ΚΥΠΕ
Το έργο και το ρόλο του οργανισμού Hope For Children εξήρε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό σε φιλανθρωπικό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα οργανισμό, ο οποίος στην πολύχρονη λειτουργία του έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομά του με την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών ως επίσης την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το έργο του οργανισμού ταυτίζεται με την οικοδόμηση μίας παιδοκεντρικής κοινωνίας, η οποία θα παρέχει στα παιδιά ασφάλεια και προστασία, εστιάζοντας παράλληλα στη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών και συνθηκών που θα τους δώσουν τις γνώσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τα εχέγγυα να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους.
«Εκείνο που θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι, ο Οργανισμός Hope for Children αποτελεί πολύτιμο σύμβουλο και βραχίονα στην υλοποίηση μιας πολιτικής που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, τη λεγόμενη Σύμβαση Λανζαρότε, καθώς και την εναρμόνιση με τη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος στο χαιρετισμό του πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή οδήγησε επίσης στη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία προσθέτοντας ότι από την εφαρμογή μεγάλου αριθμού των δράσεων και πολιτικών που απορρέουν από την εν λόγω πρωτοβουλία ή και τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, η χώρα μας κατέστη υπόδειγμα καλής πρακτικής που επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Οδήγησε επίσης αυτή η πολιτική, είπε, στην εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της Υγείας, στην ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τα Παιδιά», το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ως μια ολιστική προσέγγιση για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής συμμετοχή και στην προώθηση νομοθεσιών για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και άλλα νομοθετήματα με επίκεντρο τα παιδιά με στόχο να επέλθουν βελτιώσεις σε όλο το φάσμα του οικογενειακού δικαίου.
«Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των συγκρουσιακών σχέσεων μεταξύ των γονέων, στην επίτευξη συναινετικών προσεγγίσεων και στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Προς την ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην εγκαθίδρυση συστήματος δικαιοσύνης φιλικής για τα παιδιά που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών ηλικίας 16 έως 21 ετών», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι δυστυχώς η γραφειοκρατία και πολλά άλλα, έχουν μεταθέσει την υλοποίηση του στόχου, αλλά αυτό που τον ευχαριστεί είναι ότι έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και είναι θέμα ελαχίστων μηνών η υλοποίηση του.
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, του Σπιτιού του Παιδιού, ως εξειδικευμένο κέντρο προστασίας, με πέραν των 1230 παιδιών μέχρι τώρα να έχουν λάβει ή λαμβάνουν στήριξη, και το 2016 εισήγαγε σε 131 σχολεία το ΔΡΑΣΕ, το λεγόμενο πρόγραμμα σχολικής και κοινωνικής ένταξης, περιλαμβανομένης και της ένταξης μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, με συνολική μέχρι τώρα δαπάνη 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ΠτΔ είπε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού, με τη χορηγία να ανέρχεται το 2021 σε 1 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ και ανάλογη πρόνοια υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2023.
«Καλό είναι κάποτε να λέγονται ορισμένα που αφορούν μεν συγκεκριμένη Κυβέρνηση, αλλά το σημαντικότερο, αναφέρονται σε παιδιά, αναφέρονται σε έργο που επιλύεται από έναν ανάλογου επιπέδου Οργανισμό. Για τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, υπό την πλήρη επιδότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σημειώνω ότι η εν λόγω εξειδικευμένη δομή συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες εξειδικευμένες υπηρεσίες που χειρίζονται περιπτώσεις σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών», ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία των Σπιτιών της Ελπίδας, με χρηματοδότηση από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Οι παιδικές αυτές στέγες, είπε, προσφέρουν υπηρεσίες στέγασης και αποκατάστασης σε ασυνόδευτα παιδιά ενώ στην ίδια βάση, ο Οργανισμός λειτουργεί πρόγραμμα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά, με απώτερο στόχο την ομαλή μετάβαση τους στην ενηλικίωση.
Αναφέρθηκε επίσης, το Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, κατόπιν του σχετικού πρωτοκόλλου που έχει συνάψει με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την επιχορήγηση από το Σχέδιο Κρατικών Επιχορηγήσεων. Το πρόγραμμα αφορά τον εντοπισμό, εκπαίδευση και αξιολόγηση υποψήφιων ανάδοχων γονιών.
Παράλληλα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη λειτουργία σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ και κατόπιν υπογραφής σχετικού πρωτοκόλλου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, των ευρωπαϊκών γραμμών πρόληψης και χειρισμού εξαφανίσεων παιδιών, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο και τη συμμετοχή του οργανισμού, σε στενή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, στο Παρατηρητήριο της Βίας στα Σχολεία και στις εκπαιδεύσεις μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολικές μονάδες, σε παγκύπρια βάση.
Η εκδήλωση απόψε περιλάμβανε μουσικό δρώμενο από τον τον Πρέσβη καλής θέλησης, συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους και τους τραγουδιστές Δέσποινα Ολυμπίου και Χοβίγκ.