ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεχίζει ο Τατάρ για «λύση με τη συνεργασία δύο κρατών»

Η ομιλία του κατοχικού ηγέτη

ΚΥΠΕ

«Η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών», ανέφερε ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ σε ομιλία που πραγματοποίησε στην κατεχόμενη Λευκωσία στα πλαίσια των πανηγυρισμών για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τατάρ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. 

Στρέφοντας την προσοχή του στην σύγχρονη εποχή, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αποδείχθηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ίσους στην Κύπρο. Ήταν πάντα το όνειρό τους να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. Πάντα ακολουθούσαν αυτή την πολιτική. Και όταν πλησιάσαμε σε μια συμφωνία στη βάση της πολιτικής ισότητας, εγκατέλειψαν το τραπέζι».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών. Η υιοθέτηση αυτής της νέας πολιτικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη συνέχιση της παρουσίας μας στο νησί».

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη «η ομόφωνη αποδοχή της αίτησής μας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με καθεστώς παρατηρητή στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα είναι ένα πολύτιμο ορόσημο» στην ιστορία των Τ/κ.

Αναφερόμενος στη δήλωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα, είπε ότι η ΕΕ δηλώνει ότι "δεν θα δεχτούμε ποτέ αυτό, διότι η επιτυχία των αυτονομιστών Τουρκοκυπρίων θα αποτελέσει εμπόδιο για μια τελική διευθέτηση στην Κύπρο". Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ανεξάρτητος. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει πληρώσει ένα τίμημα σε αυτά τα εδάφη. Η ειλικρίνεια και η καλή θέληση του τουρκοκυπριακού λαού δεν έχουν ποτέ ανταποδοθεί».

Στα πλαίσια της ομιλίας του για την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στα κοινά βήματα της Τουρκίας και των Τ/κ για την ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών των κατεχομένων.  

Ο κ. Τατάρ ακόμη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενος ότι στην σκιά της νέας εξέλιξης η Κύπρος «ξεκίνησε πιο εντατικές προσπάθειες για απόκτηση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι προσπάθειές τους να οδηγήσουν την Κύπρο σε ένα επικίνδυνο σημείο και πάλι θα αποβούν άκαρπες. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει θεατής αυτών» των εξελίξεων. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στις προτάσεις για δικοινοτική συνεργασία που προβάλλει η ηγεσία του, λέγοντας ότι «οι προτάσεις μας αφορούν τόσο για τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων, των υδρογονανθράκων όσο και για μια καλωδιακή γραμμή με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία απέχει μόλις 40 μίλια από εδώ, την επίλυση των ενεργειακών ζητημάτων με ένα ενεργειακό σύστημα που θα συνδέσει (την Κύπρο) με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το οποίο θα προσφέρει μεγάλα οφέλη σε όλη την Κύπρο. Επιπρόσθετα, προτείναμε την παροχή νερού στην νότια Κύπρο». Τέλος, αναφέρθηκε σε προτάσεις σχετικά «με τη σύσταση κοινής επιτροπής για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και την εκκαθάριση των ναρκών».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X