ΚΥΠΕ
Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα, πραγματοποιεί σειρά επαφών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ», ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με Τουρκοκύπριους που ζουν στο Λονδίνο. Σε αυτή την συνάντηση, ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την καταγραφή του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος «είναι η τιμή, η ασφάλεια, το μέλλον και η εγγύηση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού» και ότι τα κατεχόμενα έχουν καταστεί "κράτος"-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ισχυριζόμενος ακόμη ότι, «ένα μέλλον υπό ομοσπονδιακή στέγη στην Κύπρο δεν είναι μέλλον για τον τουρκοκυπριακό λαό» ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «μια συμφωνία στην οποία ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, δεν είναι συμφωνία».
Δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα που ζει στη Βρετανία «έχει μεγάλο καθήκον να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο», ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «θα συνεχίσουν τη νέα πολιτική που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα με την υποστήριξη της Τουρκίας μέχρι τέλους».
Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η τουρκική εισβολή του 1974, τα φοιτητικά του χρόνια στη Βρετανία, η χρήση των ενοικίων που περισυλλέγει το ΕΒΚΑΦ στη Βρετανία, η «στρατιωτική θητεία» των Τ/κ του εξωτερικού και η συμμετοχή τους στις «εκλογές». Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προσπάθεια για την καταγραφή του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.
Ο κ. Τατάρ κάλεσε ακόμη, την τουρκοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου να επενδύσει στα κατεχόμενα.
Στα πλαίσια των επαφών του στο Λονδίνο, ο Τ/κ ηγέτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Σιμπέρ Τατάρ, επισκέφθηκε και το σχολείο «Hornsey Atatürk School» στο Βόρειο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι «αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει δυνατή με τη συνεργασία των δύο κρατών, την εγγύηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τη συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού».
Ο κ. Τατάρ ακόμη, ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι εγγυήτρια χώρα, εκτός του ότι δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες του, έχει παραμείνει θεατής (απέναντι στις εξελίξεις) και έχει αδικήσει τον τουρκοκυπριακό λαό».