ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένταση στην Ολομέλεια: «Ακαδημαϊκός κόβει φοιτητές επειδή στηρίζουν το ΕΛΑΜ»

Εν μέσω μια έντονης συζήτησης περί πολιτικών ιδεολογιών και ακαδημαϊκής ελευθερίας

ΚΥΠΕ

Εν μέσω μια έντονης συζήτησης περί πολιτικών ιδεολογιών και ακαδημαϊκής ελευθερίας, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα κανονισμούς που παρέχουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου (ΕΠΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου να προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου και την επιβολή πειθαρχικής ποινής στα μέλη του ακαδημαϊκού και άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι πρόνοιες των πάνω κανονισμών θα ισχύουν κατ’ αναλογία και για τα μέλη του ακαδημαϊκού και άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προωθήθηκαν για σκοπούς συμμόρφωσης με παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεσή της για το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το έτος 2015, στην οποία καταγράφεται η ύπαρξη κενού στο νομικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε μέλη του ακαδημαϊκού και άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έντονη ήταν η συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια, μετά από παρατήρηση του Βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου ότι μια μικρή μειοψηφία ακαδημαϊκών έχει παραβιάσει τους κώδικες ηθικής και τιμιότητας και παραμένουν στη θέση τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου, που υπήρξε υποψήφιος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι κόβει τους φοιτητές του επειδή στηρίζουν το ΕΛΑΜ, ενώ άλλος αναφέρθηκε σε ριψάσπιδες Αμμοχωστιανούς που έπρεπε να μείνουν να τους θάψουν οι Τούρκοι το 1974. Αναφέρθηκε σε προσβολές για τους Έλληνες της Κύπρου αλλά και απειλές προς τους φοιτητές και είπε ότι η αυθάδεια και αναίδεια από κάποιους ακαδημαϊκούς δεν είναι δημοκρατία.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε ότι το όνομα ακαδημαϊκού που βρίσκεται στις κεντρικές φυλακές για διάπραξη βαρύτατου ποινικού αδικήματος συνεχίζει να βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, ενώ συμπλήρωσε ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν συγχίσει την αυτονομία στις σπουδές, στα προγράμματα και στην έρευνα με την ασυδοσία και την κραιπάλη. Μίλησε επίσης για παραβίαση των συνταγματικών διατάξεων από το Ανώτατο Πνευματικό ίδρυμα του τόπου με το επιχείρημα ότι οι διατάξεις είναι παλιές και δεν τους αρέσουν.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης απάντησε ότι κάποιοι έχουν πρόβλημα με την ελευθερία έκφρασης και την ακαδημαϊκή αυτονομία και στην ουσία με την ίδια την επιστήμη που εμποδίζει τις μεταφυσικές και ακραίες τους προσεγγίσεις. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθηγητής ψυχολογίας που είπε ότι αν φοιτητής δηλώνει υποστηριχτής του Χίτλερ τότε δεν μπορεί να τον προάγει και συμφώνησε ότι αν τέτοιοι άνθρωποι με μισάνθρωπες τοποθετήσεις θέλουν να έχουν και πτυχίο ψυχολογίας προφανώς υπάρχει θέμα.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι έχει παρεξηγηθεί η έννοια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και ότι δεν μπορεί να ισοπεδώνεται μια κατηγορία ανθρώπων που είναι η αφρόκρεμα των πνευματικών ανθρώπων και κάκισε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ανέφερε ότι αν και υπήρξαν κάποια κρούσματα στα πανεπιστήμια που αντιμετωπίστηκαν και από τους νόμους του κράτους, είναι κρίμα να ταυτίζονται αυτοί οι άνθρωποι με κάποιους παραβάτες που ήρθαν να εκμεταλλευτούν το σύστημα. Πρόσθεση ότι η Βουλή έρχεται να καλύψει τα κενά που υπάρχουν σήμερα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι αναμφίβολα δεν μπορούν να ισοπεδώνονται και να μηδενίζονται τα πάντα και υπάρχουν άριστοι ακαδημαϊκοί. Από την άλλη στηλίτευσε την μέχρι τώρα λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων χωρίς πειθαρχικούς κανονισμούς.

Σε δευτερολογία του ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε παραδείγματα που δεν αποτελούν υπόδειγμα χρηστής διοίκησης, όπως η ανοχή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και του εκλεγμένου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ για την παραβίαση του συντάγματος με το επιχείρημα ότι δεν τους αρέσει. Έκανε επίσης λόγο για πιστοποιητικά φρονημάτων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Σταυρινίδη, ώστε να ελέγχει αν θα μετεξελιχθεί κάποιος σε ναζί ή σταλινιστή και να του κόβει τα φτερά του από τα 20 του χρόνια. Τα σκοτάδια, η ύβρης, ο ολοκληρωτισμός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεθόδους δικές του, αλλά μόνο με την επικράτηση δημοκρατικών αρχών, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μύλωνας είπε ότι η Επιτροπή Παιδείας έκανε πολλή δουλειά για το θέμα των κανονισμών πειθαρχικού ελέγχου και μετά από πολύ καιρό που ήταν στα συρτάρια κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι η ίδια ως ψυχολόγος θεωρεί ότι ο Χίτλερ και ο φασισμός αγγίζουν τα όρια της ψυχικής διαταραχής και ένας καθηγητής ορθώς τοποθετείται έτσι.

Σε δευτερολογία του ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ως ιδεολογικοί απόγονοι του Στάλιν που έστειλε κόσμο στα γκουλάκ και αιματοκύλησε την ανθρωπότητα τους κουνά το δάχτυλο.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι καταγεγραμμένο ποιο είναι το ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες και οι αγώνες του για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι γνωστό ποιοι υποστηρίζουν όσα κατέστρεψαν τον τόπο και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι ο πατέρας του ήταν το 1974 στην πρώτη γραμμή και θείος του είναι ανάπηρος πολέμου. Πρόσθεσε ότι την περίοδο του 55-59 του ΑΚΕΛ πρόδωσε τον εθνικό αγώνα και καπηλεύεται το 1974 για να κρατά θέσεις στο κοινοβούλιο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η συζήτηση έχει εξαντληθεί και ζήτησε να μείνουν στην ουσία του θέματος.

Η σημερινή Ολομέλεια:

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X