Τσεχία, Δανία Αυστρία, έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιοποιούν το πλάνο χαλάρωσής κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα μπροστά στην μείωση των κρουσμάτων, ενώ και η Ελλάδα άρχισε να κάνει παρόμοιες σκέψεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ξεκινήσει η Κύπρος να στρώνει παρόμοιο πλάνο και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Κύπρος: Ντόρος με τα κρούσματα σε υπεραγορές - Τα ονόματα και οι απολυμάνσεις
Η Λευκωσία άρχισε βεβαίως σε ανεπίσημο επίπεδο να συζητά πότε και πως θα αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένη συζήτηση θα ξεκινήσει αυτή τη βδομάδα σε επίπεδο υπουργικού, ωστόσο οι όποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα διαφανούν μετά το Πάσχα, καθώς στόχος είναι να αποφευχθούν μαζώξεις και συγκεντρώσεις την κρίσιμη περίοδο του Πάσχα. Το κατά πόσο είναι σοφό να συζητείται κάτι τέτοιο δεδομένου ότι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση του ιού, είναι ένα ζήτημα που συζητείται και διαφέρει ανά χώρα.
Το φθινόπωρο η δεύτερη φάση-στην κανονικότητα το 21
«Είναι ψευδαίσθηση να θεωρούμε πως το όλο κεφάλαιο θα κλείσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο» σημειώνουν αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες στην «Καθημερινή», καθώς όπως εκτιμάται αναμένεται δεύτερη φάση του ιού εντός του Φθινοπώρου. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα πριν τον Μάιο του 2021, καθώς εκείνο το διάστημα αναμένεται να εγκριθεί –εάν όλα πάνε βάσει του αναμενόμενου προγράμματος- και το εμβόλιο για την θεραπεία του κορωνοϊού. Έρευνα πάντως που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και που βασίστηκε στην εξάπλωση του ιού στην Κίνα, εκτιμά πως δεν θα πρέπει να αρθούν εντελώς τα μέτρα μέχρι να βρεθεί και συνεπώς να εγκριθεί το εμβόλιο θεραπείας κατά του κορωνοϊού.
Οι εκτιμήσεις βεβαίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως θα υπάρξει ύφεση το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες να βοηθούν ώστε να διατηρηθεί ένα χαμηλό επίπεδο μολύνσεων ανάμεσα στον πληθυσμό. Οι ίδιες πηγές εξηγούν στην «Καθημερινή» πως ενδεχομένως να υπάρξει νέο κύμα μεταξύ Σεπτέμβρη Οκτώβρη. Ωστόσο το μεσοδιάστημα αυτό είναι κρίσιμο για κάθε κράτος μέλος καθώς θα πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας, αγοράζοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, αναπνευστήρες αλλά και εκπαιδεύοντας νέο προσωπικό ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν αρκετά καλύτερα τη δεύτερη φάση του ιού.
Δείτε την συνέχεια στην kathimerini.com.cy