ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόντρα στην Επ. Υγείας με φόντο τα διατάγματα για τον κορωνοϊό

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «υπερεξουσίες» στα χέρια της Κυβέρνησης να εκδίδει διατάγματα

Χάσμα φαίνεται να επικρατεί στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής αναφορικά με τον Περί Επικίνδυνο Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο του 2021, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση να εκδίδει διατάγματα σε περίπτωση μολυσματικών ασθενειών όπως έγινε και στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και όπως φαίνεται η πλειοψηφία των κομμάτων γενικά δεν συμφωνούν με στοιχεία του Νόμου, καθώς όπως φάνηκε και πριν ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του εν λόγω νόμου, διαφαίνεται η άρνηση των κομμάτων στη παραχώρηση δυνατότητας της Εκτελεστικής Εξουσίας με τη ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού η Κυβέρνηση να προχωράει σε αποφάσεις και διατάγματα δίχως την έγκριση και τον έλεγχο της Βουλής.

Σημαντικό θέμα συζήτησης όπως διαφάνηκε στην Επιτροπή είναι η στέρηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις και το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κάποια ισορροπία ανάμεσα στην δημόσια υγεία και τις ατομικές ελευθερίες.

Λόγω και των διαφορών που διαφάνηκαν στη Βουλή αποφασίστηκε όπως καλεστεί ο Υπουργός στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής καθώς το ζήτημα απέκτησε πολιτικές διαστάσεις.

Λεωνίδου: «Δεν πρέπει να παραχωρηθεί απόλυτη εξουσία στην Εκτελεστική Εξουσία»

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου στις δηλώσεις του ανέφερε πως με αυτό το νομοθέτημα η Κυβέρνηση επιθυμεί την επικαιροποίηση του υπάρχοντος νομοθετήματος όπου του έδινε τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα λόγω της κατάστασης της πανδημίας. «Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι με αυτή τη διαδικασία θα επικαιροποιήσει αυτό το νομοθέτημα και θα το κάνει πιο συμβατό με τις σύγχρονες αντιλήψεις και ενόψει της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της πανδημίας».

Ωστόσο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ τόνισε πως είναι ένα δύσκολο νομοθέτημα καθώς: «επικεντρώνεται ουσιαστικά στη στέρηση ανά πάσα στιγμή των δικαιωμάτων των πολιτών ενόψει ακριβώς της επίκλησης της πανδημίας». Ζήτησε επίσης να κρατηθούν οι ισορροπίες, «που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει και οι ίδιοι θεσμοί του κράτους», για αυτό και ζήτησε να μην παραχωρηθεί η απόλυτη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία όπου ανά πάσα στιγμή θα εκδίδει διατάγματα.

«Εμείς εισηγούμαστε να υπάρχει η σύμπραξη και των τριών λειτουργιών και εξουσιών του κράτους, δηλαδή και της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής και της Δικαστικής. Αυτά μπορούμε εάν υπάρχει καλή διάθεση από το Υπουργείο και από όλους τους φορείς, να βρούμε κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε πρώτιστα τη διασφάλιση του δικαιώματος της ζωής, του δικαιώματος της υγείας που είναι υποχρέωση και καθήκον μας. Αλλά από την άλλη θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, χωρίς τελικά βέβαια να δημιουργούμε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός ή οποιαδήποτε τήρηση της νομιμότητας ανά πάσα στιγμή».

Ακόμη, παρά τις πολιτικές διαφορές στάθηκε αισιόδοξος στο ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις τονίζοντας όμως πως το παρών νομοσχέδιο έχει πολλά ζητήματα καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν προηγήθηκε διαβούλευση με όλα τα μέρη. «Αυτή τη στιγμή έρχεται στους ώμους της Βουλής να πάρει αποφάσεις. Εμείς σήμερα έχουμε ζητήσει να είναι στην επόμενη συνεδρίαση ο Υπουργός Υγείας, η Κυβέρνηση, η Εκτελεστικής Εξουσία, με στόχο να ξανασκεφτεί κάποια ζητήματα που έχουμε θέσει, ιδιαίτερα αυτό που αφορά τη προστασία των ατομικών ελευθεριών, των άλλων δικαιωμάτων δηλαδή που το Σύνταγμα κατοχυρώνει».

Λουκαίδης: «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει λουκέτο στη Βουλή»

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης στις δηλώσεις του ήταν αρκετά καυστικός και επικριτικός προς στην Κυβέρνηση αναφορικά με το νομοσχέδιο. «Πρέπει να πω ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει αποστείλει αναθεωρημένο κείμενο, έχει επιλέξει να διατηρήσει επικίνδυνες πρόνοιες στη σχετική νομοθεσία για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Τόνισε πως ακόμη και στο αναθεωρητικό κείμενο παρακάμπτεται η Βουλή και συγκεκριμένα «να μη χρειάζεται η εξουσιοδότηση της Βουλής προς στην Εκτελεστική Εξουσία και να μπορούν να εκδίδονται διατάγματα σε περίπτωση επικίνδυνων και μολυσματικών ασθενειών», όπως δήλωσε.

Επιπλέον, «η Κυβέρνηση επιμένει να μην ξεκαθαρίζει τι συνιστά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, να μη χρειάζεται να έχουμε τη θέση του ΠΟΥ, του ECDC, προτού αποφασίσει να κηρύξει κατάσταση όπου κρίνετε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα αναστέλλουν τη προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Παράλληλα επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι, «η Κυβέρνηση επιμένει να έχει απεριόριστο δικαίωμα να αναστέλλει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ακόμα και την ελευθερία στην έκφραση. Να αποφασίζει δηλαδή μόνη της τι είναι μολυσματική ασθένεια. Να αποφασίζει χωρίς την έγκριση της Βουλής να τερματίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον τρόπο που η ίδια επιδιώκει και να φθάνει μέχρι του σημείου ουσιαστικά να βάζει λουκέτο στην νομοθετική και δικαστική εξουσία».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του από την αρχή κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις πρόνοιες και επιπλέον σήμερα αναμένουν στην επόμενη συνεδρία της Βουλής να υπάρξει αναθεωρημένο κείμενο που, «θα προστατεύει τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Σάβια Ορφανίδου: «Το αναθεωρημένο κείμενο κινείτε στη σωστή κατεύθυνση»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάβια Ορφανίδου δήλωσε πως «στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου του 1932, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου λαμβάνοντας υπόψιν βεβαίως της εμπειρίες και τα μαθήματα που έχουμε πάρει στα πλαίσια της πανδημίας».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη Νομική Υπηρεσία η οποία ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι απόλυτα συνταγματικό, καθώς όπως είπε, «σε περίπτωση που το απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας, τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται όπως ακριβώς αναγράφονται στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε ακόμη στις διαφωνίες που φάνηκαν στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου από τα υπόλοιπα κόμματα ξεκαθαρίζοντας πως, «λήφθηκαν υπόψιν από το αρμόδιο Υπουργείο, καταθέτοντας αναθεωρημένο κείμενο το οποίο κινείτε στη σωστή κατεύθυνση».

«Σήμερα υπήρξαν κάποιες έντονες πολιτικές διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα γι’ αυτό και στην επόμενη συνεδρία θα καλέσουμε και τον Υπουργό Υγείας με στόχο να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτά τα σημαντικά θέματα», είπε κλείνοντας η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Θεοπέμπτου: «Εμείς δεν πρόκειται να τον στηρίξουμε στη Βουλή»

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων για το νομοσχέδιο αναφέρθηκε πως, «δίνει την απόλυτη παντοδυναμία στον Υπουργό», με δυνατότητα «ακόμα και τη Βουλή να κλείσει». Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε έχει και τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και με το τι είναι επικίνδυνη ασθένεια.

Ακόμη σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τους δίνεται η δυνατότητα να το συζητούν με τη Βουλή.

«Το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποφάσεις, σε προτροπές του ΠΟΥ, με αυτό τον τρόπο και αυτές τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, εμείς δεν πρόκειται να τον στηρίξουμε στη Βουλή», ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα πάρουν οι Οικολόγοι.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X