ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σάλος με έργο τέχνης στην Γερμανία που δείχνει τον Ερντογάν με... μπανάνα (pics)

Το έργο «Τούρκος Δικτάτορας» αναρτήθηκε σε περίπτερο έκθεσης

Σε κόκκινο φόντο, με το εθνόσημο της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να φορά πουκάμισο και γραβάτα, γυμνός από τη μέση και κάτω και σκυφτός και πίσω του μια μπανάνα. Το έργο «Τούρκος Δικτάτορας» του Thomas Baumgärtel αναρτήθηκε σε περίπτερο έκθεσης στην πόλη Καρλσρούη της νότιας Γερμανίας, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις. Τούρκος πολίτης βρέθηκε στην έκθεση και μετέδωσε με Live εικόνα στα social media το έργο, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν επίσης τη δυσαρέσκεια άλλων επισκεπτών, που εστιάζουν κατά βάση στο γεγονός πως έτσι υποτιμάται η σημαία της Τουρκίας.

Μετά τις αντιδράσεις και με δεδομένη την επίσκεψη του Τούρκου πρόξενου στην έκθεση την Παρασκευή, ο υπεύθυνος της γκαλερί που διατηρεί το περίπτερο στην έκθεση αποφάσισε να κατεβάσει το έργο, προς μεγάλη απογοήτευση και αντίδραση του καλλιτέχνη. «Έμαθα από το twitter, χωρίς προηγουμένως κανείς να συμφωνήσει μαζί μου, ότι κατέβηκε το έργο μου «Τούρκος Δικτάτορας» σχολίασε ο ίδιος.

Ο πίνακας ήταν μέρος ενός σετ έργων για τρεις ηγέτες του κόσμου, τον Ερντογάν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όλα ενσωματώνοντας το φρούτο – σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη, την μπανάνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ με πρόσωπο που παραπέμπει σε πίθηκο, φέρει μια μπανάνα στο στόμα, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν καβαλάει μια μπανάνα – πύραυλο.

Ο υπεύθυνος του περιπτέρου από την πλευρά του ανέφερε πως διαμαρτυρήθηκε Τούρκος δημοσιογράφος, ενώ όπως υποστήριξε «έχει κάποια ευθύνη απέναντι στους επισκέπτες». Ο υπεύθυνος εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια του περιπτέρου με την ύπαρξη του έργου αυτού.

Η κριτική όμως ήρθε και από την άλλη πλευρά, με τον καλλιτέχνη να αναρτά στο twitter την σκληρή κριτική χρήστη προς τους υπεύθυνους της έκθεσης που έλεγε: «Θα πρέπει το Art Karlsruhe να ζητά στο μέλλον την αποδοχή κάθε έργου του από ειδικό οθωμανικό συμβούλιο»». Οι υπεύθυνοι της έκθεσης έσπευσαν να τονίσουν ωστόσο πως η απόφαση της απόσυρσης του πίνακα δεν ήταν δική τους, αλλά του ιδιοκτήτη του περιπτέρου.

 

Το Facebook και το Twitter δικαιώνει τον Ερντογάν Όλα αυτά μόλις μια μέρα αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας η σελίδα του έλληνα γραφίστα Jo Di στο Facebook και τρεις μέρες αφότου έλαβε ειδοποίηση απ’ το Twitter να διαγράψει αναρτήσεις του για τον Ερντογάν. Σε αντίθεση με την αναλυτική δικαστική απόφαση, στην περίπτωση του Twitter και του Ερντογάν, αυτή τη φορά το Facebook δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε για ποιο λόγο συγκεκριμένα έγινε η πλήρης διαγραφή και το κλείσιμο της σελίδας Jo Di ούτε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία».

Πηγή: [stern] [news247]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση