ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός - Omicron: Η νέα επιπλοκή που προκαλεί στο αναπνευστικό των παιδιών

Η επικράτηση της παραλλαγής Omicron αποκαλύπτει μια νέα επιπλοκή της νόσου, όπου ολοένα και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν

Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον οδήγησε σε μία μη αναγνωρισμένη- μέχρι στιγμής- επιπλοκή της COVID-19 στα μικρά παιδιά, την λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία οξείας απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ειδικότερα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιγράφουν 75 περιπτώσεις παιδιών που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου με λαρυγγίτιδα και COVID-19, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το PediatricsΣυγκεκριμένα τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν λαρυγγοτραχειϊτιδας. Όταν η στένωση αφορά μόνο στον λάρυγγα, αναφερόμαστε σε λαρυγγίτιδα, ενώ όταν επεκτείνεται στην τραχεία που είναι συνέχεια του λάρυγγα, σε λαρυγγοτραχειϊτιδα.

Η λαρυγγίτιδα είναι κοινή αναπνευστική ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Χαρακτηριστικά της ο έντονος βήχας και οι θορυβώδεις εισπνοές. Προκαλείται όταν τα κρυολογήματα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο. Τα συμπτώματα της ξεκινούν με συνάχι και ξηρό βήμα, με ή χωρίς πυρετό, ενώ ποικίλλουν από παιδί σε παιδί. Συνήθως εκδηλώνεται με δύσκολη αναπνοή, χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός), βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου). Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων για αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η κλινική εξέταση από παιδίατρο. Στις σοβαρές περιπτώσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη Βοστώνη, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη δυσχέρεια της αναπνοής. Η διάρκεια τους πάντως ποικίλλει αλλά δεν ξεπερνά τις επτά ημέρες.

Ορισμένες εκ των περιπτώσεων λαρυγγίτιδας με κορωνοϊό κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, απαιτώντας νοσηλεία και αυξημενη χρήση φαρμάκων συγκριτικά με την λαρυγγίτιδα από άλλα αίτια.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Ryan Brewster, συγγραφέας της έκθεσης και ειδικευόμενος στην παιδιατρική της Βοστώνης, οι έρευνες της COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, βρήκαν πως η νέα παραλλαγή της Όμικρον έχει προτίμηση στο ανώτερο αναπνευστικό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που στόχευαν κυρίως στις κατώτερες αναπνευστικές οδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η λαρυγγίτιδα συνδέεται χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Τα ευρήματα της μελέτης 

Σύμφωνα με το γενικό μοτίβο της νόσου, τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 και λαρυγγίτιδα  ήταν κάτω των 2 ετών και το 72% εξ αυτών ήταν αγόρια.  Παρόλο που κανένα παιδί δεν χάθηκε, ωστόσο 9 από τα 75 παιδιά με λαρυγγίτιδα λόγω της COVID-19 χρειάστηκε να νοσηλευθούν και τέσσερα εξ αυτών έχρηζαν εντατικής φροντίδας.

Συνολικά, στο 97% των παιδιών χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνηένα στεροειδές. Όλα τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν, έλαβαν ρακεμική επινεφρίνη μέσω νεφελοποιητήη οποία προορίζεται για μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις. Όσα νοσηλεύθηκαν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 6 δόσεις δεξαμεθαζόνης και 8 αναπνευστικές θεραπείες επινεφρίνης για να ελέγξουν τα συμπτώματα. 

«Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία με δεξαμεθαζόνη και υποστηρικτική βοήθεια» τόνισε ο Brewster. «Το σχετικά υψηλό ποσοστό νοσηλείας και ο μεγάλος αριθμός δόσεων φαρμάκων που χρειάστηκαν υποδήλωνε πως η COVID-19 μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή λαρυγγίτιδα από ό,τι άλλοι ιοί» , ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αντιμετωπιστεί πολύ πιο άμεσα. 

Συμβουλές προς τους γονείς

Οι γονείς μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά με ήπια συμπτώματα λαρυγγίτιδας στο σπίτι, καθήμενοι δίπλα στο παιδί τους την ώρα που εισπνέουν υδρατμούς, αλλά θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και γίνονται πιο έντονα όπως:

  • Συχνές θορυβώδεις εισπνοές και έντονο παροξυσμικό βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση και υπνηλία
  • Μπλε χείλη ή άκρες δαχτύλων
  • Πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου
  • Συμπτώματα που διαρκούν περισσότερες από 7 ημέρες

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση