ΚΥΠΕ
Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει το στάτους κβο στην Κύπρο και ανεπίτρεπτη επίσης την τουρκική δραστηριότητα στο Βαρώσι και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μενέντεζ δηλώνει υπερήφανος που έχει ηγηθεί του κυπριακού ζητήματος στην Ουάσιγκτον και που «στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στη Λευκωσία».
«Μισό σχεδόν αιώνα από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν παράνομα το βόρειο τμήμα του νησιού. Αυτό το status quo στην Κύπρο είναι ανεπίτρεπτο. Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι ανεπίτρεπτη και έρχεται σε άμεση αντίθεση με πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και οι τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανεπίτρεπτες. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις του» ανέφερε.
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε ότι παραμένουν προσηλωμένοι «στην κυριαρχία της Κυπριακής ∆ημοκρατίας και στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Καθώς οι Κύπριοι Αμερικανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Κύπριους από όλο τον κόσμο στην προσπάθειά τους να ενώσουν την πατρίδα τους και καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα οικονομικά ευημερούν κράτος απαλλαγμένο από την παράνομη κατοχή, θα είμαι δίπλα τους, δήλωσε ο κ. Μενέντεζ.
«Σε αυτό το πνεύμα, με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, είναι προς το εθνικό μας συμφέρον σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να άρουμε τους ξεπερασμένους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που δεν βοηθούν πλέον τους στόχους ασφαλείας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο» πρόσθεσε.
Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς πρόσθετου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβάλλει ο CAATSA (Νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).
«Από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας έως την καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία και θα σταθεί στο ύψος των ευθυνών της απέναντι στη Συμμαχία, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να υποστηρίξω την πώληση ή τη μεταφορά αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία».
Η τελευταία στρατιωτική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα στη Συρία είναι, κατά τον Αμερικανό Γερουσιαστή, μια ακόμη απόδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δρα ως ένας υπεύθυνος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή. «Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βίαιη και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει απερίφραστα τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και τις κοινές αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν αυτή τη σημαντική εταιρική σχέση» είπε.
Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στον γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, την οποία επισκέφθηκε προ ημερών, λέγοντας ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι επίσης ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορούμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτής της σύνδεσης και την ένταξη περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια».
Δήλωσε εντυπωσιασμένος επίσης από τις στρατιωτικές αναβαθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της χωρητικότητας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Δεδομένης της γεωστρατηγικής του θέσης, πρόσθεσε, πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα στο μέτωπο της ασφάλειας, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τη σημασία της Μεσογείου για τη συνολική ασφάλεια.