ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πετρελαϊκό κοίτασμα και μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στην «Καλυψώ»

«Καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6»

Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που καταδεικνύει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ, ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα διενεργηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνες και αξιολογήσεις.

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφορά στη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία και αυξάνει βεβαίως τα αποθέματα της Κύπρου σε φυσικό αέριο».

Επικαλούμενος την ιδιομορφία του κοιτάσματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η κοινοπραξία θα διεξάγει μελέτες για την ανάλυση του αποτελέσματος, θα πραγματοποιηθούν σε κατοπινό στάδιο και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

«Λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε πλήρη εκτίμηση των ποσοτήτων ή το εύρος των ποσοτήτων του ΦΑ και γι’ αυτό τον σκοπό η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL θα χρειαστεί να κάνει περισσότερες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες για να καταδείξουν με περισσότερη ευκρίνεια τις ποσότητες φυσικού αερίου», είπε.

Επιπρόσθετα, είπε, η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, την ύπαρξη ανθρακικού ταμιευτήρα, όπως προσδοκούσαμε, και βεβαίως πλήρη συσχετισμό με το Ζορ, δηλαδή τα ίδια γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως το ερευνητικό σκάφος SAIPEM 12000 αναχωρεί απόψε ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί για την προγραμματισμένη γεώτρηση στον «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Σημείωσε ωστόσο πως η γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3 δεν έχει ξαναπραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού αφορά σε ανθρακούχες δομές νεαρότερης ηλικίας σε πιο ξέθαβα νερά. Η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» ξεπέρασε το βάρος των 3.800 μέτρων.

«Και ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τα οποία θα ανοίξουν ένα γεωλογικό μοντέλο στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ExxonMobil θα ζητήσει τα γεωλογικά δεδομένα από την ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ήδη καθορίστηκε ο πρώτος στόχος στο τεμάχιο 10 με το όνομα «Δελφίνος», ενώ ο δεύτερος με το όνομα «Ανθέα» είναι στο στάδιο του τελικού καθορισμού. Η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 είναι προγραμματισμένη για τον δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Απ’ εκεί και πέρα γνωρίζω ότι συνεργάζονται οι εταιρείες, αλλά αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τις δύο εταιρείες, είπε.

Οι τουρκικές Navtex δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες Νάvtex που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε λέγοντας πως «τα πράγματα φαίνονται δια των πράξεών μας».

«Προχωράμε κανονικά, το γεωτρύπανο αποχωρεί απόψε ή αύριο το πρωί από το τεμάχιο 6 για να μεταβεί προς το τεμάχιο 3 να αρχίσουμε άμεσα σε ένα νέο μοντέλο.

Η ανακοίνωση της ENI

Την υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, η οποία επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακοίνωσε η ΕΝΙ.

Σε ανακοίνωσή της ΕΝΙ στο Μιλάνο αναφέρεται ότι «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ».

Προστίθεται ότι έγινε γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.

«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο.

«Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση