Μια μικρή διαφορά παρατηρείται στον κύκλο των γυναικών μετά τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με νέα στοιχεία μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, κατά μία μέρα φαίνεται πως αυξήθηκε ο εμμηνορροϊκός κύκλος των γυναικών που έλαβαν μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια ενός μόνο εμμηνορροϊκού κύκλου, σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology. Η αύξηση αυτή της διάρκειας του κύκλου, μεγαλύτερο δηλαδή χρόνο μεταξύ της αιμορραγίας, δεν συσχετίστηκε με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών της εμμήνου ρύσεως (ημέρες αιμορραγίας).
Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο κύκλος των γυναικών παρουσιάζει διαφορές από μήνα σε μήνα και η μικρή αυτή διαφοροποίηση θεωρείται φυσιολογική. Προσθέτουν δε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση, έτσι ώστε να προσδιοριστεί πώς ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και άλλους παράγοντες της εμμήνου ρύσεως, όπως τα συμπτώματα (πόνος, αλλαγές διάθεσης, κ.λπ.) και την αιμορραγία (συμπεριλαμβανομένης της έντονης ροής).
Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι μελετητές αντλήθηκα από μια εφαρμογή παρακολούθησης της γονιμότητας, το Natural Cycles. Οι χρήστες εισάγουν δεδομένα σχετικά με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, συναινώντας παράλληλα στην αξιοποίηση των δεδομένων τους για ερευνητικούς σκοπούς.
Για τα εμβολιασμένα άτομα, οι πληροφορίες αφορούσαν σε τρεις διαδοχικούς κύκλους πριν από τον εμβολιασμό και από τρεις ακόμη διαδοχικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ή των κύκλων στους οποίους έγινε ο εμβολιασμός. Για τα μη εμβολιασμένα άτομα, συλλέχθηκαν δεδομένα για έξι διαδοχικούς κύκλους. Από τα 3.959 άτομα στη μελέτη, τα 2.403 ήταν εμβολιασμένα και τα 1.556 ήταν ανεμβολίαστα.
Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι χρήστες είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια Pfizer και Moderna. Κατά μέσο όρο, η πρώτη δόση του εμβολίου συσχετίστηκε με την αύξηση του κύκλου κατά 0,71 ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου και η δεύτερη δόση με την αύξηση 0,91 ημερών. Επομένως, οι χρήστες που εμβολιάστηκαν σε δύο κύκλους είχαν αύξηση λιγότερο από μία ημέρα σε κάθε έναν από τους κύκλους εμβολιασμού. Δεν υπήρξαν αλλαγές στον αριθμό των ημερών της περιόδου για τα εμβολιασμένα άτομα. Οι ερευνητές δεν είδαν σημαντική αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου για τους μη εμβολιασμένους χρήστες της εφαρμογής.
Αντίστοιχα, μια υπο-ομάδα εμβολιασμένων χρηστών της εφαρμογής με δύο δόσεις που χορηγήθηκαν στον ίδιο έμμηνο κύκλο (358 χρήστες) είχαν μεγαλύτερη μέση αύξηση στη διάρκεια του κύκλου κατά δύο ημέρες. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή φαίνεται πως μειώνεται στους επόμενους κύκλους, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές της περιόδου είναι ενδεχομένως προσωρινές.
«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι η μελέτη διαπίστωσε μόλις μια μικρή, προσωρινή αλλαγή της περιόδου στις γυναίκες», καταλήγει η δρ. Diana W. Bianchi, M.D., διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver (NICHD) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. «Αυτά τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά, μας δίνουν την ευκαιρία να συμβουλέψουμε τις γυναίκες σχετικά με το τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν ανάλογα το ραντεβού τους».
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr