ΚΥΠΕ
Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του είπε ότι το Κυπριακό είναι ένας μακρόπνοος αγώνας και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα σε μια δυο μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκιουνές».
Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ», ο κ. Τατάρ είπε ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε ότι θα έλυνε το Κυπριακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αναφερόμενος στους προηγούμενους Τουρκοκύπριους ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Ανάφερε ότι «έχουν δηλώσεις που έλεγαν ότι ‘θα λύσουμε αυτή την υπόθεση μέσα σε 3-5 μήνες’. Αυτές οι δηλώσεις πέρασαν στην ιστορία. Όμως, δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Έκανε πέντε χρόνια αυτός και πέντε χρόνια εκείνος. Ξεκίνησαν με τους μεγαλύτερους συντρόφους τους. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι η άλλη πλευρά τους άφησε στα μισά του δρόμου. Ακόμα και εκείνοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο εδώ και 47 χρόνια και δεν μάτωσε η μύτη κανενός μέσα σε αυτό το διάστημα, και είπε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί υπήρξε προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων από μιαν άποψη, «διότι ήρθε σταθερότητα στο νησί, ήρθε ειρήνη».
«Πλέον η νέα θέση έχει προσλάβει μια διάσταση που δεν υπάρχει γυρισμός. Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις πραγματικότητες. Διότι δεν ωφελεί κανέναν να ζει στον κόσμο του ονείρου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζει στον κόσμο του ονείρου», είπε.
Εξάλλου ο παράνομος Μπαϊρακ μεταδίδει ότι κατά την ίδια εκπομπή ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι η λύση στην Κύπρο θα μπορούσε επιτευχθεί με «δύο χωριστά κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη» που θα ζουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται.
Ανάφερε ότι η «τδβκ» διένυσε πολύ μεγάλη απόσταση παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» που βιώνει ο τουρκοκυπριακός «λαός», και αναφέρθηκε στην «ιστορία πολύ μεγάλης επιτυχίας» της «τδβκ» μαζί με την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια.
Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμά της ήταν μια σωστή κίνηση.
Ισχυρίστηκε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο με αυτή την κίνηση και ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» υποβάλλοντας αίτηση.
Εξάλλου σε ομιλία του σε εγκαίνια έκθεσης στη σχολή επικοινωνίας του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικές τις εργασίες που γίνονται στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης και πρόσθεσε:
Επίσης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του τουρκικού Καλού Κόμματος, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όπως είχε πει και ο Ραούφ Ντενκτάς πριν 38 χρόνια όταν ανακηρυσσόταν το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα, δεν θα είναι εφικτή μια συνεταιρική δημοκρατία με τους Ελληνοκύπριους και αν θα υπάρξει συνεταιρισμός, αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.