ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμβόλιο κάθε Σεπτέμβριο; - Τι φέρνει η ενδημική φάση του Covid-19

Τι αναφέρει μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην ιατρική -και όχι μόνο- κοινότητα σχετικά με την πορεία και το αντίκτυπο του Covid-19. Η άρση των περιορισμών σε ευρεία κλίμακα φέρεται να δείχνει την τελική ευθεία για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα με τον ιό να τείνει να γίνει κομμάτι και όχι βραχνάς στην καθημερινότητα μας.

Παρά την μεγάλη βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα οι αρμόδιοι φορείς υπογραμμίζουν πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Covid-19 και τις διάφορες υπομεταλλάξεις, μελετώντας τα επόμενα βήματα πρόληψης ή αντιμετώπισης τυχόν εξάρσεων.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου σε ερώτηση που αφορά τις ενέργειες για την παρασκευή νέου εμβολίου ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες από πλευράς Pfizer & Moderna ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα μπορεί να καλύψει με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα ένα ευρύτερο φάσμα στελεχών και μεταλλάξεων.

Συγκεκριμένα η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, ενώ ως γνωστόν για να προχωρήσει θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες κλινικές δοκιμές, να παρουσιαστούν τα στοιχεία για να μπορέσει να προχωρήσει στο στάδιο της αδειοδότησης προτού εκκινήσει η παραγωγή.

Ρωτώντας κατά πόσο είναι εφικτό να κυκλοφορήσει το εμβόλιο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Δρ Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως με την εκκίνηση της πανδημίας και χωρίς να υπάρχουν τόσα στοιχεία και μελέτες κατέστη δυνατό να παραχθούν τα πρώτα εμβόλια σε διάστημα 9 περίπου μηνών θεωρώντας πως με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκομίστηκε είναι εφικτό.

Η συζήτηση περιστράφηκε στη συνέχεια γύρω από την ενδημική φάση στην οποία δείχνει να εισέρχεται πλέον ο ιός, αναφέροντας σαν παράδειγμα πως το νέο εμβόλιο -όταν, εάν και εφόσον δοθεί στην αγορά- να χρησιμοποιείται μία φορά τον χρόνο (για παράδειγμα κάθε Σεπτέμβριο) ούτως ώστε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα πριν την κάθοδο του χειμώνα, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το αντίστοιχο της γρίπης, θεωρώντας πως θα είναι προαιρετικό ενώ καταληκτικά και μετά από ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων και των ενισχυτικών τους δόσεων σε συνάρτηση με τις μεταλλάξεις υπερτόνισε πως τα εμβόλια αποδεδειγμένα -με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους- έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X