θέση στην όλη διάσταση που πήρε η συγκεκριμένη υπόθεση.
Μέσω του δικηγόρου του Θεοφάνη Ανδρέου εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ & ΘΕΣΗ ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ
Με αφορμή τα συνεχόμενα δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση του αιφνίδιου και βίαιου Θανάτου της Petruna Milihova Nikolova εις την οποία είμαι ένας εκ των καθηκόντως εμπλεκομένων ιατροδικαστών, νιώθω την υποχρέωση να προβώ στην πιο κάτω ανακοίνωση για τον σκοπό αποκατάστασης της αλήθειας, του ονόματος μου και του επαγγέλματος του Ιατροδικαστή:
Α. Καθότι τα δημοσιεύματα αγνοούν δεδομένα που αφορούν την διεθνώς καθορισμένη ιατροδικαστική μεθοδολογία και πρακτική και συγκεκριμένα:
Είναι νόμιμο και σύνηθες οι σοροί ανθρώπων για τα οποία υπάρχει υποψία ότι είναι θύματα εγκληματικής πράξης ή αμέλειας και γενικότερα σε αφύσικο θάνατο να βρίσκονται στην διάθεση των ιατροδικαστών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετές μέρες, ακόμα και για 15 ολόκληρες ημέρες προφανώς για να γίνονται όλες οι εξετάσεις προς επιβεβαίωση των πληροφορίων που συλλέγονται από την αστυνομία και διαβιβάζονται στους ιατροδικαστές αλλά και προς λήψη των αποτελεσμάτων διάφορων εργαστηριακών εξετάσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε ιατροδικαστική διερευνήσει εκ των πράγματων και εκ της λογικής απαιτεί εμπλοκή ομάδας ειδικών και πάντοτε την συνεργασία και διαβούλευση με αστυνομικά όργανα και άλλους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, ο χρόνος αποπεράτωσης της δεν είναι ποτέ καθορισμένος και το αποτέλεσμα της προφανώς δεν εξαρτάται ποτέ μόνο από τον ιατροδικαστή. Η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών θανάτου προφανώς δεν μπορεί να είναι αποκλειστική ευθύνη μόνο του ιατροδικαστή και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες ανεπτυγμένες χώρες που αναγνωρίζεται η αυτονόητη βαρύτητα του έργου που ασκούν οι ιατροδικαστές, αυτοί απολαμβάνουν όλα τα νομικά και πρακτικά μέσα από τα κράτη τους. Ανήκουν σε ανεξάρτητη υπηρεσία και είναι πλήρως καλυμμένοι από ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο να επιβάλουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και που οι ίδιοι θεωρούν ορθές που προφανώς εξυπηρετούν στο να επιτευχθεί ο σκοπός της ιατροδικαστικής έρευνας και για το συμφέρον της δικαιοσύνης.
Β. Καθότι τα δημοσιεύματα αγνοούν πως το Κράτος μας ρυθμίζει νομικά την εργασία του ιατροδικαστή και ποια μέσα του παρέχει το δημόσιο να λειτουργήσει και συγκεκριμένα:
1. Οι ιατροδικαστές ανήκουν θεσμικά στις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και δεν αποτελούν ανεξάρτητο θεσμό, καθιστώντας τους ουσιαστικά και νομικά ως δημόσιους ιατρούς.
2. Οι ιατροδικαστές αδυνατούν να διατάξουν ακόμα και τον βοηθό στο νεκροτομείο πώς να τους βοηθήσει στις νεκροτομές, πόσο άλλωστε αστυνομικά όργανα, ιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό κλπ για τα πιο απλά πράγματα.
3. Για όλες τις νεκροψίες - νεκροτομές εκδίδονται από τα Επαρχιακά Δικαστήρια διατάγματα μεταθανάτιας εξέτασης που καθορίζουν την ημέρα και τον τόπο αγνοώντας τις ανάγκες της κάθε υπόθεσης και ότι μπορεί να χρειάζονται μέρες να γίνει η νεκροτομή και μέχρι να συλλεγούν στοιχεία και πληροφορίες. Μάλιστα, οι ιατροδικαστές εάν δεν συμμορφωθούν με την ημέρα και ώρα μπορεί να βρεθούν και υπόλογοι για παρακοή διατάγματος.
4. Για όλες τις απαιτούμενες έρευνες, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ ακόμα και για τα πιο απλά χρειάζονται πάντοτε διατάγματα δικαστηρίων με αποτέλεσμα να σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος από την ιατροδικαστική έρευνα.
5. Δυστυχώς η πολιτεία και το κράτος μας αδυνατεί έμπρακτα να προστατεύει τον θεσμό του ιατροδικαστή για να διασφαλίσει αυτονόητα την ανεξαρτησία και αξιοπιστία του θεσμού αγνοώντας πλήρως τα αυτονόητα και ότι ο ιατροδικαστή εξυπηρετεί την δικαιοσύνη και ότι πρέπει να ασκεί το έργο του ανεξάρτητα και ελευθέρα για να μπορεί να στοιχειοθετήσει στην διαλεύκανση εγκλημάτων και στο τέλος της ημέρας στην τιμωρία ενόχων ή στην αθώωση των αθώων.
Γ. Καθότι τα δημοσιεύματα αγνοούν αδιαμφισβητητα γεγονότα της υπόθεσης και συγκεκριμένα:
1. Πρόκειται προφανώς για μία δύσκολη υπόθεση η οποία για την έρευνα της εκ των πράγματών απαιτούσε και απαιτεί την συνδρομή, την συνεργασία και την διαβούλευση ιατροδικαστών, αστυνομικών οργάνων, κτηνιάτρων και άλλων ειδικών καθώς και πολλών εργαστηριακών εξετάσεων.
2. Στην Κύπρο δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ τέτοιο περιστατικό, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι σπάνιο ακόμα και στο εξωτερικό. Προηγούμενα δε περιστατικά με σκύλους αυτά έγιναν με αυτόπτες μάρτυρες και χωρίς να έχουμε πτώματα με τόσες εκτεταμένες κακώσεις.
3. Στη παρούσα υπόθεση ακολούθησα την ενδεδειγμένη ιατροδικαστική πρακτική και μεθοδολογία και ήταν με δικές μου πρωτοβουλίες που άμεσα με τις πληροφορίες που ελάμβανε η αστυνομία και μου διαβίβαζε προχώρησα ανάλογα σε όλες τις δέουσε ενέργειες και ζήτησα και πήρα εξετάσεις ακολουθώντας κάθε φορά τις νόμιμες διαδικασίες εκδόσεως σχετικών ενταλμάτων από το Δικαστήριο.
Και,
Δ. Καθότι τα δημοσιεύματα αγνοούν αδιαμφισβήτητα γεγονότα που αφορούν τον υποφαινόμενο ιατροδικαστή και συγκεκριμένα:
1. Έλαβα μέρος σε εκατοντάδες ιατροδικαστικές έρευνες και νεκροψίες με απόλυτη επιτυχία χωρίς ποτέ να κατηγορηθώ για μεροληψία ή αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων μου.
2. Ασχολούμαι με όλες τις υποθέσεις δίδοντας τα άπαντα των δυνάμεων μου και χωρίς να κόπτομαι από χρόνο και κόπο.
3. Πάντοτε συνεργάζομαι με όλα τα αστυνομικά όργανα και συναδέλφους, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και σέβομαι όλους όσους ασχολούνται με τις υποθέσεις, έχοντας πάντα κατά νου το δημόσιο συμφέρον και την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.
4. Συνέδραμα στην διαλεύκανση δεκάδων σοβαρών εγκλημάτων και δύσκολων υποθέσεων και έχω δώσει μαρτυρία ως εμπειρογνώμονας στα Δικαστήρια σε εκατοντάδες υποθέσεις τα οποία με έκριναν πάντοτε αξιόπιστο λαμβάνοντας την δική μου γνώμη και πορίσματα στις αποφάσεις τους.
Πιστεύω ότι έχω το ελάχιστο δικαίωμα ως ελεύθερος πολίτης να πω την άποψη μου και ότι αυτοί που καταπιάνονται με τέτοια σοβαρά θέματα και εκφράζουν απόψεις οφείλουν να επιδεικνύουν την πρέπουσα σοβαρότητα πριν να καταλήξουν σε συμπεράσματα διότι εκτός από του ότι δυσφημίζουν άδικα ανθρώπους δημιουργούν άθελα τους ανεπανόρθωτη ζημιά στις υποθέσεις και καταστρέφουν αδίκως το θεσμό του ιατροδικαστή με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την δικαιοσύνη.
Λευκωσία 8 Μαρτίου 2018
Δρ. Νικόλας Χαραλάμπους - Ιατροδικαστής
Να σημειωθεί ότι η επιστολή του κ. Χαραλάμπους έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα, ο Φιλελεύθερος.