ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μητσοτάκης: «Φάρος σταθερότητας σε Μεσόγειο το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου»

Το μήνυμα σε Τουρκία

«Η Άγκυρα εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο πλαίσιο των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

«Οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Η ηγεσία της Άγκυρας δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις χώρες Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, λέγοντας πώς αποτελούν απειλή οι κινήσεις της για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και δεν προοιωνίζουν  θετική στάση στο Κυπριακό

Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, δηλώνει τις προθέσεις με τις πράξεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χώρα μας υπογράφει συμφωνίες και συνεργασίες υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου και οι 3 χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση τους στη διεθνή νομιμότητα.

«Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα», τόνισε.

 

«Φάρο σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός.

«Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».

«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι εξελίξεις στην Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση