ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστοδουλίδης: «Είμαι εδώ για να ενώσω»

Ακρίβεια, μεταναστευτικό, νέα γενιά και Κυπριακό οι προτεραιότητες

ΚΥΠΕ

Είμαι εδώ για να ενώσω, δηλώνει το ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η σύσταση μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με ικανές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα της πατρίδας μας μπορεί σαφώς καλύτερα να φέρει αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης μιλάει για το σχέδιο του για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό που αφορά την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών «έτσι ώστε όχι μόνο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αλλά να οδηγηθούμε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση μέσω στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος ως μέρος κοστολογημένων προτάσεων που έχει ενώ παράλληλα σημειώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Υπουργό Οικονομικών για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν παίζεις με την οικονομία, λέει.

Αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αλλά κάνει λόγο και για χτυπήματα κάτω από την μέση. Ο ίδιος θεωρεί ότι γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού της κοινωνίας αλλά «η κυπριακή κοινωνία είναι σαφώς πιο μπροστά σε πολλά θέματα από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε προσωρινά αυτή τη στιγμή στη δημόσια ζωή του τόπου και δεν πρέπει με τέτοιες ενέργειες να υποτιμούμε πόσο αντιλαμβάνεται η κυπριακή κοινωνία το τι γίνεται».

Σε σχέση με το πλάνο του για διαχείριση της διαφθοράς, επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα γίνει μέσω της οικοδόμησης κουλτούρας κατά του φαινομένου στην εκπαίδευση, αλλά πιο άμεσα θα βοηθήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός ο οποίος θα ενεργήσει ως τροχοπέδη εναντίον πράξεων διαφθοράς, καθώς και η λογοδοσία όσων διαπράττουν τέτοιες ενέργειες η οποία θα πρέπει να είναι άμεση.

Αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο ίδιος προτείνει την δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση αιτήσεων για άσυλο, έτσι ώστε η Κύπρος να μην θεωρείται ελκυστικός προορισμός για οικονομικούς μετανάστες.

Θεωρεί υποχρέωσή του να ψηφίσει στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές αλλά δεν έχει να αναφέρει οτιδήποτε για κάποια δημόσια υποστήριξη. «Είναι ελεύθερος ο κάθε Κύπριος πολίτης που δικαιούται να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές να κάνει τις επιλογές του», σημειώνει.

Ακρίβεια, μεταναστευτικό, νέα γενιά και Κυπριακό οι προτεραιότητες

Απαντώντας σε ερώτηση για τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία θα χειριστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όπως προκύπτει μέσα από το διάλογό μας με την κοινωνία εάν και εφόσον ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, από την πρώτη ημέρα θα ασχοληθούμε με τέσσερις προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την ακρίβεια, η δεύτερη το μεταναστευτικό, η τρίτη τη νέα γενιά και η τέταρτη, φυσικά, το Κυπριακό»

«Αυτές οι τέσσερις προτεραιότητες προκύπτουν μέσα από συνεχή διάλογο που έχουμε με την κοινωνία των πολιτών, που για μας είναι ένα βασικό συστατικό της όλης προσπάθειάς μας, μέσα από το διάλογο με την κοινωνία να ακούσουμε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και μέσα από αυτό το διάλογο σίγουρα γίναμε σαφώς πιο σοφοί αλλά και την ίδια στιγμή χτίσαμε το δικό μας πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα σ’ αυτές τις προσδοκίες», ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιες πρωτοβουλίες και κινήσεις θα κάνει για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «σίγουρα, το βασικό ζητούμενο είναι η προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «εμείς θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια». Έχουμε, είπε, «συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορά την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών – θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό – έτσι ώστε όχι μόνο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αλλά να οδηγηθούμε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

«Στο Κυπριακό, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων που όλα τα μέρη θα έχουν να κερδίσουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».

Υπάρχουν τα ευρωτουρκικά θέματα, είπε, «και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι τουρκικές απαιτήσεις για την Τουρκία μέσα από το διάλογό της με την ΕΕ». Εμείς, εξήγησε, «είμαστε έτοιμοι αυτά τα θέματα μαζί με το Κυπριακό, να συνδυαστούν, να συνδεθούν και να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι μέσα από μια θετική κατάληξη στο Κυπριακό θα υπάρξουν οφέλη και για την ίδια την Τουρκία και όχι μόνο».

Άρα, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που είναι και η πρότασή μας έτσι ώστε να διοριστεί μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα από πλευράς της ΕΕ, από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να δώσει την εντολή προς αυτή την κατεύθυνση που θα αναλάβει την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών». Μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε για να μην υπάρχει, όπως είπε, οποιαδήποτε αμφιβολία.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν θα κάνει κάποιες κινήσεις και προς την Τ/κ κοινότητα απάντησε θετικά. «Σίγουρα, και προς την Τ/κ κοινότητα. Ήδη είχα κάποιες επαφές με την κοινωνία των πολιτών, θα συνεχίσω αυτές τις επαφές με πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Ενημέρωσε επίσης ότι είχε ήδη συνάντηση με όλους τους διαπιστευμένους στην Κύπρο αρχηγούς διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και ότι είναι σε επαφή με πρώην συναδέλφους του Υπουργούς Εξωτερικών «και είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας εάν και εφόσον ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του να ενισχύσουμε και να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο που σας προανέφερα».

Η Α. Μεσόγειος να κινηθεί για ενεργειακή απεξάρτηση Ευρώπης από Ρωσία

Σε ερώτηση για το σχέδιο του για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όντως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειες αυτής της εισβολής έχουν επιταχύνει πολύ περισσότερο τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δεύτερη αφορά το πως αντιμετωπίζεται αυτή η ακρίβεια στα θέματα της ενέργειας που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις ευρωπαϊκές χώρες».

Θεωρώ, σημείωσε, «ότι η Ανατολική Μεσόγειος δύναται να βοηθήσει, να ενισχύσει σημαντικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και είδαμε ότι γίνονται προσπάθειες από πλευράς της ΕΕ με διάφορες χώρες όχι μόνο από την περιοχή έτσι ώστε να έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι αυτή τη στιγμή προσφέρεται μαζί με τα γειτονικά κράτη και ειδικότερα το Ισραήλ να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών έτσι ώστε η ΕΕ να ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειες για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου».

Ενίσχυση προγραμμάτων ΑΠΕ, στήριξη ευάλωτων, επιτάχυνση πράσινης μετάβασης

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας εσωτερικά, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ένα θέμα που το βλέπουμε καθημερινά μέσα από το διάλογό μας με την κοινωνία, υπάρχουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για παράδειγμα τα προγράμματα που βλέπουμε για τοποθέτηση, αξιοποίηση και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αυτά τα προγράμματα, ανέφερε, «θα πρέπει να απλοποιηθούν, θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο για τις ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας».

Την ίδια στιγμή, είπε, «πέρα από τη βοήθεια από πλευράς κράτους που αν θέλετε μπορούμε να την εντάξουμε μέσα στην επιδοματική πολιτική, θα πρέπει να βρούμε και μόνιμες λύσεις και η μόνιμη λύση είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης» έτσι ώστε να μην πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ νέου αργότερα το ίδιο φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «το κόστος της ενέργειας συνδέεται με την ακρίβεια. Είναι άμεσα συνδεδεμένα». Άρα, είπε, «υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας οι οποίοι θα πρέπει να βοηθηθούν από την πρώτη ημέρα, ειδικότερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας» Αναφορά έκανε και στην αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος.

«Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένο σχεδιασμό. Έχουμε κοινοποιήσει και δημοσιοποιήσει τις θέσεις μας σε σχέση με την ενέργεια. Σίγουρα υπάρχει μια κρίση αυτή την στιγμή στο συγκεκριμένο θέμα αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, αυτό είναι το βασικό αν θέλετε, για να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και να οδηγηθούμε σε μόνιμες λύσεις», είπε.

Σε ερώτηση αν αυτά έρχονται σε αντίθεση με την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική που τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε «σε καμιά απολύτως περίπτωση». «Γι αυτό οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Μιλάμε μέχρι το τέλος του 2023, γιατί υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα για το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε δημοσιοποιήσει από που θα είναι αυτά τα αποθέματα».

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Υπουργό Οικονομικών για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μην ξεχνάτε ότι ήμουν μέρος αυτής της Κυβέρνησης. Συμφωνώ με την οικονομική πολιτική», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα πρέπει να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Και όταν μιλάμε για την οικονομία, είμαστε μια μικρή χώρα, εξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες άρα πρέπει να κινηθούμε προς τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας». Σίγουρα, είπε, «να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους τομείς, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες και σε άλλους τομείς. Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτυγχάνεται «μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

«Μιλώ για τη δικαστική μεταρρύθμιση, μιλώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιλώ για την ανάγκη σύνδεσης της Παιδείας μας, της εκπαίδευσής μας με την οικονομία μας και βάσει και του πλάνου, του οράματος που υπάρχει, που έχει δημοσιοποιηθεί, να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων από Α. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χριστοδουλίδης στην ανάγκη επικέντρωσης στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων. «Θεωρώ ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, από τις χώρες του Κόλπου, προσφέρεται», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε τέτοιου είδους πολιτικές σχέσεις που κατ’ επέκταση επηρεάζουν θετικά και τις προοπτικές προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων από αυτές τις χώρες».

Έδωσε το παράδειγμα των επενδύσεων από εταιρείες του Ισραήλ στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. «Για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις δουλέψαμε σε πολιτικό επίπεδο, να χτίσουμε τέτοιου είδους σχέσεις, να δημιουργηθεί τέτοιος βαθμός εμπιστοσύνης, που κατ’ επέκταση επηρέασαν και στο να προσελκύσουμε αυτές τις ποιοτικές επενδύσεις», σημείωσε και στάθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των σχέσεων αυτών με όλες της χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Σε επιπρόσθετη αναφορά του στο θέμα της οικονομίας επισήμανε ότι «δεν παίζεις με την οικονομία. Η οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εκείνη που θα σου επιτρέψει και κοινωνική πολιτική και να αντιμετωπίσεις δύσκολες στιγμές εάν και εφόσον προκύψουν». Άρα, πρόσθεσε, «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν ξεφεύγουμε της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ως χώρα υποφέραμε από πολιτικές που ξέφυγαν από την δημοσιονομική πειθαρχία. Έχουμε πάρει το μάθημά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση να βρεθούμε ξανά σε μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων».

Παιδεία, ψηφιακός μετασχηματισμός, λογοδοσία για αντιμετώπιση διαφθοράς

Σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει για θέματα διαφθοράς απάντησε ότι «όντως είναι κάτι που απασχολεί την κοινωνία. Έχει εμπεδωθεί σε επίπεδο κοινωνίας το φαινόμενο της διαφθοράς που είναι ένα συστημικό, διαχρονικό πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία που κατ’ επέκταση επηρεάζει αναπόφευκτα και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, κάτι που επηρεάζει και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα προς τρεις κατευθύνσεις.

Η πρώτη, σύμφωνα με τον ίδιο, που θα φέρει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα αλλά είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε, ξεκινά από την Παιδεία, είναι «να κτίσουμε κουλτούρα ενάντια στη διαφθορά».

Η δεύτερη είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Είναι κάτι που σε σημαντικό βαθμό θα είναι τροχοπέδη στις προσπάθειες κάποιων για φαινόμενα διαφθοράς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά θα αντιμετωπίσει και αυτό το υπαρκτό πρόβλημα».

Η τρίτη κατεύθυνση, που όπως είπε ο ίδιος βλέπει μέσα από τις συζητήσεις του με την κοινωνία, είναι η λογοδοσία. «Δεν μπορούν οι δικαστικές αποφάσεις να χρειάζονται τόσα χρόνια για να έχουμε αποτελέσματα. Άρα θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια προς τη δικαστική μεταρρύθμιση έτσι ώστε η λογοδοσία να είναι άμεση, να είναι το συντομότερο δυνατόν, κάτι που θα ενισχύσει και το περί δικαίου αίσθημα αλλά και το τι πιστεύει η κοινωνία για τη διαφθορά», σημείωσε.

Υφυπουργείο Μετανάστευσης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι «είναι πολύ ψηλά στις ανησυχίες της κοινωνίας. Ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας είναι ένα θέμα που το βρίσκουμε πάρα πολύ ψηλά».

Εγώ, διευκρίνισε, «δεν είμαι εδώ για να μηδενίσω τη δουλειά κανενός. Αντίθετα σε όλα τα θέματα η δική μας προσπάθεια είναι να κτίσει στα θετικά που έχουν επιτευχθεί και να αντιμετωπίσει τα αρνητικά».

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, «στο μεταναστευτικό έχουμε μια Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη δυστυχία, προωθώντας συνειδητά αυτό το φαινόμενο προς τις ελεύθερες περιοχές αξιοποιώντας και την νεκρή ζώνη αλλά και από τη θάλασσα, κάτι που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι πλείστοι που έρχονται στην Κύπρο, ένα περίπου 95% στο τέλος μετά την αίτηση που υποβάλουν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα. «Ο χρόνος μέχρι να φτάσουμε στο αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μειωθεί, έτσι ώστε να σταματήσει η χώρα μας να είναι ελκυστικός προορισμός», σημείωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς διακινητών των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.

«Ο στόχος είναι μέσα σε τρεις εβδομάδες να υπάρχει απόφαση προς αιτητές ασύλου, έτσι ώστε η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ως ελκυστικός προορισμός λόγω του χρόνου εξέτασης μιας αίτησης ασύλου», ανέφερε.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «είναι σημαντικό, για αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις», υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε μια χώρα που περάσαμε από ένα τέτοιο πρόβλημα».

«Είναι γι αυτό που εμείς εισηγούμαστε την σύσταση ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης που θα συστεγάσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που θα επιταχύνει και την εξέταση των σχετικών αιτήσεων. Το κόστος από την σύσταση αυτού του Υφυπουργείου είναι σαφώς λιγότερο από το κόστος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω του χρόνου εξέτασης όλων αυτών των αιτήσεων», είπε.

Θα ψηφίσει στις Αρχιεπισκοπικές, δεν υποστηρίζει κάποιον δημόσια

Σε ερώτηση αν θα ψηφίσει στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «θα ασκήσω το δικαίωμα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που η Δημοκρατία μου προσφέρει αυτό το δικαίωμα, έχω υποχρέωση να ασκήσω αυτό το δικαίωμα».

«Από εκεί και πέρα ό,τι επιλέξει ο κυπριακός λαός να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να αναφέρω οτιδήποτε για κάποια δημόσια υποστήριξη. Είναι ελεύθερος ο κάθε Κύπριος πολίτης που δικαιούται να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές να κάνει τις επιλογές του», ανέφερε.

 

Έγιναν λάθη, αναγνωρίζει και κάνει λόγο για «χτυπήματα κάτω από τη μέση»

----------------

Σε παρατήρηση για τις πολλές κατηγορίες εναντίον του κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής και αν αναγνωρίζει ότι έγιναν κάποια λάθη ή ατοπήματα από πλευράς του απάντησε ότι «έχω ακούσει τόσες πολλές κατηγορίες που πολλές φορές δεν αναγνωρίζω κι εγώ τον ίδιο τον εαυτό μου. Κατηγορίες που συγκρούονται με προηγούμενες αναφορές σε σχέση με το πρόσωπό μου».

«Αντιλαμβάνομαι ότι μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας γίνονται κι αυτά. Υπάρχουν και χτυπήματα κάτω από τη μέση, υπάρχουν τέτοιου είδους πρακτικές. Συνειδητά όμως - και αυτή ήταν η προσέγγιση που είχα όταν ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών – επιλέγω να μην ανταποκρίνομαι σε τέτοιου είδους καλέσματα», είπε.

Ξέρετε, πρόσθεσε, «μίλησα με την κοινωνία και έγινα σαφώς πιο σοφός για το τι απασχολεί την κοινωνία, τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, τι είναι αυτό που απομακρύνει την κοινωνία». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «είναι κάτι που με προβληματίζει πάρα πολύ, η μεγάλη αποχή από την πολιτική ζωή, του κόσμου. Μην ξεχνάμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021 ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας επέλεξε να μην συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες και ως αντίδραση για όλα αυτά που λέγονται, που γίνονται σε σχέση με την πολιτική ζωή του τόπου».

«Με ρωτήσατε αν έγιναν λάθη. Φυσικά και έγιναν λάθη. Φυσικά και γίνονται λάθη μέσα στο πλαίσιο όχι μόνο μιας προεκλογικής εκστρατείας αλλά μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας μας», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού της κοινωνίας».

«Εγώ θεωρώ ότι η κυπριακή κοινωνία είναι σαφώς πιο μπροστά σε πολλά θέματα από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε προσωρινά αυτή την στιγμή στη δημόσια ζωή του τόπου και δεν πρέπει με τέτοιες ενέργειες να υποτιμούμε το πόσο αντιλαμβάνεται η κυπριακή κοινωνία σε σχέση με το τι γίνεται», ανέφερε.

 

Είμαι εδώ για να ενώσω, θα τείνω χείρα φιλίας προς όλους

------------------------------

«Άρα εγώ, είμαι εδώ για να ενώσω. Είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω, αν και εφόσον ο κυπριακός λαός με τιμήσει με την ψήφο του, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις, προσεγγίσεις, υλοποιήσιμες, κοστολογημένες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας. Αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζεται διαφορετικά κανείς από την ακρίβεια ανάλογα με το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

«Είναι γι αυτό το λόγο που θεωρώ ότι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια – και δεν είναι σύνθημα, πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί - η σύσταση μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με ικανές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα της πατρίδας μας μπορεί ναι σαφώς καλύτερα να φέρει αποτέλεσμα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν σε περίπτωση εκλογής του θα είναι ο συνεχιστής του Ν. Αναστασιάδη ή αν η διακυβέρνησή του θα εκφράζει τον χώρο του κέντρου, από όπου προέρχονται τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, απάντησε ότι τον Πρόεδρο «να τον αφήσουμε έξω από την προεκλογική».

«Η παρούσα διακυβέρνηση έχει πάρα πολλά θετικά στα οποία θα χτίσουμε πάνω και να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα. Υπήρχαν και αρνητικά τα οποία θα αντιμετωπίσουμε», είπε.

«Είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος. Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν υπό την αίρεση της υποστήριξης του οποιουδήποτε κόμματος. Σέβομαι και με τιμά η στήριξη από τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, είπε, «σέβομαι απόλυτα τις επιλογές που έχουν γίνει από άλλους κομματικούς χώρους, σέβομαι απόλυτα την όποια επιλογή των συμπατριωτών μας».

Όμως, διαβεβαίωσε, «αν ο Κυπριακός λαός με τιμήσει με την ψήφο του, από την πρώτη μέρα θα τείνω χείρα φιλίας προς όλους, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο, γενικότερα την κοινωνία των πολιτών έτσι ώστε μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που πιστεύω ότι έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις, να εργαστούμε από κοινού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X