Το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να πραγματοποίησε και δεύτερο ταξίδι, οικογενειακώς, στις Σεϊχέλες για διακοπές, με ημερομηνία αναχώρησης στις 3 Αυγούστου 2015 και επιστροφής 13 Αυγούστου 2015, χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά αεροπλάνο από τον ιδιωτικό στόλο του Σαουδάραβα πρίγκιπα, ο οποίος έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα, τέθηκε ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προς αυτεπάγγελτη εξέταση.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, το οποίο ενέγραψαν οι βουλευτές Νικόλας Παπαδόπουλος, Στέφανος Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Σκεύη Κουκουμά και Γιώργος Περδίκης, οι βουλευτές έθεσαν σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων κατά πόσον το αεροσκάφος ανήκε στον ίδιο Σαουδάραβα στον οποίο ανήκε και το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψε στις Σεϊχέλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2018 και ποιος κατέβαλε τα έξοδα του ταξιδιού, ενώ με επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την Επιτροπή εκφράζει την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί γραπτώς στα όποια θέματα θέλουν οι βουλευτές να εγείρουν.
Επίσης, θέμα τέθηκε από βουλευτές για το ότι η αίτηση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, έγινε στις 18 Αυγούστου 2015, μετά δηλαδή από την επιστροφή στην Κύπρο από τις Σεϊχέλες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επόμενη ημέρα, 19 Αυγούστου 2015, πάρθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτογράφηση. Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν είχαν ικανοποιηθεί τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα έπρεπε να γίνει η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σπίτι που αγόρασε ο Σαουδάραβας και ποια τα σπίτια των υπολοίπων πέντε ατόμων με τα οποία ο Σαουδάραβας έκανε κοινή αίτηση πολιτογράφησης, καθώς και ποιος θα έμενε στο κάθε σπίτι.
Πρόσθεσε ότι αυτό που ανέφερε η Υπηρεσία του για την παράνομη πολιτογράφηση συγγενών το ανέφερε στις 3 Ιουλίου 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας ότι «η πολιτογράφηση συγγενών είναι υπέρβαση εξουσίας».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σημερινή επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής, την οποία ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου, αναφέρει πως στις 10 Ιουνίου του 2020 απευθύνθηκε με επιστολή προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ενόψει και των δηλώσεων στις οποίες προέβησαν βουλευτές, εκφράζοντας τη βούλησή του να απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις ή απορίες στα μέλη της Επιτροπής τυχόν τον αφορούσαν.
«Εκτοτε ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους των μελών της Επιτροπής», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι τα θέματα που εγείρονται έχουν πλειστάκις μέχρι σήμερα απαντηθεί θέλω να επαναλάβω την ετοιμότητα μου να ανταποκριθώ γραπτώς στα όποια θέματα μου θέλετε εγείρει».
Επιπλέον, ενισχυτικά στα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του, ο κ. Δημητρίου είπε ότι πέραν της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2020, την οποία θα επισυνάψει, η Προεδρία είχε ερωτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 από την Επιτροπή Ελέγχου για το συγκεκριμένο ζήτημα και έχει αποστείλει γραπτώς την απάντηση της, ως επίσης ο Πρόεδρος έχει ανταποκριθεί στον Γενικό Ελεγκτή, όπως είπε, «για το συγκεκριμένο ζήτημα σε επιστολή ημερομηνίας 25 Μάιου του 2020».
Επίσης, σε ό,τι αφορά στα ερωτήματα που έχουν εγερθεί από τους βουλευτές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εν μέσω μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ερευνητική Επιτροπή για τις Κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις «μπορώ να δώσω πληροφορίες σε σχέση με συγκεκριμένα ζητήματα μόνο, θεωρώντας ότι θα πρέπει να αφεθεί η Ερευνητική να εξετάσει τα όσα τής έχουν ανατεθεί».
Αναφορικά με θέματα που έγειραν οι βουλευτές σχετικά με το ότι το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϊχέλες το 2015 είχε αποκρυφτεί και ότι αν δεν υπήρχαν τα επιδόματα των αστυνομικών της φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα γινόταν γνωστό, ο κ. Δημητρίου παρουσίασε ανακοίνωση της Προεδρίας στις 16 Αυγούστου 2015 καθώς και δημοσιεύματα πέντε ΜΜΕ στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που κάλυπταν, όπως είπε, «το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο των Σεϊχελών».
Ο κ. Δημητρίου ανέγνωσε δημοσιεύματα της τότε περιόδου σύμφωνα με τα οποία «με αφορμή της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϊχέλες για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι δύο Πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να θέσουν επί τάπητος θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις που αφορούσαν τον Σαουδάραβα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι 41 από τις 42 πολιτογραφήσεις ήταν από ένα πάροχο και η μία «η προβληματική» ήταν από άλλο πάροχο.
Ερωτηθείς από τους βουλευτές και αναφερόμενος σε στοιχεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Χάρης Αντωνιάδης είπε ότι στις 3 Αυγούστου του 2015, η ώρα 7.14 το πρωί, αναχώρησε από Λάρνακα με προορισμό τις Σεϊχέλες, αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 767200 με αριθμό εγγραφής Ν767Κ με 14 επιβάτες και επέστρεψε το ίδιο αεροσκάφος 13 Αυγούστου του 2015, στην Λάρνακα, η ώρα 13.38, με 14 επιβάτες.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιου ιδιοκτησία είναι το αεροσκάφος και ποιος εισήλθε σε αυτό, ενώ σημείωσε πως το αεροσκάφος είχε κωδικό 1, που σημαίνει αρχηγοί κρατών και «εξαιρούνται χρεώσεων» από φόρους αεροδρομίων.
Ο κ. Αντωνιάδης είπε ακόμη ότι μόνο τα καύσιμα ενός αεροσκάφους στοιχίζουν 1.500 ευρώ την ώρα, ενώ η διάρκεια μιας πτήση προς τις Σεϊχέλες είναι περίπου 6,5 ώρες.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ζήτησε στοιχεία για το ταξίδι των δύο αστυνομικών και του εστάλησαν έντυπα χωρίς ημερομηνία συμπλήρωσης και την υπογραφή του λειτουργού που ελέγχει το κονδύλι και που ήταν ο Διευθυντής Προεδρίας στα οποία αναγράφεται πως η αναχώρηση ήταν στις 3 Αυγούστου η ώρα 10.00 το πρωί και η επιστροφή η ώρα 17.30, ενώ κάλεσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να διερευνήσει πότε συμπληρώθηκαν τα έγγραφα.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι είναι δύο θέματα που προκύπτουν εκ των οποίων το ένα αφορά την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα, συν πέντε άλλων προσώπων εκ των οποίων τα δύο αφορούν αδέλφια του Σαουδάραβα και οι τρεις συγγενείς του και τα οποία «πολιτογραφήθηκαν ταυτόχρονα με ένα συλλογικό σχέδιο επένδυσης έξι ατόμων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε άλλα 36 άτομα, εξαρτώμενα και ανήλικα, που αφορούν τα έξι αρχικά πρόσωπα και πρόσθεσε ότι για τα έξι αρχικά πρόσωπα η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε έκθεση με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου του 2020 η οποία συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι το δεύτερο θέμα αφορά το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϊχέλες το 2015, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Σεϊχέλες το 2015 συνδέεται με τον Σαουδάραβα που έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα.
Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το 2019, επιστρέφοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη και όταν διαφάνηκε πως επρόκειτο για ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο είχε ναυλωθεί από την Δημοκρατία, η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκίνησε έλεγχο για τη διαδικασία ναύλωσης αεροσκαφών από την Προεδρία για τη μετακίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι «στην πορεία προέκυψε θέμα ότι ο συγκεκριμένος Σαουδάραβας είχε πολιτογραφηθεί μαζί με άλλα πρόσωπα και ότι με το ίδιο αεροπλάνο που είχε έρθει υπηρεσιακώς από τη Νέα Υόρκη το 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να είχε ταξιδέψει και το 2018» στις Σεϊχέλες.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Υπηρεσία του έκδωσε δύο εκθέσεις εκ των οποίων στη μία που αφορούσε τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας καλύψαμε και το θέμα του ταξιδιού του 2018 για το οποίο στην πορεία υπήρξε δήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «πράγματι μετέβηκα στις Σεϊχέλες με το ιδιωτικό αεροσκάφος του ίδιου προσώπου με το οποίο ταξίδευα υπηρεσιακώς και το οποίο είχε πολιτογραφηθεί».
Αναφορικά με το ταξίδι του 2015, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όταν συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου τον Φεβρουάριο του 2020 στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος της Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «δύο μέλη της προεδρικής φρουράς συνόδεψαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ταξίδι του 2015» και σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου «στο κάθε μέλος καταβλήθηκε επίδομα συντήρησης εξωτερικού ύψους €599,20».
Πρόσθεσε ότι «στη βάση αυτής της επιστολής πρόκυπτε μια μικρή σε μέγεθος αλλά σημαντική δαπάνη» που αφορούσε τους δύο αστυνομικούς που συνόδεψαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι λήφθηκε επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Μαΐου του 2020 ότι «τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των δύο αστυφυλάκων καλύφθηκαν από εμένα αφού επρόκειτο για ιδιωτική και όχι υπηρεσιακή επίσκεψη του Προέδρου στο εξωτερικό».
«Θεωρώ ότι ο επιχειρούμενος έλεγχος είναι πέραν των αρμοδιοτήτων σας γιατί τούτο ουδεμία δαπάνη επιβάρυνε το δημόσιο…η μόνη επιβάρυνση του κράτους ήταν τα επιδόματα εξωτερικού τα οποία καταβάλλονται στη φρουρά του Προέδρου ανεξαρτήτως παρουσίας του στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των δαπανών για το ταξίδι του 2015 καλύφθηκε αποκλειστικά με δαπάνη του ίδιου και της οικογένειας του.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «πράγματι ο Πρόεδρος έχει δίκιο», καθώς η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ελέγχει και δεν έχει αρμοδιότητα «ελέγχου ιδιωτικών δαπανών οποιουδήποτε αξιωματούχου».
«Τυχόν ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 δεν είναι κάτι που αφορά την υπηρεσία μας και δεν έχουμε αρμοδιότητα να ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι οι δύο αστυνομικοί που συνόδεψαν τον ΠτΔ σημείωσαν ότι «επρόκειτο για ιδιωτική πτήση, δεν υπήρχε εισιτήριο για να ζητήσουν να πληρωθεί» και επειδή «δεν υπήρχε δαπάνη της Δημοκρατίας δεν έχουμε αρμοδιότητα να την ελέγξουμε».
Σε σχέση με την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και 41 άλλων προσώπων, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού σημείωσε ότι η διερεύνηση έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης για τυχόν δαπάνη της Δημοκρατίας σε σχέση με την πτήση, είπε ότι εξέτασε την αίτηση πολιτογράφησης του Σαουδάραβα που είχε υποβληθεί από κοινού με άλλα πέντε πρόσωπα και όχι τις αιτήσεις των υπόλοιπων 41 ατόμων.
Ανέφερε ότι στην έκθεση της Υπηρεσίας του στις 31 Ιανουαρίου του 2020 αναφερόταν ότι «η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα δεν έπρεπε να γίνει, δεν είχαν ικανοποιηθεί τα κριτήρια στην βάση των οποίων θα έπρεπε να γίνει η πολιτογράφηση» και πρόσθεσε ότι τα κριτήρια αφορούσαν «ποιο είναι το σπίτι του καθενός από τους έξι», κάτι που ανέφερε και το πόρισμα Καλογήρου.
Αναφερόμενος σε άλλο εύρημα του ελέγχου της Υπηρεσίας του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι όπως ήταν το σχέδιο δεν μπορούσε ένας επενδυτής να αγοράσει τις μετοχές μιας εταιρείας που είχε ακίνητα και να θεωρηθεί ότι με αυτό τον τρόπο αγόρασε ακίνητα και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο το κράτος απώλεσε φόρους ύψους €1 εκατομμυρίου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δυο ταξίδια στις Σεϊχέλες με την οικογένεια του, τα οποία έγιναν με ιδιωτικά αεροσκάφη υπερπολυτελείας».
Διερωτήθηκε αν «ανήκαν και τα δυο στον ίδιο Σαουδάραβα με τις 42 πολιτογραφήσεις» και πρόσθεσε πως «ένα τόσο απλό ερώτημα αρνούνται να το απαντήσουν γιατί ξέρουν τις συνέπειες μιας καταφατικής απάντησης κάτω και από το βάρος του πορίσματος Καλογήρου και την παράνομη σύμφωνα με αυτό, πολιτογράφηση της συζύγου του Σαουδάραβα».
«Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν γνωρίζουμε, αυτό επανέλαβαν και σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «μια δήλωση θα ήταν αρκετή για να ξεκαθαρίσουν τα ιδιωτικά ταξίδια του Προέδρου και να βάλουν τέρμα στην οποιαδήποτε ψιθυρολογία».
Είπε ακόμη ότι «μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου μάλλον επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας και τα γεγονότα και ίσως γι’ αυτό και το προεδρικό κρύβεται πίσω από την ιδιωτική φύση των προεδρικών διακοπών αποφεύγοντας να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».
Στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής, 13 Φεβρουαρίου του 2020, στην οποία συζητήθηκε το θέμα για το ταξίδι του Προέδρου στις Σεϊχέλες έγιναν τοποθετήσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν από αποκαλύψεις στη συνέχεια, πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «σήμερα αποφεύγοντας οι εκπρόσωποι του να χειριστούν το θέμα, μας ζήτησαν να απευθυνθούμε γραπτώς στον Πρόεδρο και πάλι» και πρόσθεσε πως «στην διάρκεια της συνεδρίασης έστω και με το ζόρι, και στη βάση των στοιχείων που κατέθεσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε πτήση με Boeing 767 στις 03-13/8/15 και με τον κωδικό πτήσης 1».
Ανέφερε ότι ο κωδικός αυτό χρησιμοποιείται για αρχηγούς κρατών και πρόσθεσε πως «εμείς έναν αρχηγό κράτους γνωρίζουμε που πηγαινοέρχεται στις Σεϊχέλες, τον δικό μας Πρόεδρο».
«Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του αεροσκάφους δεν κατέβαλε καθόλου έξοδα αεροδρομίου η άλλα τέλη. Το εν λόγω υπερπολυτελές αεροσκάφος, το οποίο προορίζεται για υπερατλαντικά ταξίδια, αναχώρησε στις 3 Αυγούστου 2015 για Σεϊχέλες με 14 επιβάτες και επέστρεψε στις 13 Αυγούστου 2015», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «εάν το αεροσκάφος ανήκει στο Σαουδάραβα, τότε η παράνομη πολιτογράφηση, σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου, της δεύτερης συζύγου έξι μέρες μετά που επέστρεψε το αεροσκάφος στην Κύπρο, λαμβάνει άλλη διάσταση, αυτήν της συναλλαγής».
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «θέση μας ήταν και είναι ότι μετά και την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ερευνητική επιτροπή και με βάση το γεγονός ότι αυτό το θέμα θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής διαδικασίας είναι ορθότερο και επιβεβλημένο να αναμένουμε το πόρισμα» και πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει έκθεση από τον Γενικό Ελεγκτή για το συγκεκριμένο θέμα και πόρισμα από την τριμελή επιτροπή που θα ληφθεί υπόψη».
Ανέφερε ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δήλωση σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμος να απαντήσει οποιοδήποτε ερώτημα υποβληθεί από οποιονδήποτε βουλευτή και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα καλούνται να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους για να δοθούν απαντήσεις χωρίς πλειστηριασμούς, χωρίς λαϊκισμούς και μακριά από αυτό το τοξικό κλίμα που τα ίδια έχουν προκαλέσει».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα ακόλουθα γεγονότα δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης», προσθέτοντας ότι υπάρχει γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας που είχε κοινοποιήσει τις επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι πολιτογραφήσεις συζύγων, συγγενών είναι προβληματικές και εκτός του πλαισίου του νόμου».
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στις 3 Αυγούστου του 2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε διακοπές στις Σεϊχέλες» και «είναι αδιαμφισβήτητο με βάση στοιχεία της Πολιτικής Αεροπορίας πήγε σε αυτές τις διακοπές με ιδιωτική πτήση με Μπόινγκ 767 και επέστρεψε στις 13 Αυγούστου, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι αδιαμφισβήτητο επίσης ότι έξι μέρες μετά στις 19 Αυγούστου το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, όπως πρόσθεσε, πως στο πόρισμα Καλογήρου ότι η πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα ήταν παράνομη με βάση το κυπριακό δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει δεύτερες συζύγους.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε απογοήτευση γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξανά και ξανά, όπως είπε, «την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις, να πει την αλήθεια, αλλά συνεχίζει να παίζει κρυφτούλι».
«Είχε ξανά και ξανά την ευκαιρία να παραδεχθεί ότι ταξίδεψε και δεύτερη φορά στις Σεϊχέλες με ιδιωτικό τζετ του συγκεκριμένου Σαουδάραβα και αντί να απαντήσει και να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που ο ίδιος έχει καθορίσει για το δικό του υπουργικό συμβούλιο, επιλέγει τη συσκότιση, τη συγκάλυψη και τα ψέματα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «οι εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Ελέγχου κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ, με την απάντηση ότι αυτό αφορά ιδιωτικές διακοπές του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα δεν οφείλουν να απαντήσουν».
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οφείλει να απαντήσει στον κυπριακό λαό, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει επιτέλους την αλήθεια».
«Ταξίδεψε με το τζετ του συγκεκριμένου Σαουδάραβα για δεύτερη φορά, και μετά από λίγες ημέρες πολιτογράφησε παράνομα την σύζυγό του, προκύπτουν από αυτό ζητήματα δεοντολογίας, ανταλλαγμάτων που έδωσε η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη για τις προσωπικές εξυπηρετήσεις του ιδίου και της οικογένειας του», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι αυτές είναι οι ερωτήσεις που υποβάλει ο λαός διαμέσου των βουλευτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε παρατήρηση ότι δεν τεκμηριώνεται από τη συνεδρία ότι και τα δύο ταξίδια έγιναν με το τζετ του ίδιου Σαουδάραβα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν η υπεράσπιση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι δεν ταξίδεψα με το συγκεκριμένο τζετ αλλά με άλλο τζετ του ίδιου Σαουδάραβα» και πρόσθεσε πως η Πολιτική Αεροπορία έχει αναλάβει την ευθύνη να μας πει σε ποιόν άνηκε τότε το αεροσκάφος.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι φανερό ότι το 2015 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οικογένεια του έχουν πραγματοποιήσει ένα ιδιωτικό ταξίδι στις Σεϊχέλες για το οποίο αναζητούνται πλήρεις πληροφορίες και τεκμηριωμένες αποδείξεις» και πρόσθεσε πως τα ερωτήματα που τίθενται είναι «αν αυτό το ταξίδι πληρώθηκε από τον γνωστό Σαουδάραβα ο οποίος λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από το ταξίδι έτυχε εκείνος και η οικογένεια του πολιτογράφηση».
«Αν αποδειχθεί ότι αυτό το ταξίδι ήταν μια δωρεάν του Σαουδάραβα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτό συνδέθηκε στην συνέχεια με πολιτογράφηση τότε προκύπτει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα που οδηγεί απευθείας σε παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη γιατί παραβιάζει τον ίδιο τον κώδικα δεοντολογίας που ο ίδιος υποχρέωσε τους Υπουργούς του να υπογράψουν και να τηρούν», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι θα θέσει το ερώτημα κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει οποιεσδήποτε επαγγελματικές δραστηριότητες ή σχέση με τις Σεϊχέλες γιατί έχουν γραφτεί πολλά και υπάρχει μια έντονη υποψία μέσα στην κοινωνία.
Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολή τον Ιούνιο του 2020 στον τέως Πρόεδρο της Βουλής στην οποία εξέφραζε την ετοιμότητα του να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα, ο κ. Περδίκης είπε «τιτσιρωμένος κουρκουτάς τον άλλο κατατρέχει», προσθέτοντας ότι την επιστολή «την έστειλε στον Συλλούρη που ήξερε ο κ. Αναστασιάδης ότι εμπλέκεται σε αυτά τα πράγματα».
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η πιθανότητα το δεύτερο ταξίδι να έχει γίνει με αεροσκάφος του ίδιου Σαουδάραβα και η πολύ περίεργη πολιτογράφηση που ακολούθησε την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και θα υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την τροπή που θα πάρει το ζήτημα, καθώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ένα με το άλλο γεγονός».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ