ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νικόλαος Ζούλλας: Ο εφοπλιστής που εκδικήθηκε τους γιους του και τους αποκλήρωσε

Πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα, αφήνοντας πίσω του 5 παιδιά από δύο γάμους.

Ο φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης, ο Έλληνας εφοπλιστής Νικόλαος Ζούλλας πέθανε την περίοδο των Χριστουγέννων του 2021. Προτού πεθάνει, όμως, ο 84χρονος μεγιστάνας πρόλαβε να αποκληρώσει δύο από τους γιους του, δίνοντας έτσι τέλος σε μια πολυετή κόντρα.

Ο εφοπλιστής Νικόλαος Ζούλλας, ένας κοσμοπολίτης με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, που μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Ελβετία, πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα, αφήνοντας πίσω του 5 παιδιά από δύο γάμους.

Ο Νικόλαος Ζούλλας διοικούσε την οικογενειακή εφοπλιστική επιχείρησή του Norland Shipping & Trading Corp, ενώ ήταν μέλος σε αρκετές επιτροπές και συμβούλια στο Harvard, αλλά και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης "Metropolitan Museum of Art ". "Έπειτα από προσεχτική σκέψη και περισυλλογή, αποφάσισα να μην δώσω τίποτα στους γιους μου, Αλέξη Ζούλλα και Σοφοκλή Ζούλλα”, αναφέρει ο εφοπλιστής Νικόλαος Ζούλλας στην υπογεγραμμένη το 2018 διαθήκη του, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "The New York Post”.

Οι δύο αποκληρωμένοι είναι ο δυο γιοι του από τον πρώτο του γάμο, ενώ έχει ακόμα τρία παιδιά με τη δεύτερη σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς και σύμφωνα με τη διαθήκη, αυτή θα φροντίζει να τους παρέχει ό,τι αυτά χρειάζονται. Οι δύο οικογένειες δημοσίευσαν δύο δικούς τους διαφορετικούς επικήδειους, με τη μία πλευρά να μην αναφέρεται καθόλου στη δεύτερη σύζυγο του Νικόλαου Ζούλλα, Σούζαν Μπέιτς και τα τρία παιδιά τους.

Πίσω στα 2017, πατέρας και γιοι χωρίστηκαν επιχειρηματικά πίσω στα 2017, με τον Σοφοκλή και τον Αλέξη να ιδρύουν τη δική τους ναυτιλιακή, την Eagle Bulk Shipping Inc-τώρα έχει αξία 800 εκατ. δολάρια. Έκτοτε, πατέρας και γιοι είχαν μια δύσκολη σχέση, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η ιστορία της κόντρας
Οι τριγμοί είχαν ξεκινήσει πίσω στα 2007. Τότε τα δύο αδέρφια πλησίασαν τον πατέρα τους στον παραμυθένιο γάμο του Αλέξη Ζούλλα το 2007, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συλλογή τους έργων τέχνης, η οποία βρισκόταν τότε σε μια οικογενειακή αποθήκη στην Ελβετία. Εκείνος "θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού ήμασταν οικογένεια και μας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχαν διαφωνίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα έργα τέχνης μας”, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Στη συνέχεια, όμως, ο Νικόλαος Ζούλλας κατηγόρησε τον γιο του Σοφοκλή ότι του έκλεψε έναν πίνακα του Μονέ, αξίας 4.000.000 δολαρίων!

Με μήνυση, ωστόσο, που υπέβαλε ο Σοφοκλής Ζούλλας εναντίον του πατέρα του Νικολάου Ζούλλα ανέφερε ότι ο πίνακας του Μονέ, για τον οποίο ξέσπασε η διαμάχη, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο ποσό των 3.900.000 δολαρίων προς ένα τρίτο νομικό πρόσωπο. Ο δε οίκος Christie’s είχε εξαγοράσει τον πίνακα έναντι 900 χιλ. δολαρίων από την εταιρία Naxos Art το 2004. Ο πίνακας "Sainte-Adresse”βρίσκεται σήμερα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σε κοινή τους δήλωση μετά το άνοιγμα της διαθήκης, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Σοφοκλής και Αλέξης ανέφεραν: "Θρηνούμε την απώλεια του πατέρα μας που έζησε μια εκπληκτική και περίπλοκη ζωή. Ενώ τον σεβόμασταν και τον αγαπούσαμε, δεν συμφωνούμε με πολλές από τις επιλογές του, ιδιαίτερα αυτές που έκανε αργότερα στη ζωή του, όταν δυστυχώς βρισκόταν σε κατάσταση κατάπτωσης”, ανέφεραν.

Πηγή: yupiii.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση