ΚΥΠΕ
Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε η κα. Πηλείδου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. «Έχει τα χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων και ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο τεμάχιο, για να βρούμε τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ανακάλυψης», σημείωσε.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρεται ότι η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).
Επιπρόσθετα, η Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά και δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6, σε νέο στόχο, ο οποίος ονομάζεται Zeus-1, όπου εκεί ενδεχομένως να εξευρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες και να προστεθεί αξία στη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται εμπορεύσιμη, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ανακάλυψη, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο», ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτόν τον σχεδιασμό, με την επιφύλαξη, όπως είπε, για τα αποτελέσματα από τη νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total.
Επιπλέον, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση για τη διεκπεραίωση δεύτερης γεώτρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία εντός του 2022 αλλά αυτό που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ήταν ο ακριβής στόχος βάση και των δεδομένων που θα προκύπταν από τη γεώτρηση που έχει μόλις ολοκληρωθεί.
«Άρα θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και η επόμενη γεώτρηση θα γίνει σε εκείνη την περιοχή, που είναι πολύ κοντά και στο τεμάχιο 10, όπου υπάρχει η ανακάλυψη του Γλαύκου», ενώ σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχει προοπτική για συνέργειες, και οι συνέργειες μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυξάνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης.
Τέλος, πρόσθεσε ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ».